Iohannis: Din păcate, nu toate școlile au problemele rezolvate. Testarea în masă a profesorilor nu este recomandată și nu s-a făcut nicăieri

0
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că deschiderea noului an şcolar, în condiţii de pandemie, „a fost un succes”, deși ”nu toate școlile au problemele rezolvate”. Șeful statului a arătat că ”nu peste tot unitățile de învățământ au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educațional, în format fizic sau on-line, să se poată derula în bune condiții” și a explicat, răspunzând unei întebări, că ”testarea în masă a profesorilor nu este recomandată și nu s-a făcut nicăieri”.

„Eu consider că a fost un succes în aceste condiții extrem de dificile de epidemie, de pandemie, în condițiile în care, din păcate, nu toate școlile au problemele rezolvate. Totuși, dacă ținem cont de întreg ansamblul, de zecile de mii de situații care s-au rezolvat, atunci putem să spunem că începutul acestui an școlar a fost unul bun, cu toate că suntem în plină pandemie”, a spus șeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a arătat că ”nu peste tot unitățile de învățământ au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educațional, în format fizic sau on-line, să se poată derula în bune condiții”.

”Fac un apel la directorii unităților de învățământ să se adreseze, fără rezerve, în această perioadă, atât autorităților locale, cât și inspectoratelor școlare județene, cerându-le toate resursele de care au nevoie și clarificările necesare.

Mă refer aici, de exemplu, la suplimentarea cu personal, inclusiv medical, acces la resurse tehnologice pentru predarea on-line și materiale igienico-sanitare.

În sprijinul școlilor, am promulgat astăzi legea prin care se deblochează concursurile pentru posturile nedidactice vacante sau temporar vacante, pentru posturile didactice auxiliare, precum și pentru pozițiile de asistenți medicali sau medici din unitățile de învățământ.

Le solicit tuturor primarilor, consiliilor județene și inspectoratelor școlare să soluționeze cu prioritate problemele existente în fiecare unitate de învățământ”, a precizat președintele.

Klaus Iohannis a adăugat că a cerut totodată Guvernului ca la finalul primelor două săptămâni de școală să elaboreze ”o evaluare completă a situației la nivel național, să prezinte care sunt vulnerabilitățile, dar și soluțiile necesare”: ”Educația trebuie să continue, iar asta depinde de mobilizarea atât a autorităților naționale, cât și a celor locale.”

Șeful statului a vorbit despre necesitatea ca autorităţile locale să fie sesizate atunci când nu există condiţii potrivite pentru educaţie:

”Din păcate, mai există astfel de cazuri şi, din păcate, nu toate autoritățile s-au implicat sută la sută pentru rezolvarea acestor probleme. Acolo unde ele mai apar este foarte important să fie sesizate și autoritățile locale, împreună cu autoritățile centrale, vor găsi urgent soluții pentru aceste chestiuni.”

Întrebat de ce în România nu s-a luat decizia ca elevii și profesorii să fie testați pentru COVID-19, așa cum s=-a întâmplat în mai multe state europene, șeful statului a răspuns:

”Această informație este parțial adevărată, am verificat cum au făcut alții. La nivelul Organizației Mondiale a Sănătății nu există un consens pentru testarea în masă a profesorilor. Iar acolo unde s-au făcut testări, s-au făcut, și asta este și recomandare OMS, acolo unde sunt focare și acolo este foarte utilă testarea tuturor cadrelor didactice, poate și a elevilor dintr-o școală. Au existat și câteva testări cu un număr mare de persoane, dar care s-au făcut pentru a verifica câți oameni au avut această boală. Deci, testarea în masă a profesorilor nu este recomandată și nu s-a făcut nicăieri.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.