Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Klaus Iohannis: „Bătaia nu e ruptă din rai. Fiecare copil trebuie să fie protejat”

0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că, anual, 16.000 de copii sunt victime ale abuzului, neglijării, exploatării şi altor forme de violenţă, punctând că este nevoie ca toate instrumentele, inclusiv cele legale, să fie folosite pentru a preveni traumele, relatează Agerpres.

„Stigmatizarea, discriminarea şi abuzurile, din păcate, sunt probleme reale, grave, care nu pot fi sub nicio formă tolerate! Anual, 16.000 de copii sunt victime ale abuzului, neglijării, exploatării şi oricărei alte forme de violenţă. Avem obligaţia să conştientizăm traumele la care sunt supuşi aceşti copii şi să folosim toate instrumentele, inclusiv cele legale, pentru a le preveni. Bătaia nu e ruptă din rai!”, a spus Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, după o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza, şi cu preşedintele Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, Andreeas Novacovici.

Șeful statului a apreciat faptul că societatea civilă cooperează îndeaproape cu ANDPDCA.

„Fiecare copil trebuie să fie protejat şi să aibă şanse egale de a-şi atinge potenţialul. De aceea, principiile non-discriminării, dreptul la viaţă şi dezvoltare, respectul faţă de opiniile şi interesele copiilor trebuie să se afle constant pe agenda publică, să se regăsească în practicile instituţiilor de orice fel, dar şi ale cetăţenilor în viaţa de zi cu zi”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a arătat că temele discutate cu reprezentanţii ANDPDCA şi Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi au vizat, printre altele, accesul copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială la diverse servicii, precum cele din sănătate, mai ales în contextul epidemiei de COVID-19, dar şi susţinerea pentru o viaţă independentă, în special prin măsuri legate de educaţie, formare profesională şi asigurarea unei locuinţe adecvate.

„Dezvoltarea noastră ca societate, acea Românie Educată pe care ne-o dorim, nu poate fi durabilă dacă nu investim în educaţie şi în protejarea drepturilor copiilor şi ale tinerilor. Aceasta trebuie să fie abordarea şi în ceea ce priveşte asigurarea unei finanţări consistente, atât la nivel naţional, cât şi local. În egală măsură, protejarea copiilor şi a tinerilor trebuie să se regăsească şi în sălile de judecată, unde orice formă de violenţă şi abuz să fie aspru pedepsită”, a subliniat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că, vineri seara, în mod simbolic, Palatul Cotroceni va fi iluminat în albastru, ca parte a campaniei UNICEF România, pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here