Asociațiile de elevi îi cer ministrului Educației să nu modifice criteriile de acordare a burselor de merit și critică ”inconsistența în declarații”

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri, că bursele de merit se vor acorda, începând cu semestrul al doilea, de la media 9,50, argumentând decizia prin faptul că rezultatele obținute la orele online sunt ”rezultate distorsionate”. Asociațiile de elevi critică însă ”inconsistența în declarații”, arătând că ”elevii vor beneficia, din semestrul viitor, de burse conform notelor obținute în semestrul actual, semestru desfășurat fizic”.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) îi solicită ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să nu modifice criteriile pentru acordarea burselor.

”Miercuri, 6 octombrie, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat public că va modifica criteriile pentru acordarea burselor de merit începând cu semestrul al doilea, trecând media necesară de la 8,5 la 9,5, argumentând decizia în baza faptului că rezultatele obținute la orele online sunt rezultate distorsionate. Subliniem inconsistența în declarații, având în vedere faptul că elevii vor beneficia, din semestrul viitor, de burse conform notelor obținute în semestrul actual, semestru desfășurat fizic.

Mai mult, conform declarațiilor ministrului, cuantumul minim de semestrul viitor va fi atât pentru bursa de merit, cât și pentru bursa de ajutor social, de 200 de lei, iar pentru bursa de performanță 500 de lei.

Menționăm faptul că cele două tipuri de burse corespund unor nevoi diferite, bursa de ajutor social adresându-se elevilor care fac parte din grupuri aflate la risc de abandon școlar, ce au nevoie de fonduri suplimentare pentru a ajunge în mod echitabil la școală. Astfel, considerăm necesar ca aceasta să fie cel puțin egală cu bursa de performanță”, se arată într-un comunicat al asociațiilor de elevi.

Potrivit elevilor, ”aceste cuantumuri, similare cu cele din trecut, par a fi propuse din pix, fără o analiză reală în spate și fără a se raporta la nevoile la care ele corespund”.

Asociațiile de elevii susțin că cea mai bună modalitate de a acorda bursele elevilor este în funcție de salariul minim brut pe economie și solicită ministrului Educației ”să își repare greșeala de a anunța public o tăiere a burselor” și să adopte următoarele cuantumuri:

  • Bursa de merit: 10% din salariul minim brut pe economie
  • Bursa de studiu: 15% din salariul minim brut pe economie
  • Bursa de ajutor social: 25% din salariul minim brut pe economie
  • Bursa de performanță: 25% din salariul minim brut pe economie

”De asemenea, subliniem faptul că Guvernul actual este interimar și că stabilirea de către acesta a unor tăieri ale burselor și modificări ale criteriilor de beneficiere ce vor avea efect din semestrul viitor este o măsură riscantă, cauzând o incertitudine în rândul elevilor. Practic, Guvernul, în ultimele sale săptămâni, nu dorește să facă altceva decât să se asigure că au distrus educația suficient de mult și că au tăiat bursele. Solicităm ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, să nu modifice criteriile de acordare a burselor de merit și să asigure cuantumuri minime care să corespundă nevoilor elevilor”, se mai precizează în comunicat.

  • “Cu ce drept își permite un guvern interimar să taie bursele elevilor pentru un semestru în care ei nu vor mai fi la guvernare? Ceea ce privim în momentul de față din ansamblu este o nepăsare cruntă față de elevi. Să dai burse doar elevilor care au peste 9.50 este o nerecunoaștere a meritelor copiilor cu rezultate deosebite. Tăiem în continuare, dar oare când o să creștem finanțarea pentru educație?” – Ana-Maria Groza, președinte AEBI
  • “Sorin Cîmpeanu nu a făcut altceva decât să taie. Întâi a tăiat transportul, apoi a pus elevii să se testeze pe banii proprii, iar acum a decis, în contextul unui Guvern interimar, ca pe ultima sută de metrii să taie bursele elevilor din semestrul al doilea. Cuantumurile minime sunt din nou făcute din pix, criteriile pentru a beneficia de burse de merit se doresc a fi modificate, bursa socială, care ar trebui să combată abandonul școlar, este mai puțin de jumătate din bursa de performanță. Ceea ce se întâmplă este strigător la cer, iar Guvernanții trebuie să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că educația este o investiție, nu un cost.” – Ariana Dudună, președinte AEC

Citește și: Guvernul a decis majorarea burselor elevilor din semestrul II. Bursele de merit, acordate de la media 9,50 și nu 8,50 cum este în prezent

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.