Cîmpeanu: Doar în 216 şcoli, testarea este asigurată în unitatea de învăţământ. Primul caz pozitiv la testul cu salivă, raportat în Capitală

0
Foto: Captură facebook.com

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că primul caz pozitiv la testul cu salivă pentru SARS-CoV-2 a fost raportat la Liceul „I.L. Caragiale” din Capitală, relatează Agerpres. Potrivit ministrului, doar în 216 școli testarea se face în unitatea de învăţământ, în timp ce în 467 de școli testele se fac în sistem mixt.

„Astăzi, după mult timp, au fost la dispoziţie şi acele teste non-invazive. Am primit foarte multe semnale. Ele au fost folosite. Dincolo de neajunsurile de aşteptat, ele au fost folosite. Am fost anunţat în urmă cu puţin timp de DSP Bucureşti că s-a raportat primul caz testat pozitiv în urma testelor cu salivă. S-a luat legătura şi va face testul PCR pentru confirmarea sau infirmarea acestei situaţii. (…) Este în Bucureşti, este la Liceul ‘Caragiale'”, a declarat ministrul Educaţiei, la Palatul Parlamentului.

El a fost întrebat dacă aceste teste sunt eficiente la noua tulpină a coronavirusului – Omicron. „Sunt atât de eficiente pe cât ne-au adus la cunoştinţă autorităţile sanitare. La Ministerul Educaţiei noi luăm la cunoştinţă informaţiile pe care ni le pun la dispoziţie cei din Ministerul Sănătăţii”, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat că testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie. „Din punctul de vedere al ministrului Educaţiei, lucrurile sunt foarte clare. Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie. În acelaşi timp, nu avem altă şansă decât aceea de a miza pe responsabilitatea părinţilor, profesorilor şi a elevilor”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El s-a declarat convins că nu vor fi multe cazuri în care părinţii vor da dovadă de „iresponsabilitate”. „Eu prefer să sesizez marea majoritate a părinţilor care sunt responsabili şi nu fac astfel de lucruri. Doar în 216 (şcoli) testarea este asigurată în unitatea de învăţământ. Sunt 467 de unităţi de învăţământ în care testarea se asigură mixt, în funcţie de nivelul educaţional se testează sau în şcoală sau la domiciliu, în toate celelalte şcoli testarea se asigură la domiciliu sub supravegherea părinţilor”, a menţionat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, cu siguranţă va ajunge la timp următorul lot de teste. „Am solicitat IGSU, dacă se poate, pe viitor, să ne pună la dispoziţie teste ambalate individual”, a indicat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.