Premierul Orban: Deocamdată, nu există o creştere semnificativă a procentului de îmbolnăviri în rândul populației școlare

0
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că, din evaluarea făcută, nu există o creştere semnificativă a procentului de îmbolnăviri cu noul coronavirus în rândul populaţiei şcolare. Potrivit premierului, riscul de infectare a unui copil este mai mare atunci când este liber şi când interacţionează fără supravegherea unui adult, relatează Agerpres.

„Primele două săptămâni este greu să ai o evaluare a răspândirii datorată şcolii. (…) Copilul este expus celui mai mic risc de infectare în cadrul şcolii – clasă, sub supravegherea profesorului. Nu se poate face încă o evaluare. Sigur, au apărut cazuri, dar multe din cazurile care au apărut au apărut mai degrabă datorită unei contractări a virusului nu neapărat în şcoală.

Oricum, în ceea ce priveşte numărul de cazuri pe populaţia şcolară chiar cu şcolile suspendate sau cu copii în vacanţă numărul de cazuri ca procent a fost în jur de 6,3% pe populaţia şcolară. Deocamdată, pe evaluarea noastră nu există o creştere semnificativă a procentului de îmbolnăviri pe această categorie de vârstă„, a spus Ludovic Orban, după videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea pandemiei.

El a amintit că, dacă un elev dintr-o clasă este infectat cu noul coronavirus, cursurile se suspendă 14 zile pentru acea clasă.

„Acesta este protocolul care este stabilit de către Ministerul Sănătăţii, de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de Comisia anti-COVID. (…) În momentul în care un copil este infectat într-o clasă practic colegii din clasa respectivă intră în regimul de carantinare la domiciliu. 14 zile ştiţi că se suspendă cursurile în clasa în care apare un copil care este infectat, un elev infectat şi colegii au un regim de carantinare exact cum se întâmplă cu persoanele care sunt considerate persoane de contact cu un pacient diagnosticat pozitiv”, a arătat premierul.

Pe de altă parte, premierul a arătat că autorităţile trebuie să se asigure că în școli sunt respectate toate măsurile de protecţie sanitară – dezinfecţie, portul măştii, respectarea distanţei.

Tot în şcoli şi în universităţi, odată cu începerea anului universitar de mâine, deciziile care se iau la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să ţină cont cu stricteţe de reglementările legale şi de hotărârea de guvern privind starea de alertă şi de ordinul comun al ministrului Educaţiei Naţionale şi ministrului Sănătăţii, nu după bunul plac al unor directori de şcoli. Ce spune legea aia trebuie să se aplice„, a spus Orban.

Citește și: Cursuri online în 581 de unități de învățământ din țară. În Capitală, 9 școli solicită scenariul roşu din cauza îmbolnăvirilor cu noul coronavirus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here