Ziua Învățătorului, sărbătorită pe 5 iunie: ”De acolo, de la clasele primare, a început marea aventură a vieţii pentru fiecare copil care astăzi a devenit adult”

0

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, la data de 5 iunie, fiind instituită prin lege adoptată de Parlament în 2007. Inițiatorii proiectului explicau, la momentul promovării inițiativei, că Ziua învăţătorului se doreşte a fi un prilej bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli, într-o zi aleasă nu întâmplător – data naşterii „fondatorului învăţământului în limba naţională în Ţara Românească”, Gheorghe Lazăr.

Proiectul legislativ privind instituirea acestei zile a fost iniţiat de un grup de 70 de parlamentari, care susțineau, în expunerea de motive, că „drumul României în Europa trece, invariabil, prin şcoală” şi se impune ca învăţământul să primească atenţia cuvenită, acesta fiind unul dintre domeniile care „ne mai reprezintă cu onoare în exterior”.

Senatul a adoptat propunerea legislativă la 20 iunie 2007 şi Camera Deputaţilor la 9 octombrie 2007. Legea nr. 289/2007 privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi a învăţătorului a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 749 din 5 noiembrie 2007. Ziua învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc. Potrivit Legii 289/2007, Ministerul Educaţiei şi alte instituţii pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite.

Mesajul FSLI de Ziua Învățătorului

În sistemul de învăţământ românesc sunt peste 80.000 de educatoare şi învăţători, iar pentru fiecare dintre ei profesia aleasă este de fapt o vocaţie şi ne-o arată prin modul în care se implică în activitatea zilnică, se arată în mesajul preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hănescu, cu ocazia Zilei Învăţătorului.

Îţi aminteşti emoţia primei zilei de şcoală? Cu siguranţă, pentru că nimeni nu uită care a fost prima întâlnire cu doamna învăţătoare sau domnul învăţător! Dar îţi aminteşti câte lucruri ai învăţat de la aceştia? De la scris şi citit, până la cum să asculţi muzică sau cum să descifrezi enigmele naturii sau ale istoriei? De acolo, de la clasele primare a început marea aventură a vieţii pentru fiecare copil care astăzi a devenit adult şi ar fi bine ca măcar astăzi, 5 iunie 2021, de Ziua Învăţătorului să ne amintim de toate aceste lucruri şi să le mulţumim celor care ne-au fost „Doamna” sau „Domnul” în clasele I-IV. În sistemul de învăţământ românesc sunt peste 80 de mii de educatoare şi învăţători. Pentru fiecare dintre ei profesia aleasă este de fapt o vocaţie şi ne-o arată prin modul în care se implică în activitatea zilnică, prin pasiunea cu care îşi fac meseria, dar mai ales prin iubirea pe care şi-o exprimă faţă de generaţiile întregi de copii de a căror educaţie se îngrijesc”, se arată în comunicatul organizaţiei.

Ziua Învăţătorului ar trebui să fie ştirea principală din jurnalele tv sau titlul din prima pagină a ziarelor de astăzi, pentru că fiecare dintre noi avem multe să le datorăm şi să le mulţumim pentru că astăzi am ajuns oamenii care suntem şi datorită lor. Probabil că această zi va trece neobservată şi în rândul clasei politice, care a dat dovadă doar de indiferenţă faţă de aceşti profesionişti, cum de altfel o face în raport cu întreg sistemul de învăţământ.

Ar trebui să ne gândim cu toţii cel puţin la eforturile pe care le fac aceşti oameni speciali pentru a-şi îndeplini vocaţia: unii dintre ei au ales localităţi izolate doar pentru a duce dragostea de carte unor copii, alţii au avut grijă să le ofere hăinuţe copiilor nevoiaşi pentru a-i ajuta să meargă la şcoală, iar cei mai mulţi dintre ei vin de acasă cu materiale didactice, cărţi şi jucării pentru a le oferi elevilor cât mai mult sprijin în educaţie şi pentru a compensa lipsa de interes a guvernanţilor care nu fac niciun efort în a asigura cele necesare unei educaţii de calitate”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, preşedintele FSLI afirmă că „învăţătorul nu este doar un om al şcolii, este un simbol al educaţiei, demn de a fi preţuit de fiecare elev de-al său”.

„Sunt convins că niciunul dintre noi nu a uitat cât de grea i-a fost despărţirea din ultima zi de clasa a IV-a, de „Doamna învăţătoare” sau „Domnul învăţător”. La mulţi ani, dragi colegi!”, a mai spus, în mesaj, Simion Hănescu.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.