Elevii vor fi testați, la revenirea din vacanță, cu teste non-invazive. Ministrul Educației speră ca elevii din toate clasele să poată să învețe fizic

0

Premierul Florin Cîţu susține testarea elevilor cu teste non-invazive la revenirea din vacanţa de primăvară și i-a solicitat ministrului Sănătății să găsească soluții, împreună cu ministrul Educației, pentru ca acest lucru să se întâmple din data de 5 mai. Sorin Cîmpeanu spune că efectuarea de teste non-invazive, vaccinarea personalului din învățământ și respectarea măsurilor sanitare sunt ”elemente” care îl îndreptățesc să spere că școlile se vor deschide pentru toate clasele în format fizic după vacanța de primăvară.

Aş face o propunere domnului ministru al Sănătăţii, ca la întoarcerea copiilor la şcoală, (…) – aici este şi domnul ministrul al Educaţiei – deci împreună aş vrea să vă uitaţi pe acest aspect, să căutăm resursele, şi vă ajut şi eu, ca să putem să-i testăm pe elevi când se întorc la şcoală, să le facem aceste teste non invazive, să testăm câţi mai mulţi dintre ei după această perioadă de vacanță. Cred că este o soluţie bună ca să putem să ţinem sub control pandemia”, a declarat Florin Cîţu, într-o conferință de presă, la finalul şedinţei de Guvern.

În aceeași conferință, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că vaccinarea în rândul cadrelor didactice a depășit pragul de 50% și se apropie de același procent în rândul întregului personal din învățământ.

”Acest lucru trebuie să continue pentru a putea spera, după revenirea la școală în data de 5 mai, pentru tot învățământul, mai puțin pentru clasele terminale care vor reveni pe 10 mai, (…) la reluarea școlii cu format fizic pentru toți elevii”, a arătat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a explicat că în cele două săptămâni cu care a fost prelungită vacanța de primăvară pentru elevii din clasele primare, clasele V-VII și IX-XI nu s-a organizat școală online întrucât ”predarea online s-a dovedit inechitabilă” în România.

”Am preferat să sperăm că după reluare, mergând cu campania de vaccinare a personalului din învățământ bine, beneficiind de decizia anunțată de premier, care este extrem de importantă, prin care, în sfârșit, vom putea organiza testare în școli având teste non- invazive, vom putea să facem această testare în masă la revenirea copiilor în școli. Este un lucru esențial…

Testare, vaccinare, respectarea distanțării, aerisire săli de clasă, igienă și purtarea măștii de protecție sunt elemente care mă îndreptățesc să sper că vom putea discuta de deschiderea școlilor pentru toate clasele în format fizic. Dacă acest lucru se va întâmpla, zilele pe care unii dintre dvs. le consideră pierdute ca fiind vacanță de primăvară  prelungită cu 2 săptămâni, pentru că 18 zile deja erau, se pot transforma în zile de prezență fizică care vor însemna un beneficiu mult mai important în interesul elevilor”, a explicat ministrul Educației.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, Sorin Cîmpeanu a arătat că testele non-invazive pot fi şi autoadministrate, dar va fi necesar în continuare acordul părinţilor.

„Testarea elevilor la revenirea în şcoală pe baza achiziţionării de teste noninvazive este esenţială. (…) În limitele de competenţă ale Ministerului Educaţiei, pot să spun că din cele 1.150.000 teste au fost utilizate doar 19.000. Au fost două cauze: lipsa de personal medical, care este un lucru cunoscut, nu este de ieri de azi, care să administreze aceste teste, şi al doilea lucru – foarte mulţi părinţi au considerat că aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu şi-au dat acordul, care era necesar în mod expres. Odată cu achiziţia de teste noninvazive, care, la limită, pot fi şi autoadministrate – am văzut că acest lucru se face în şcoli din Franţa şi Austria – sunt îndreptăţit să sper că acea testare în masă în şcoli va putea să fie un fapt”, a declarat ministrul Educației.

Într-o emisiune la Digi24, premierul Florin Cîțu a precizat că testele non-invazive vor fi achiziționate până în luna mai. ”La întoarcerea din vacanță, vom avea aceste teste neinvazive. Ele vor putea fi făcute foarte ușor. Le pot face și asistentele medicale. DSP poate pune personal la dispoziție, dar testele se pot face foarte ușor”, a spus Cîțu, citat de g4media.ro.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.