Formularul prin care părinţii îşi dau acordul pentru testele antigen. Ministerul Sănătății recomandă să fie adus din prima zi de şcoală

0
Foto: ms.ro

Formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale şcolare este disponibil pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi pe pagina de Facebook a instituţiei. Ministerul Sănătății le recomandă părinţilor să aducă din prima zi de şcoală formularul de consimţământ tipărit şi semnat.

„În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătăţii recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale şcolare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esenţială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor şi profesorilor şi pentru binele întregii comunităţi. (…) Recomandăm părinţilor să aducă din prima zi de şcoală formularul de consimţământ tipărit şi semnat, pentru ca elevii să poată fi testaţi imediat atunci când este nevoie”, precizează ministerul pe Facebook.

  • Formularul poate fi descărcat de AICI

 

Potrivit sursei citate, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui sau tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal”, adaugă MS.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către direcţiile de sănătate publică în maximum 24 ore.

„Dacă părintele sau tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori. Testarea cu teste antigen rapide se recomandă şi cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă), cât şi cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”, mai precizează sursa citată. (Sursa: Agerpres)

Ministrul Educației: Formularul, completat de părinții elevilor care prezintă simptome

În  timp ce Ministerul Sănătății recomandă părinților să aducă formularul semnat încă din prima zi de școală, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că formularul va fi solicitat părinților în cazul în care copilul prezintă simptome la școală.

„Acest formular vizează situațiile în care acel copil manifestă simptome. Va fi completat de către părinții elevilor care prezintă simptome, nu va fi completat de către toți părinții”, a spus ministrul, la Digi 24.

„Dacă până luni, Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei nu se va exprima în acest sens, cu privire la existenţa unei baze legale prin care să se solicite anticipat un formular de acord, nu va avea cine să îl preia. În măsura în care vom avea o explicaţie cu privire la baza legală prin care putem să cerem aceste formulare şi celor care nu prezintă simptome, o să venim cu precizări. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei nu a identificat baza legală pentru a cere completarea acestui formular celor care nu prezintă simptome. Ordinul de ministru este foarte clar”, a adăugat ministrul.

Citește și: Ministrul Sănătății: Părinții își vor da acordul pentru testarea copiilor, va exista un formular tip. Nu sunt necesare adeverinţe medicale pentru începerea şcolii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here