Noi restricții, adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă: Măștile de protecție, obligatorii în aer liber în zone aglomerate UPDATE

0

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marţi, o hotărâre prin care propune, între altele, instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică, transmite Agerpres.

UPDATE Guvernul a adoptat, miercuri, modificarea Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă, fiind adăugate noi măsuri de limitare a pandemiei, scrie news.ro.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat noile restricţii decise în şedința de Guvern.

”Măsurile care au fost propuse şi adoptate sunt următoarele: Prima măsură, purtarea măştii în spaţiile publice. Astfel, articolul spune în următorul fel: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise cum ar fi pieţele târgurile, zonele de aşteptare, cum ar fi staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea, falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice, pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin hotărârea Comitetului Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Spaţiile şi intervalele orare se hotărăsc la propunerea DSP, luând în considerare posibilitatea prezenţei concomitent a unui număr mare de  persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective unde se constată dificultăţi în păstrarea distanţei fizice de protecţie sanitară, stabilite în condiţiile legii”, a declarat Arafat.

Cei care administrează spaţiile publice vor fi obligaţi să afişeze anunţuri privind obligativitatea purtării măştii de protecţie.

Arafat mai spune că cei care administrează terase, cluburi, baruri au obligaţia de a respecta orarul de lucru şi restricţiile adoptate de CNSU sau CJSU. Măsurile se stabilesc, după caz, acolo unde transmiterea comunitară a virusului SARS-COV 2 este intensă.

Potrivit şefului DSU, măsurile privind purtarea măştii de protecţie se iau la nivel judeţean, la propunerea DSP, iar măsurile privind limitarea orarului de funcţionare se iau atât la propunerea CNSU, cât şi la propunerea CJSU. Ambele devin obligatorii.

Şeful DSU a mai arătat că restricţiile referitoare la plaje nu se regăsesc în hotărârea de Guvern.

UPDATE Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, că Executivul va împuternici comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă să poată decide portul măştii şi în aer liber în spaţii deschise foarte aglomerate, în anumite intervale orare.

„Propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă este aceea de a impune obligativitatea portului măştii şi în aer liber în anumite spaţii, în anumite intervale orare. Practic, noi vom împuternici comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă de a decide această măsură de obligativitate a portului măştii în anumite spaţii deschise în aer liber care sunt foarte aglomerate şi unde nu există posibilitatea asigurării unei distanţe fizice de protecţie de minimum 1,5 metri”, a declarat Ludovic Orban,

Premierul a adăugat că sunt foarte multe zone în aer liber cu astfel de aglomerări.

„Aici e vorba de pieţe, sunt pieţe foarte aglomerate, unde circuitele nu permit păstrarea distanţei fizice, unde se formează cozi, unde inclusiv interacţiunea între vânzători şi clienţi este foarte apropiată. Este vorba, de exemplu, de faleze, am dat exemplu faleza Galaţi. Sâmbătă şi duminică, între orele 19-22, acolo este o aglomeraţie în care aproape, efectiv, nu ai cum să păstrezi distanţa fizică de protecţie. Este vorba de târguri, este vorba de diferite festivităţi sau serbări care o să fie”, a explicat Orban.

Totodată, premierul a atras atenţia că mai ales în perioada electorală se vor organiza zile ale localităţilor şi alte tipuri de activităţi şi va trebui să se ia astfel de măsuri de obligativitate a portului măştii.

De asemenea, pe cursele feroviare sunt peroane de aşteptare, mai ales pe rutele foarte aglomerate, unde nu se poate păstra distanţa fizică. De asemenea, în staţie, locuri de aşteptare a mijloacelor de transport. Sunt anumite fabrici, când ies de la muncă şi mai ales cei care urmează să fie transportaţi cu autocare, în aşteptarea mijloacelor de transport, se creează o aglomeraţie foarte mare şi acolo există un risc crescut de răspândire a virusului, iar apărarea sănătăţii se poate dispune prin obligativitatea portului măştii.

Deci procedura va fi, noi permitem, prin hotărârea de guvern, prin anexă, adoptarea unor astfel de decizii de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiilor de sănătate publică, ce trebuie să facă o evaluare a riscului epidemiologic pentru diferitele categorii de activităţi, ele se vor dispune loco – comitetul judeţean dispune obligativitatea portului măştii pentru anumite activităţi şi în intervalele orare în care se creează aglomeraţia”, a mai afirmat Orban.


Știrea inițială

Potrivit Hotărârii CNSU, spaţiile şi intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creşterii numărului persoanelor prezente concomitent, ca efect al desfăşurării unor activităţi individuale sau de grup.

