Ministrul Educației, despre concursul de admitere la colegii după Evaluarea Națională: Este o șansă în plus pentru fiecare elev. Nu se ia nimic, se adaugă

0

Concursurile de admitere în colegii, organizate după examenul de Evaluare Națională, vor reprezenta ”o șansă în plus” pentru fiecare elev de a intra la liceul dorit, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vineri, la Brașov, la o dezbatere privind proiectele de legi ale educației. ”Acei copii care nu sunt mulțumiți de ceea ce au făcut, pentru că se întâmplă la vârsta de 14 ani să fii într-o zi în care să nu poți să îți valorifici la maximum potențialul, au o a doua șansă să se prezinte la o săptămână după să dea un concurs de admitere într-un liceu”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a anunțat, vineri, că una dintre propunerile agreate cu sindicatele din învățământ pentru îmbunătățirea proiectului legii învățământului preuniversitar constă în organizarea concursului propriu de admitere în colegii după examenul de Evaluare Națională.

”Evaluarea Națională va avea rolul de monitorizare a sistemului de educație, conform recomandărilor OECD. Elevii absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susținut pe baza programelor școlare, ulterior examenului de Evaluare Națională, pe baza unor subiecte elaborate „în afara unității de învățământ” pentru concursul de admitere în colegii. Admiterea în liceu prin repartiție computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii. Aceste prevederi sunt prevăzute a fi aplicate începând cu sesiunea iunie 2024”, preciza ministrul.

În dezbaterea de la Brașov, ministrul Educației a venit cu noi precizări pe această temă. Cele mai importante declarații:

  • Concursurile de admitere se constituie într-o șansă pentru fiecare elev care nu pierde nimic, mai ales acum când am propus să fie susținut examenul de admitere în colegiu după Evaluarea Națională. Dă Evaluarea Națională la fel ca și până acum, doar că, dacă acel copil – și mulți dintre noi avem copii, eu am un copil care nu a fost foarte fericit după Evaluarea Națională. Sigur era în 2015, anul în care eram ministrul Educației, și a luat 8. Fiul ministrului Educației a luat 8, dacă lua 5 era o mare problemă. Dacă lua 10, vă dați seama, era o altă mare problemă.
  • Acum, acești copii care nu sunt mulțumiți de ceea ce au făcut, pentru că se întâmplă la vârsta de 14 ani să fii într-o zi în care să nu poți să îți valorifici la maximum potențialul, au o a doua șansă să se prezinte la o săptămână după să dea un concurs de admitere într-un liceu. Poate într-un județ o să aveți unul sau două sau trei licee, în care din 10 clase vreți să aveți o clasă sau 2 clase sau 3 clase până la 9 clase din 10 clase, la limita limitelor – am înțeles că nu este nimeni interesat să folosească 9 din 10 – în care peste probele care sunt bazate pe programă – limba română și matematică – un liceu să adauge o probă legată, nu știu, de informatică sau de limba germană sau de limba engleză. Să aveți dreptul de a vă selecta acele clase specializate sau de excelență, spuneți-le cum vreți, în așa fel încât să susțineți și performanța fără să afectați echitatea.
  • Se constituie într-o șansă în plus pentru elev, nu este obligat să dea acel concurs. El poate intra la fel de bine în liceul în care și-a dorit prin Evaluarea Națională, care este o șansă în plus să intre în colegiul în care acel elev și-a dorit.
  • Am extins de la colegiile naționale la orice fel de colegiu. O șansă în plus pentru elev. O șansă în plus pentru toate aceste colegii în a se dezvolta instituțional, conform specificului fiecărei școli.
  • Nu se pierde nimic, sunt doar șanse în plus. Este doar rezistență la schimbare atunci când, chiar dacă este o șansă în plus, doza de neîncredere este maximă.
  • Am acceptat, da, este mai logic să fie după (n.red. – după Evaluarea Națională). Nu afectăm. Repartiția computerizată se face după ce ai încheiat și Evaluarea Națională și concursurile de admitere. Evaluarea Națională să fie cu o săptămână mai devreme decât știm acum, în așa fel încât în acea săptămână să aibă dreptul cele 2-3-5-10-20-30 de colegii naționale să își organizeze un concurs propriu de admitere pentru o clasă, pentru două clase, pentru trei clase. Lași libertate școlii să decidă. Nu este obligată școala să profite de această oportunitate, nu este obligat elevul să profite de această oportunitate. Sunt șanse în plus, nu se ia nimic, se adaugă. Flexibilizăm.

Citește și: Modificări în proiectul legii învățământului preuniversitar: Examen de admitere la colegii după Evaluarea Națională/ Limba și literatura română – probă separată la BAC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.