Sorin Cîmpeanu, avizat favorabil pentru postul de ministru al Educației: ”Această perioadă va fi cu mandatul pe masă” UPDATE

0
Foto: cotidianul.ro

Ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost avizat favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Potrivit Agerpres, s-au înregistrat 20 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi două abţineri.

”Este un context extrem de dificil care cere determinare, care este o adevărată provocare. (…) Am considerat că sunt obligat să răspund acestei provocări într-un moment cu totul deosebit. Această perioadă de ministru va fi cu mandatul pe masă pentru că educație nu se poate face fără finanțare, educație nu se poate face fără cadre didactice pregătite, deci e nevoie de alocări bugetări, e nevoie de competența cadrelor didactice, este nevoie de viziune de ansamblu asupra sistemului de educație din România”, a spus Sorin Cîmpeanu, după audieri.

Întrebat de jurnaliști dacă susține depolitizarea la nivelul inspectoratelor școlare, ministrul propus la Educație a răspuns că este nevoie de acest lucru și că îl poate face.

În cadrul audierilor,  Sorin Cîmpeanu a arătat că educaţie de calitate fără resurse „nu se poate, nu s-a inventat” și fără profesori nu se poate obţine nimic. „Educaţie de calitate fără resurse nu se poate, nu s-a inventat. (…) În educaţie, fără profesori nimic nu se poate obţine. E nevoie de dedicaţie. Din fericire, avem încă multe cadre didactice dedicate, după cum avem şi cadre didactice care se opun oricărei schimbări”, a spus ministrul desemnat, citat de Agerpres.

Cîmpeanu a amintit şi de decalajele existente între învăţământul urban şi cel rural, afirmând că ştie care sunt mecanismele prin care să reducă decalajul existent.

Aceste decalaje există (n.r. între mediul rural şi cel urban). O preocupare pe care am afirmat-o, pe care o susţin şi pe care o voi implementa cât se poate de clar, cunoscând mecanismele pe care trebuie să le acţionez pentru a avea şanse să reduc decalajul existent între urban şi rural, ştiind că aproape jumătate dintre copii învaţă în mediul rural, ştiind că acolo sunt problemele cele mai grave ce ţin de calitate şi ce ţin de echitate. Salut una din ultimele decizii ale Guvernului prin care s-a instituit, apropo de echitate, un cuantum minim al bursei per elev”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul propus a afirmat că se va încerca şi o reducere drastică a ratei de analfabetism funcţional, dar acest lucru nu este posibil de realizat într-o perioadă scurtă.

Se tratează în paralel cu reducerea temelor pentru acasă, se tratează în paralel cu o adaptare a curriculumului care să ne permită rezultate la testele PISA aşa cum cred eu că le merită şcoala românească, care să ne permită o reducere drastică a ratei de analfabetism funcţional care, vă spun de pe acum, nu se poate face în 1-2 ani, dar trebuie să facem ceea ce trebuie, pentru ca acest lucru să se reducă atunci când se va putea.

Aceasta se face printr-o cooperare între profesorii de biologie, de chimie, de fizică, nu se vor comasa materii, dar în momentul când vom fi în stare să asigurăm această cooperare coerentă între cadre didactice, la nivelul curricumului, cu siguranţă rezultatele la testele PISA vor fi mult diferite faţă de ceea ce avem acum”, a mai spus Cîmpeanu.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit, miercuri, audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi în Cabinetul Cîţu începând cu ora 11,00. Plenul reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului va avea loc la ora 15,00.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.