Rafila: Clujul are cea mai mare rată de spitalizare. Dacă se ajunge la 75% săptămâna viitoare, va fi prima decizie de suspendare a activităţii în școli

0

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că cea mai mare rată de spitalizare din țară se înregistrează în județul Cluj (68%) și dacă săptămâna viitoare se va ajunge la 75%, va fi luată ”prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ într-unul dintre judeţele ţării”.

„Vă dau un exemplu: judeţul Cluj care are cea mai mare rată de spitalizare din ţară, 68% dintre paturi sunt ocupate şi dacă se ajunge la 75%, săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ într-unul dintre judeţele ţării. La terapie intensivă ne găsim încă undeva sub 40% rată de ocupare a paturilor de terapie intensivă, dar sunt judeţe care din caracteristicile locale au un număr mai mic de patru de terapie intensivă şi acolo avem probleme şi e posibil ca de săptămâna viitoare să începem transferul între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat fără ca să fim dincolo de jumătatea capacităţii de acordare a asistenţei medicale în zona de terapie intensivă”, a explicat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Alexandru Rafila a mai spus că tendinţa ascendentă al infecţiilor cu SARS-CoV-2 continuă, iar săptămâna viitoare va fi o nouă creştere spectaculoasă a numărului de cazuri, aşteptările fiind ca această evoluţie să mai dureze cel puţin două săptămâni, până pe 10 februarie.

„Trendul ascendent al acesteia infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere, aşteptată, pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când (…) testarea a fost mai limitată. Şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15 – 18.000 de cazuri, estimăm noi, pentru week-end, dar săptămâna viitoare va exista o nouă creştere spectaculoasă, să zicem, şi cifrele cu patru în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă”, a precizat ministrul Sănătății.

Conform reglementărilor în vigoare, desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ este permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19. Școlile trec în online atunci când într-un județ gradul de ocupare a paturilor pentru bolnavii COVID este mai mare de 75%.

Gradul de ocupare a paturilor de spital COVID, pe județe – sursa ms.ro:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.