Chestionar: Aproape 68% dintre angajații din învățământ susțin declanșarea grevei generale începând cu data de 10 ianuarie

0
Protest în fața Guvernului. Sursa foto: FSE „Spiru Haret”

Majoritatea angajaților din învățământ (67,5%) susțin declanșarea grevei generale începând cu data de 10 ianuarie 2022, în timp ce aproape 80% sunt de acord cu „prorogarea“ încheierii situației școlare pe semestrul I. Acestea sunt rezultatele chestionarului realizat de federațiile sindicale în rândul angajaților din învățământ cu privire la acțiunile de protest ce ar urma să fie organizate în luna ianuarie dacă Guvernul nu acordă majorările salariale prevăzute de lege.

Chestionarul a fost realizat în perioada 13-21 decembrie 2021 de către cele trei federații sindicale  – Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ – pentru ”a vedea percepția angajaților din învățământ privind decizia Guvernului de a îngheța salariile în 2022 (menționăm că în momentul lansării chestionarului proiectul de ordonanță nu prevedea nicio majorare pentru angajații din învățământ)”, se arată într-un comunicat de presă.

La întrebările din chestionar au răspuns 32.744 de angajați, cei mai mulți dintre aceștia (92,2%) fiind cadre didactice, iar principalele rezultate sunt următoarele:

  • 92,9% dintre persoanele chestionate sunt de acord cu organizarea unei greve japoneze în ultimele patru zile de școală din acest an (20-23 decembrie 2021), ”lucru care, de altfel, s-a și întâmplat”.
  • 77,8% dintre repondenți susțin „prorogarea“ încheierii situației școlare pe semestrul I.

  • 67,5% dintre cei chestionați sunt de acord cu declanșarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022 (întreruperea activității pentru o perioadă nelimitată).

  • Din cauza salarizării demotivante și a situației din sistemul de învățământ, 40,8% dintre angajați se gândesc să plece din unitățile de învățământ și să-și caute alte locuri de muncă.
  • Aproape 60% dintre repondenți regretă că au ales să opteze pentru sistemul educațional.

Descarcă de AICI chestionarul integral

Liderii celor trei federații sindicale mai transmit, într-un comunicat de presă, că marți, 22 decembrie 2021, între orele 13.00 și 15.00, este ultima pichetare a Guvernului din acest an, urmând ca unele sindicate județene să continue și mâine, 23 decembrie, pichetarea Prefecturilor.

”În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vom avea cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum ne-a promis domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor”, se precizează în comunicat.

Liderii sindicali reamintesc că ”personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020”. ”Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 și până în prezent, inflația a ajuns la aproximativ 11%! Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor!

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria  personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și  alte  tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017”, se mai precizează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here