Măsurile pentru începerea școlii. Alexandru Rafila: Dacă folosim măști pentru adulți la copii, ele vor fi inutile. Trebuie adaptate ca dimensiune

0
Foto: pixabay.com

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, la Digi24, că măștile pe care le vor folosi copiii la școală trebuie adaptate ca dimensiune, pentru că cele pentru adulți nu îi protejează pe cei mici. Mai mult, Alexandru Rafila consideră că o variantă potrivită ar fi folosirea măștilor textile, refolosibile, care pot fi și personalizate pentru a le face mai atractive. ”Este destul de târziu acum, ne apropiem de 1 septembrie. Trebuiau făcute simulări să vedem care este cea mai bună soluție pentru protecția acestor copii”, a arătat Alexandru Rafila.

Medicul a vorbit despre proiectul de ordin, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, care prevede purtarea măștilor de către toți elevii și profesorii, o distanțare de un metru între copii și, dacă nu este posibil acest lucru, montarea unor separatoare.

”Am văzut și eu proiectul de ordin. O să fie și cu mască. Separatoare, mască… Știți care este problema? Măsurile pot să pară ideale. Întotdeauna când iei o măsură, trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul ei de aplicabilitate. Cel mai important lucru. Eu nu spun că este bine sau că este mai puțin bine, nu vreau să comentez în niciun fel, doar vreau să spun că, atunci când facem ceva, trebuie să simulăm înainte, să vedem ce se întâmplă și să luăm măsura atunci când suntem siguri că ea este aplicabilă, în cea mai mare proporție. Măsurile sunt bune dacă ele sunt și aplicabile”, a spus Alexandru Rafila, preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie.

Reprezentantul României la OMS a arătat că ”alternative întotdeauna există”, dând exemplul vizierelor care pot fi folosite la un moment dat.

”Eu cred că vizierele le-ar plăcea copiilor foarte mult. Ar fi o chestiune atractivă pentru ei, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este… O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, dacă tragi de două ori de ea, se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, copiii pot să fie atrași de culorile sau de desenele măștii. (…) Dacă măștile refolosibile au un anumit standard, se poate reglementa și acest lucru. Nu trebuie să fie monostrat, tot cu triplustrat și cu un strat absorbant intermediar și pot să fie mai interesante pentru copii”, a precizat Alexandru Rafila.

Acesta a explicat că masca chirurgicală este de multe ori mare la un copil și atunci ar trebui folosite măști cu dimensiuni potrivite celor mici. Conform medicului, o mască largă nu îl protejează pe copil și nu este utilă nici celor cu care acesta intră în contact.

”Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Trebuie adaptate. Ori, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni… (…)

Este destul de târziu acum, ne apropiem de 1 septembrie. Trebuiau făcute simulări să vedem care este cea mai bună soluție pentru protecția acestor copii. (…) Noi nu purtăm mască de dragul măștii, ci purtăm ca să limităm transmiterea bolii. Ori asta trebuie să fie ținta acestui program care își propune să minimalizeze transmiterea infecției în școli”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.