  • „Se exceptează de la această măsură următoarele categorii de persoane: care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută, şi copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, prevede documentul.

Comitetul mai propune ca, în zona plajelor, distanţa mai mică de 2 metri să fie permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).

  • „Pentru plaje, distanţa mai mică de 2 metri între persoane/şezlonguri este permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici)”, potrivit hotărârii.

În Hotărârea aprobată de CNSU, se mai arată că programul teraselor şi al sălilor de jocuri de noroc va fi interzis în intervalul orar 23,00 – 06,00.

Propunerile adoptate de CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului în cadrul unei şedinţe programate să se desfăşoare miercuri.

Ce spune șeful Executivului

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Guvernul va analiza propunerile făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În ceea ce privește obligativitatea purtării măştii în aer liber, șeful Executivului a spus că o astfel de măsură se poate aplica ”la târguri, de exemplu, sau în anumite pieţe unde nu există distanţe foarte mari, de asemenea se poate impune pe faleză”.

”De exemplu, am primit sesizări din partea prefectului de Galaţi, pe faleză este furnicar literalmente şi este aproape imposibil să te protejezi din cauza numărului foarte mare de persoane care sunt pe faleză. Deci, există locuri în aer liber în care nu se poate evita aglomeraţia şi, aici, specialiştii au venit cu propunerea să stabilim obligativitatea portului măştii în anumite locuri, staţii de aşteptare de exemplu. Gândiţi-vă că sunt fabrici în care se iese de la program şi se aşteaptă transportul, de multe ori ei se bulucesc acolo, stau unul lângă altul şi le este foarte greu să păstreze distanţa”, a arătat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Premierul a adăugat că purtarea măştii reprezintă „un mijloc de a reduce la maximum posibil riscul de răspândire” a noului coronavirus.

„Şi aici, măsurile urmează, nu să le adoptăm la nivel naţional, vom stabili în cadrul hotărârii de guvern posibilitatea ca în judeţe, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, să dispună astfel de măsuri, justificate, argumentate, posibil şi cu avizul DSP care evaluează riscul epidemiologic”, a spus Orban.

Întrebat cine stabileşte intervalul orar pentru portul măştii în anumite spaţii libere, premierul a precizat: „Intervalul orar este stabilit de specialişti, de Direcţiile de Sănătate Publică şi probabil şi reprezentaţi din partea prefecturii, în funcţie de evaluarea riscului epidemiologic”.

În privinţa distanţării fizice pe plajă, Orban a menţionat că excepţia ar trebui să rămână „doar pentru familii în care sunt părinţii cu copiii sau bunicii cu copiii”: „Şi lucrul ăsta e vizibil, că îţi dai seama dacă se adună alte persoane, dacă nu se respectă distanţa, cel puţin dispunerea şezlongurilor (…) se poate vedea foarte simplu. Şi pot fi amendaţi cei care nu respectă regulile.”

Textul integral al Hotărârii adoptate de către CNSU:

”HOTĂRÂRE privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spaţiilor/activităţilor unde există un risc crescut de infectare

Având în vedere propunerile formulate prin Hotărârea nr. 23din 24.07.2020, a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, ţinând seama de analiza factorilor de risc privind managementul situaţiei de urgenţă generată de virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul României la data de 28.07.2020, realizată la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, luând în considerare creşterea exponenţială zilnică a numărului de persoane infectate, cu preponderenţă în anumite zone sau localităţi, care determină opresiune permanentă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ -teritoriale şi a sistemului sanitar, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 5alin. (2) lit. (d),alin. (3) lit.(f) şi art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,Comitetul Naţionalpentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art.1 (1) Se propune instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu avizul direcţiei de sănătate publică.

(2) Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creşterii numărului persoanelor prezente concomitent în spaţiile şi în intervalele orare respective, ca efect al desfăşurării unor activităţi individuale sau de grup.(3) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1) următoarele categorii de persoane:a) persoanele care desfăşoară activităţi fizice intenseşi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută;b) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Art.2 (1) Se propune interzicerea comercializării şi consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23:00-06:00.(2) În afara intervalului menţionat la alin. (1),operatorii economici care desfăşoară aceste activităţi, au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, inclusiv dansul.

Art.3 Se propune interzicerea desfăşurării activităţii cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc,în intervalul orar 23:00-06:00.

Art.4 Se propune modificarea excepţiei de la regulile distanţare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate şi a celor amenajate, în sensul în care distanţa mai mică de 2 metri între persoane/şezlonguri este permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).

Art.5 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.