Sorin Cîmpeanu: La începutul fiecărui an școlar, banalele ședințe cu părinții să se transforme în adevărate acțiuni-suport de informare, de educare a părinților

0

„Educarea copiilor nu se face doar în școală, educarea copiilor se face în familie deopotrivă”, a declarat joi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, explicând că Strategia Națională de Educație Parentală, lansată în consultare publică, ”își propune să sprijine și să orienteze familia în acest rol extrem de important pe care îl are cu privire la educarea copiilor”.

Întrebat într-o emisiune la B1 TV, ce se va face concret pentru părinți, Sorin Cîmpeanu a răspuns: ”Avem deja un număr important de formatori, avem de asemenea un număr de profesori pregătiți ca în cel mai scurt timp, spre exemplu, la începutul fiecărui an școlar, în mod deosebit la începutul unui ciclu de învățământ, banalele ședințe cu părinții să se transforme în adevărate acțiuni-suport de informare, de educare a părinților din diverse perspective, o perspectivă importantă fiind aceea a orientării școlare a copiilor lor”.

Ministrul Educației a arătat că ”o strategie națională de educație parentală este absolut necesară pentru că slaba informare a părinților, mai ales a celor din mediile dezavantajate, cu privire la creșterea și îngrijirea copiilor are întotdeauna drept consecință neglijarea copilului în toate formele ei de manifestare”.

”Mă refer aici nu numai la abandon școlar, mă refer la neglijență fizică, neglijență educațională, neglijență emoțională, foarte important, neglijență din perspectiva sănătății mentale, lipsă de supraveghere adecvată, foarte multe forme de manifestare care se constituie în factori care, alături de mortalitatea infantilă, de sărăcie și de malnutriție, afectează un număr foarte mare de copii și familiile acestora.

Am lansat această strategie în dezbatere pentru că noi credem în necesitatea ei, pentru că noi ne dorim comunități responsive, cu școli atractive și fără copii neglijați. Aș vrea să vă precizez, și personal, și din orice altă perspectivă, că nu ne-am născut nici unii dintre noi învățați să fim părinți. Să fii părinte e un lucru care se învață. Un rol fundamental în educarea copiilor îl are familia, în sensul larg, ca microunivers al societății. Sistemul de învățământ este dator să sprijine și, la nevoie, să orienteze familia în acest rol.

Asta face strategia aceasta, își propune să sprijine și să orienteze familia în acest rol extrem de important pe care îl are cu privire la educarea copiilor. Educarea copiilor nu se face doar în școală, educarea copiilor se face în familie deopotrivă”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai arătat că abandonul școlar este ”o problemă extrem de gravă” în România și sunt necesare ”acțiuni integrate”. ”Un abandon de 15,3% care a crescut la 15,6% în anul 2020 – și așteptăm cu îngrijorare datele despre anul 2021, criza sanitară a crescut abandonul școlar, alături de diferențele uriașe între abandonul școlar în mediul urban, care este sub 5%, și în mediul rural, care este peste 25%, în condițiile în care la nivel european diferențele sunt între 10% și 11%, iată că în România, din păcate, sunt între 5% și 25% – necesită acțiuni integrate. Este doar o parte această strategie de educație parentală a unor acțiuni integrate.

Aș vrea să reamintesc faptul că recent am semnat contractele de finanțare pentru un număr de 1.415 școli care sunt definite ca fiind cu risc mare pentru abandonul școlar. Finanțarea se face până la 200.000 de euro per școală și este pentru prima oară când finanțarea se face integrat, adică avem în vedere și suport acordat, spre exemplu, pentru excursii, participarea în tabere, avem achiziția de echipament IT, echipament sportiv, avem plata orelor remediale și orelor de meditație, avem foarte multe acțiuni care sunt eligibile într-o manieră flexibilă la nivelul unei școli.

Gândiți-vă că e vorba de școli din mediul rural cu precădere, 80% sunt școli din mediul rural, cele care beneficiază de aceste finanțare, în care numărul de copii este foarte mic, deci o finanțare de până la 200.000 de euro, plus TVA per școală înseamnă o finanțare importantă per elev”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Strategia Națională de Educație Parentală „Părinți educați, copii fericiți”, lansată în consultare publică de Ministerul Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.