La un liceu din Harghita, balul elevilor de clasa a XII-a a fost organizat online. Claudia: Virusul ne-a cam dat viețile peste cap, dar sunt un elev norocos

1
Foto: Captură video Facebook

”De când a apărut acest virus, viața elevilor s-a schimbat drastic. Fiind în anul terminal, pe care toți l-am așteptat cu nerăbdare, acest virus ne-a cam dat viețile peste cap. Toate orele au fost mutate în on-line, iar socializarea și crearea amintirilor alături de colegi, la fel”. Sunt rânduri scrise de o elevă în clasa a XII-a care nu și-a imaginat că liceul se va termina așa. În orele pe net, povestește Claudia, ea și colegii ei și-au exprimat de multe ori neliniștile, dar și dezamăgirea că nu vor avea parte de ”acele evenimente frumoase pe care le dorește orice absolvent”. Visul lor de a rămâne cu amintirile de final de liceu a fost însă îndeplinit. Profesorii au organizat online, cu ajutorul elevilor clasei a XI-a, balul de absolvire. ”Am simțit, așa cum spunea profesoara mea de română – directorul liceului, că dacă visurile nu se împlinesc așa cum ne imaginasem cândva, nu înseamnă că ele nu sunt posibile într-o altă formă, care poate deveni memorabilă”, spune Claudia.

Maturandumul (balul majoratului) a fost organizat, în acest an, la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, Harghita, pe Google Meet. Acolo unde, de obicei, au loc lecții și pregătiri pentru examene, cei 26 de elevi de clasa a XII-a au petrecut, alături de profesorii și părinții lor, timp de două ore la un bal cu multe surprize.

Evenimentul a fost organizat de profesori și de elevii clasei a XI-a. S-au spus povești, s-au depănat amintiri, s-au prezentat videoclipuri, chiar și unul în care profesorii și-au așternut gândurile și încurajările pentru elevii lor, la final de liceu.

”Nu renunța niciodată, Dorește-ți mereu imposibilul”, ”Îndrăznește, fii curajos! Viața merită trăită!”, ”Orice se întâmplă în jurul vostru, aveți grijă de voi și nu uitați că iubirea este cea care rămâne!”, ”Nu pune limite la nimic. Cu cât visezi mai mult cu atât ajungi mai departe!”, ”O singură paranteză îmi permit acum… Aceea a dorului de voi!”…, sunt doar câteva dintre mesajele profesorilor.

Și cum un Bal fără rege și regină nu există, elevii clasei a XII-a au avut parte și de concursul Miss și Mister Popularitate. Votul a fost organizat online, pe pagina de Facebook a liceului.

Claudia (în foto – alături de mama ei) este câștigătoarea concursului Miss Popularitate și am vrut să aflăm de la ea cum a primit mesajele profesorilor, ce a simțit în toată această perioadă de școală online și cum a fost la balul de clasa a XII-a organizat pe net. Iată ce ne-a scris Claudia:

”Liceul meu și șansa de a trăi frumos…

Numele meu este Voaideș Claudia-Alexandra și sunt elevă în clasa a XII-a la profilul real (Științe ale naturii), la Liceul Teoretic “Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, județul Harghita. De când a apărut acest virus, viața elevilor s-a schimbat drastic. Fiind în anul terminal, pe care toți l-am așteptat cu nerăbdare, acest virus ne-a cam dat viețile peste cap. Toate orele au fost mutate în on-line, iar socializarea și crearea amintirilor alături de colegi, la fel. La începutul izolării am fost foarte încântată de faptul ca voi sta numai în casă și îmi voi dedica timpul exclusiv învățatului pentru examenul de bacalaureat și pentru admiterea la Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, unde doresc să-mi urmez studiile.

Cu trecerea timpului, lucrurile au început să devină foarte stresante, neștiind nimic concret despre viitorul meu și al celor care sunt în aceeași situație. La orele de pe Zoom petrecute alături de profesorii noștri în care lucram intens pentru examenele ce urmează, din când în când le mai spuneam neliniștile noastre și de faptul că noi nu o sa avem parte de acele evenimente frumoase pe care le dorește orice absolvent.

Dascălii noștri au fost foarte interesați și empatici cu privire la sentimentele noastre și au colaborat cu elevii clasei a XI-a pentru a ne aduce zâmbetul și bucuria în suflet, așa că au organizat Maturandumul (balul majoratului). A avut toate ingredientele unui bal al maturității, cu prezentatori și momente în care am devenit vedetele unui Oscar al vieții.

Au fost două ore cu public on-line, alături de profesorii și colegii noștri din clasa a XI-a. Ne-au scris povești amuzante, descrieri personale concentrate în videoclipuri surpriză. Profesorii ne-au pregătit un videoclip în care ne descriau, fiecare, printr-un singur cuvânt. S-au rostit cuvinte de susținere, într-un cadru lipsit de orice formalism, cu multă încărcătură emoțională. Am avut revelația lui „împreună”, în ciuda oricărei distanțe.

Am simțit, așa cum spunea profesoara mea de română – directorul liceului, că dacă visurile nu se împlinesc așa cum ne imaginasem cândva, nu înseamnă că ele nu sunt posibile într-o altă formă, care poate deveni memorabilă. Marea competiție a fost între băieți și fete pentru a câștiga titlul Miss/Mister popularitate într-un concurs de strângere de voturi organizat pe Facebook.

La finalul Maturandumului, toți participanții am fost repartizați drept câștigători pe categorii diferențiate: Miss/ Mister Animație, Cea mai bună imagine, Regie, Design, Acțiune și Efecte speciale. La concursul de Miss popularitate, am avut onoarea de a câștiga cu ajutorul oamenilor care m-au susținut prin votul lor.

Sunt un elev norocos! Spun acest lucru, pentru că deși liceul meu este unul mic, aici s-au desfășurat constant ore on-line, am rămas în ritmul unei școli reale, am primit sprijinul și susținerea constantă a profesorilor. Dacă ar trebui să vorbesc despre profesorii mei, v-aș trimite doar un videoclip, care subliniază modul în care ei se raportează la noi în această perioadă dificilă. Dacă m-ați întreba unde aș prefera, într-o alternativă imaginară, să fiu din nou elevă, aș alege același liceu, aceiași profesori și colegi!”

Citește și: Ora de Română online. Liceenii au recapitulat ”tema iubirii” pe muzica lui Smiley: ”Dragostea îți dă totul peste cap și te face să te contrazici singur”

1 COMENTARIU

  1. Doamne ce cuvinte frumoase…!Ne bucurăm ca plecați in viața cu un suflet atât de pur și bogat!Va doresc sa aveți numai împliniri sibicurii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.