Clase în aer liber, amenajate în școlile din România. Anca Tîrcă: „Aceste clase se pot realiza relativ ușor, iar avantajele sunt destule” FOTO

0
Insula de lectură în natură - Școala Gimnazială ”Regina Maria” Mănăstirea Cașin. Sursa foto: Clase în aer liber în România

Anca Tîrcă, consultant educațional, lansa anul trecut, în iulie, campania ”Clase în aer liber în România”, prin care încuraja organizarea de ore în aer liber odată cu reluarea cursurilor din toamnă și amenajarea unor spații de învățare în curtea sau în grădina școlii. Ideea propusă ca o soluție la provocările pandemiei a fost preluată de multe școli, iar astăzi avem astfel de clase în diverse locuri din țară, spune Anca Tîrcă.

”Mă bucur că ideea de clase în aer liber și învățat în natură începe să fie preluată și de școli de la noi. Aceste clase se pot realiza relativ ușor și nu necesită cine știe ce cheltuieli. Se pot folosi paleți, trunchiuri tăiate de copaci, bucăți mari de piatră, paie, băncuțe mai vechi date cu soluții de protecție, scăunele sau lădițe din plastic etc., iar avantajele sunt destule. De asemenea, sunt școli care au construit pavilioane acoperite, care pot fi folosite și pe vreme urâtă. Se poate fixa și o tablă, pe un perete sau un gard la îndemână. Îi îndemn pe profesori să apeleze pentru ajutor la persoane din comunitate, părinți care se pricep la tâmplărie etc.”, scria Anca Tîrcă în august, pe blogul personal.

Consultantul educațional a venit și cu sfaturi pentru amenajarea unui spațiu de învățare în aer liber:

  • Să găsiți un loc potrivit, care să fie departe de surse de zgomot și să aibă umbră pe parcursul zilei.
  • Să aveți grijă ca obiectele pe care stau copiii să fie unele comode și ușor de mutat.
  • Să montați o tablă care să rămână în acel spațiu permanent, de exemplu, puteți să o prindeți într-un cadru de lemn sau pe un perete.
  • Să aveți un loc în exterior pentru a depozita diverse materiale de care au nevoie profesorii – hârtie, cretă, resurse pentru proiecte etc.; poate fi o mică magazie de lemn sau de plastic.

Potrivit consultantului educațional, avantajele claselor în aer liber sunt numeroase: păstrarea unei distanțe rezonabile între copii, spațiul fiind suficient de mare; mai puține obiecte și suprafețe de atins decât în sala de clasă; aerul curat în care stau copiii, în comparație cu sălile de clasă din interior, care trebuie ventilate corespunzător; faptul că se pot desfășura ore de la diverse materii, limba română, științe, desen, lb. străine, istorie, geografie etc., iar cei care au tablă, chiar matematică – profesorii care au făcut lecții în astfel de clase în aer liber spun că au citit afară, au scris afară, au avut discuții interesante afară, au predate noi conținuturi afară, cam tot ce făceau în clasele din interior; posibilitatea de a face diverse activități de genul brain breaks, inclusiv momente de meditație/ mindfulness (am imaginea aceasta în minte, cu copii în grădina sau livada unei școli); e un mod altfel, care e atrăgător atât pentru copii, cât și pentru profesori.

Printre dezavantaje, Anca Tîrcă enumeră imposibilitatea de le folosi pe vreme urâtă, faptul că necesită o programare a claselor care doresc să învețe afară și, posibil, un management al clasei mai solicitant pentru profesori. Anca Tîrcă lucrează, în prezent, la un Ghid privind educația în aer liber. 

Iată câteva clase în aer liber, amenajate în școli și prezentate de Anca Tîrcă pe pagina de Facebook Clase în aer liber în România:

Școala Gimnazială Slobozia Conachi

Școala ”Ion Petrovici” Tecuci

Grădinița ”Frunza de stejar” Plopeni

Sursa foto: Clase în aer liber în România – Florentina Botoc

Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Constanța 

Școala Gimnazială ”Regina Maria” Mănăstirea Cașin

Eco-Școala ”Avram Iancu” Oradea

Școala Gimnazială Nr. 19, Brașov

Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci

Școala nr. 22 „Mircea Eliade” Craiova

Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad

Școala Primară Tăuți, Alba 

Școala Gimnazială ”Iorgu Iordan” Tecuci

Colegiul Tehnic ”Unirea” Pașcani

Școala ”Avram Iancu” Alba Iulia

Școala Gimnazială ”Elena Doamna” Tecuci

Școala Gimnazială Bilciurești, Dâmbovița:

Școala Gimnazială Alunu

 Școala “Gala Galaction” Mangalia

Școala Barcianu, Rășinari – Sibiu

Școala Gimnazială Cislău, Buzău

Sursa foto: Clase în aer liber în România – Paula Mihaela Gheorghe

Citește și: Clase în aer liber. Idei de noi spații pentru școala în vreme de pandemie, propuse de Anca Tîrcă FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.