CNSU: Școlile trec în online atunci când rata de ocupare a paturilor pentru bolnavii COVID la nivel de județ este mai mare de 75%

0
Foto: pixabay.com

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, joi, introducerea unui nou criteriu pentru desfășurarea cursurilor în școli (cu prezență fizică sau în sistem online): rata de ocupare a paturilor de spital pentru bolnavii COVID-19 din fiecare județ. Astfel, acolo unde rata de ocupare la nivel județean a paturilor din spitale este mai mare de 75%, școlile trec în online. Criteriul ratei de vaccinare de 60% a fost eliminat. 

CNSU a adoptat o hotărâre prin care abilitează Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să modifice ordinul comun privind funcționarea școlilor, introducând noi scenarii pentru desfășurarea cursurilor în funcție de rata de ocupare în judeţe/București și Ilfov a paturilor de spital pentru pacienţii COVID.

Mai mult, CNSU propune suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă sau într-o clasă. Ordinul comun ar urma să fie modificat în acest sens.

Hotărârea adoptată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă:

”Art.1 – Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.

e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.”

Criteriul ratei de vaccinare de 60%, eliminat

După decizia CNSU, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru HotNews.ro că de luni, când începe semestrul al doilea, toate școlile și grădinițele din România ar putea fi deschise cu prezență fizică, în baza noului ordin care urmează să fie adoptat, întrucât gradul de ocupare a paturilor pentru pacienții COVID este departe de procentul de 75% în fiecare județ.

Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarece a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație. Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate„, a precizat ministrul Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here