Ministrul Educației: În decizia de astăzi, sistemul hibrid nu mai există. Experiențele din educație ne-au arătat că nu este eficient

0

Copiii de grădiniță și elevii din clasele primare vor reveni în clase pe 8 februarie peste tot în România, nefiind nicio localitate care să depășească 6 cazuri la mia de locuitori, a declarat, joi seară, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24. Ministrul a explicat că în scenariul galben vor merge la școală și elevii din clasele terminale și toți vor fi prezenți în clase. ”Sistemul hibrid dispare complet, nu mai există”, a precizat Sorin Cîmpeanu. 

”Scenariile sunt foarte clare, cred că sunt și ușor de înțeles și ușor de aplicat. Va fi făcută public zilnic lista cu localitățile împărțite pe trei scenarii: cel verde în care absolut toate școlile sunt deschise, cel galben în care avem deschise grădinițele, învățământul primar – clasele I-IV și clasele terminale – a VIII-a, a XII-a și a XIII-a și zona roșie în care vor fi deschise grădinițele și clasele I-IV. Chiar dacă este peste 3 la mie rată de infectare, zonă în scenariul roșu, acestea vor rămâne deschise până la pragul de 6 care, sigur, generează închiderea, suspendarea majorității activităților, deci și a școlilor. Până la 6, chiar și în scenariul roșu, grădinițele și învățământul primar rămân în funcțiune cu prezență fizică, a spus ministrul Educației.

Potrivit ministrului, în scenariul verde sunt localitățile care înregistrează o incidență sub 1 la mia de locuitori, în scenariul galben – între 1 și 3 la mie, iar în scenariul roșu – peste 3 la mia de locuitori.

Sorin Cîmpeanu a precizat că decizia privind prezența celor mici în clase a fost luată ținându-se seama de faptul că cei mici sunt mai puțini vulnerabili la virus, iar din perspectiva educației, cei mici înregistrează cele mai mari dificultăți în școala online.

”La grădiniță și la clasele primare este foarte greu să îți imaginezi o predare online care să mai fie și eficientă”, a adăugat ministrul Educației.

Ministrul a mai explicat că în scenariul galben, în care vor veni la școală și elevii din clasele terminale, nu va mai funcționa sistemul hibrid. ”Toți elevii sunt în clasă în scenariul galben, toți elevii de clasa a VIII-a, toți elevii de a XII-a și a XIII-a. În decizia de astăzi, această funcționare hibrid nu mai există. Diferența dintre verde și galben este că în verde merg toți, în galben nu merg V, VI, VII, în galben nu merg IX, X, XI. Fac ore online. Sistemul hibrid dispare complet, nu mai există. (…) Experiențele din educație ne-au arătat că nu este eficient și mie mi se pare că este mai simplu și mai clar așa”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Scenariile pentru semestrul II:

    • Scenariul verde (incidența sub 1 la mia de locuitori): toți elevii merg la școală.
    • Scenariul galben (incidența între 1 și 3 la mia de locuitori): copiii de grădiniță, elevii din clasele primare, a VIII-a și a XII-a merg la școală, celelalte clase învață în on-line.
    • Scenariul roșu (incidența peste 3 la mia de locuitori): sunt deschise doar grădinițele și clasele primare.
    • Când rata de infectare este mai mare de 6: școlile sunt închise, se învață în sistem on-line.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că, începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Şeful statului a precizat că o decizie finală va fi luată în 2 februarie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.