În urmă cu o lună, Delia Elena, o fetiță de 7 ani, elevă în clasa pregătitoare, a fost rănită grav într-un accident rutier, fiind lovită de o mașină pe DN 24, în comuna Solești, județul Vaslui. Fetița a stat aproape o săptămână în comă, iar acum se află la o clinică de recuperare din București. Prietenii familiei, oamenii din sat și profesorii de la școala din Solești au organizat acțiuni de strângere de fonduri pentru a o ajuta. Micuța trebuie să facă minimum 6 luni de recuperare (21 de zile în fiecare lună), apoi încă 2 ani periodic, în funcție de evoluție. Săptămâna trecută, Delia a început să vorbească, repetând ceea ce spune bunica ei, însoțitor în spital, iar medicii consideră un fenomen progresul ei. ”Are o ambiție de fier. N-o să mai fie 100% cum a fost, ne-au spus toți doctorii, din cauza loviturii la cap, dar noi sperăm măcar 99% să fie”, spune Nuța Podosu, bunica fetiței.
Delia este internată de pe 9 martie la Centrul Național Clinic de recuperare Neuropsihomotorie pentru copii „Doctor Nicolae Robănescu” din Capitală, unde face recuperare fizică. În școala unde învață – Școala Gimnazială „Theodor Rosetti” Solești, profesorii au reușit să strângă o sumă de bani pentru fetiță. ”Este o minune de copil și mi se rupe sufletul. Toată cancelaria s-a mobilizat pentru ea. Medicii au spus că este un fenomen, puțini își revin după un astfel de accident. Ea a fost lovită foarte tare la cap”, spune profesorul Iulian Lavric.
Cunoscuți ai familiei au făcut de asemenea apel către oamenii cu suflet pentru a sprijini recuperarea Deliei, oamenii din sat au donat. La centrul de recuperare din București, alături de ea este bunica. Mama a rămas acasă, având și un copil de un an și 7 luni.
După accident, Delia a fost transportată la Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași, unde a stat internată timp de o lună și pentru a o aduce la București, familia a plătit salvarea 3.000 de lei, pentru că ”Iașiul nu a avut salvare la momentul respectiv, mai dura câteva zile și noi pierdeam din recuperare”. Ca însoțitor, Nuța Podosu, bunica, plătește cazare și masă pentru fiecare zi de spitalizare.
”Trebuie să facem minimum 6 luni de recuperare a câte 21 de zile. Am venit la <Nicolae Robănescu> pe data de 9 martie și trebuie să stăm până pe data de 29, dar cred că o să plecăm cu două zile mai devreme pentru că pe 28 martie trebuie să fim la Spitalul Sf. Maria Iași pentru a da jos ghipsul de la piciorul stâng, care este operat cu tijă. La Iași am stat din data de 10 februarie până pe data de 9 martie. Cinci zile a fost în comă. Am stat lângă ea, nu mișca, nu avea nicio reacție. Dar are o ambiție de fier. Acum număram, când ați sunat dvs. Număram până la 20 și am ajuns la 17. Repetă după mine ceea ce spun eu, și atât.
La Robănescu, facem recuperare fizică, are o semipareză la mâna stângă, dar cu siguranță va fi nevoie de mai mult, din cauza loviturii la cap. Vom vedea ce spun medicii. Oricum progresul ei este fenomenal, după expresia doamnei conferențiar Liliana Pădure. Când a venit marți la vizită, am rugat-o pe Delia să repete după mine: <Bună dimineața, doamna doctor!> și când a auzit doamna doctor nu i-a venit să creadă. Avem aceste minimum 6 luni de recuperare, apoi încă doi ani, dar mai rar, în funcție de cum este ea după aceste 6 luni”, explică bunica.
Totodată, familia ia în calcul să o ducă pe Delia la Viena dacă va fi nevoie, având o rudă acolo, dar acest lucru se va întâmpla în funcție de recomandările medicilor, iar în vară, dacă își va reveni, să lucreze cu un profesor pentru a recupera lunile pierdute de școală.
”Vom vedeam la vară cum procedăm să recuperăm… Dacă va fi nevoie la vară, o să facem și un împrumut bancar, vedem. N-o să mai fie 100% cum a fost, ne-au spus toți doctorii, în special domnul neurolog de la Iași, din cauza loviturii la cap, dar sperăm măcar 99% să fie. Când am venit aici, la Robănescu, nu vorbea. La ochi a rămas cu un defect de gradul 6 de la lovitură, dar pe viitor vom vedea ce-i de făcut. Acum, mama este acasă pentru că Delia are un frățior de 1 an și 7 luni, însă la Iași, ne-am schimbat săptămânal. Noi suntem foarte mulțumiți de progresul ei. Oamenii ne-au ajutat, fiecare cu cât a putut, și suntem foarte mulțumiți”, ne-a declarat bunica fetiței.
Sânziana Podosu, mama Deliei, spune și ea că perioada de recuperare depinde de evoluția fetiței. ”Toată lumea ne spune să așteptăm. Nu știe nimeni sigur ce va fi și cum va fi, cât va dura terapia. Ni s-a zis șase luni, dar aici depinde foarte mult de evoluția ei. Oricum medicii nu se așteptau la această evoluție favorabilă. Ni s-a spus că vom avea nevoie și de un logoped, va fi mult de lucru. De la 0,00001 șanse să trăiască cât ni s-a spus la început… 1 acela l-a prins ea. Eu nu m-am așteptat ca lumea să fie așa de solidară. Și lumea din sat de la noi, și preotul, și cunoștințele. Am fost uimită de această solidaritate și orice ajutor este binevenit”, spune mama fetiței.
Cei care doresc să o ajute pe Delia și să sprijine familia pentru a continua recuperarea atât timp timp cât va avea nevoie pot dona în conturile de mai jos.