CMBSU a emis o nouă hotărâre pentru trecerea unităților de învățământ din Capitală în scenariul roșu. Prima decizie a creat ”confuzie” UPDATE

0

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ a solicitat, luni seara, remedierea în regim de urgență a erorilor apărute în Hotărârea nr. 24 a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) privind aplicarea planului roșu în unitățile de învățământ din Capitală. Decizia prevedea suspendarea temporară a ”activităților didactice care presupun prezența față în față din creșe, ciclul gimnazial, preuniversitar și universitar, cursurile desfășurându-se online (scenariul 3)”. Ulterior, hotărârea a fost modificată. Activitatea în creşe şi afterschool-uri va fi permisă în continuare, iar decizia privind modul de desfăşurare a activităţii în universităţi va fi luată de Senatul acestor instituţii.

UPDATE Prefectura Capitalei precizează într-un comunicat de presă, dat luni seara publicității, că în ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență s-au luat următoarele decizii ca urmare a depășirii ratei de incidență de 3/1000 locuitori:

  1. Masca de protecție este obligatoriu a fi purtată atât în spațiile închise cât și în spațiile deschise.
  2. Unitățile de învățământ își vor desfășura activitatea în mediul on-line, în scenariul prevăzut de ordinul Ministrului Educației și Cercetării, respectiv în Scenariul Roșu.
  3. Toate activitățile desfășurate în interior, în restaurante, cafenele, cinematografe, săli de spectacole, săli de jocuri de noroc sunt interzise.

Aceste măsuri sunt valabile pentru următoarele 14 zile, începând cu data de 20 octombrie. Menționăm că activitatea desfășurată în creșe, after-school-uri este permisă în continuare conform Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării, al Ministrului Sănătății și al Ministrului Muncii și Protecției Sociale. Desfășurarea activităților în învățământul superior va fi reglementată de Senatul fiecărei universități, acestea având autonomie universitară”, se arată în comunicat.

  • Hotărârea nr. 24 a CMBSU poate fi consultată aici
  • Hotărârea nr. 25 a CMBSU poate fi consultată aici

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, a declarat pentru Agerpresactivitatea în creşele şi afterschool-urile din Bucureşti va fi permisă în continuare, în condiţiile Ordinului miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei privind organizarea activităţii în unităţile de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică.

De asemenea, ea a anunţat că, în conformitate cu principiul autonomiei universitare, decizia privind modul de desfăşurare a activităţii în universităţi va fi luată de Senatul acestor instituţii.

Mariana Stancu-Ţipişcă a explicat că în acest mod a fost îndreptată o eroare materială din hotărârea luată luni de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).

UPDATE Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a emis, luni seara, o a doua hotărâre în ceea ce privește trecerea unităților de învățământ din Capitală în scenariul roșu, modificând prima decizie dată în cursul zilei.

Noua hotărâre prevede că ”se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față din unitățile de învățământ, aplicându-se scenariul 3 (participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online).”

Prima hotărâre a Comitetului stabilea că “se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față din creșe, ciclul gimnazial, preuniversitar și universitar, cursurile desfășurându-se online (scenariul 3)”. Au fost eliminate astfel din a doua hotărâre creșele și universitățile.


Hotărârea a creat multă confuzie în unitățile de învățământ. Sunt școli care nici acum nu știu ce să facă, deoarece, potrivit actului, <se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față din creșe, ciclul gimnazial, preuniversitar și universitar, cursurile defășurându-se online>.

Ce facem cu grădinițele, cu clasele din ciclul primar, cu liceele? Este inadmisibil să se facă asemenea greșeli, mai ales într-o perioadă atât de dificilă. Este o bătaie de joc la adresa tuturor celor care lucrează în aceste instituții de învățământ, a părinților și a elevilor. Cerem pe această cale demiterea Prefectului – președinte al CMBSU – care a dat dovadă de lipsă de profesionalism“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Federația mai arată că, potrivit legislației în vigoare, ”CMBSU nu avea competențe să se
pronunțe în ceea ce privește sistemul universitar”: ”Universitățile, în baza autonomiei, pot lua această decizie împreună cu Direcția de Sănătate Publică”.

Hotărârea adoptată, luni, de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.