Vacanţa cu P4C. Ateliere online de filosofie pentru copii, în luna aprilie: ”Poţi avea prieteni la distanţă? Ce înseamnă să-ţi pese de celălalt?”

0
Foto: pixabay.com

Programul „Vacanţa cu P4C – Filosofie pentru copii online”, organizat de Centrul de Formare în Filosofie din cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti, debutează marți, 6 aprilie, cu un prim atelier ce va fi urmat de alte trei pe parcursul lunii aprilie, relatează Agerpres.

Programul constă într-un ciclu de 4 ateliere online de filosofie destinate elevilor din clasele a III-a şi a IV-a din orice localitate, atât din ţară, cât şi din străinătate, potrivit filosofie.unibuc.ro. Numărul de locuri disponibile este 25. Nu se percepe taxă de participare, iar înscrierile au putut fi făcute către un părinte sau un tutore legal.

Următoarele trei ateliere sunt programate în zilele de 13, 20 şi 27 aprilie 2021, tot în intervalul orar 11.00-12.00, şi pot fi accesate prin aplicaţia Google Meet. Elevii care vor lua parte la fiecare dintre cele patru sesiuni de discuţii vor primi diplome de participare, trimise prin e-mail ca document ataşat.

Discuţiile se vor axa în jurul a patru întrebări: „ce înseamnă să fii liber?”; „poţi avea prieteni la distanţă?”; „ce înseamnă să-ţi pese de celălalt?” şi „cum distingi ceea ce crezi că ştii de ceea ce ştii cu adevărat?”. Pentru a încerca formularea unor răspunsuri convingătoare, vor fi folosite „fragmente din înţelepciunea străveche, cărţi ilustrate şi basme”, conform filosofie.unibuc.ro.

Programul educaţional Filosofie pentru copii, abreviat P4C (Philosophy for Children), este o iniţiativă a lui Matthew Lipman (1923-2010), profesor de filosofie în cadrul Universităţii Columbia din New York. Dezamăgit de abilităţile de raţionament subdezvoltate ale unora dintre studenţii săi, Lipman a înfiinţat, în 1972, Institutul pentru avansarea filosofiei pentru copii, cu scopul de a-i familiariza pe copii şi tineri cu gândirea critică şi avantajele dialogului informat şi argumentat, notează p4c.com. În prezent, programul P4C este practicat în peste 60 de ţări.

Centrul de Formare în Filosofie, coordonat de lector universitar doctor Marin Bălan, este o structură cu profil profesional, ştiinţific şi educaţional ce desfăşoară activităţi de formare în domeniul disciplinelor filosofice predate în învăţământul pre-universitar.

Printre iniţiativele Centrului de Formare în Filosofie se numără dialogul „Socrate prim-ministru?”, susţinut, la 26 ianuarie 2018, între elevi ai Colegiului Naţional „Cantemir-Vodă” din Bucureşti şi studenţi ai Facultăţii de Filosofie. În ziua de 19 martie 2018, elevi ai Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti au încercat să dea un răspuns întrebării „Cui îi este frică de greşeală?”, în prezenţa reprezentanţilor Centrului. Un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Capitală s-a aflat într-un dialog despre relaţia omului cu natura, organizat de Centru de Formare în Filosofie la 27 martie 2018.

Printre evenimentele destinate copiilor din ciclurile primar şi gimnazial, se numără atelierele de filosofie organizate în luna iunie 2019 şi Şcoala de vară „Filosofie pentru copii”, derulată în intervalul 15-18 iunie 2020, notează filosofie.unibuc.ro.

Evenimentele organizate de Centrul de Formare în Filosofie nu au vizat doar copiii şi tinerii, ci şi profesorii. De exemplu, la 22 martie 2018, a fost organizat, la sediul Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, workshopul „Cum devin profesor de filosofie?”. În noiembrie 2020, cu prilejul Zilei internaţionale a filosofiei, a fost organizată, în format online, conferinţa „Cum organizez un atelier de filosofie pentru copii la clasa mea?”. În zilele de 5 şi 6 martie 2021, a avut loc Conferinţa naţională online de filosofia educaţiei, cu titlul „Filosofie, educaţie, distanţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.