Ora de Română online. Liceenii au recapitulat ”tema iubirii” pe muzica lui Smiley: ”Dragostea îți dă totul peste cap și te face să te contrazici singur”

0
Foto: Captură Youtube

Elevii Liceului Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare au fost provocați săptămâna aceasta de profesoara lor de română la o altfel de recapitulare în cadrul orelor online. Liceenii au avut ”tema iubirii” și au trecut prin operele studiate pornind de la piesa lui Smiley, ”Îndrăgostit (deși n-am vrut)”. Metoda propusă de profesoara Tatiana Cauni a stârnit creativitatea elevilor, dovadă răspunsurile lor care pleacă din paginile cărților și ajung la enunțuri despre cum văd ei iubirea în viața unui om.

Profesoara Tatiana Cauni a ales muzica pentru recapitularea de la tema iubirii, știind că va avea impact în rândul elevilor săi de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a.

”Smiley este pe placul lor, iar povestea din clip este minunată. Copiii s-au amuzat, dar au lucrat extraordinar de frumos. Ne-am jucat cu imaginile, cu simbolurile… Le era dor de cineva drag…”, spune profesoara.

Tatiana Cauni desfășoară orele de română pe Zoom (în paralel cu platforma Adservio utilizată la nivelul școlii), iar pentru recapitularea cu ajutorul muzicii a folosit aplicația VideoAnt.

Profesoara le-a adresat elevilor mai multe întrebări legate de videoclip, provocându-i astfel să facă legătura cu personaje, situații din operele studiate sau din cărțile citite și cu noțiunile învățate.

Liceenii au ajuns la Mircea Eliade, la Camil Petrescu, la Eminescu ori Ransom Riggs, au relatat scene, au prezentat personaje sau au descris cum văd ei iubirea.

Iată câteva dintre răspunsurile oferite de elevi la întrebările formulate de profesoară:

  • Tema clipului este iubirea. O carte în care regăsim această temă este ”Maitreyi”, de Mircea Eliade. În ambele situații, dragostea aduce melancolie, dar și fericire.
  • Desigur că în videoclip este tratată iubirea, ca principală temă, însă asemenea celor două manechine, în opera „Căminul copiilor deosebiți” de Ransom Riggs, îi întâlnim pe Jacob și Emma, două personaje care cu toate că au multe lucruri fascinante și unice în comun, sunt despărțiți de o dragoste adevărată din cauza vârstei și a timpului în care trăiesc. Jacob este surprins în momente dificile, în care trebuie să aleagă dacă va începe o relație cu Emma, iar într-un final, se lasă purtat de sentimentul acesta, asemenea unui îndrăgostit care nu plănuia să ajungă astfel.
  • Oricine se poate îndrăgosti, nu contează aspectul persoanei, ci sentimentul care apare între cei doi. Un cuplu celebru din literatura anglo-saxonă este Tristan și Isolda, iar din operele studiate aș alege Luceafărul și Cătălina.
  • Această imagine sugerează drumul pe care îl face un cuplu în viață. Faptul că mașina nu este controlată de ei sugerează că, deși au un drum planificat, aceștia nu au control total asupra evenimentelor care le stau în față. Deși Walter și Liesel din „Murind când vine primăvara” sunt un cuplu, aceștia nu pot fi împreună pentru că Walter este înrolat în armată.

  • Cadrul îi surprinde pe cei doi îndrăgostiţi, manechinele noastre, petrecând timpul împreună, ţinându-se tandru de mână într-un peisaj mirific care denotă armonie. Opera pe care am citit-o şi care mă duce cu gândul la cadrul respectiv o reprezintă poezia ,,De ce nu-mi vii?” de Mihai Eminescu.
  • Oglinda poate crea un fals sens de protecție a sufletului, însă acesta își poate face prezența cu totul prin privire, deoarece, după cum știm, ochii sunt poarta către sufletul oricui, iar de-a lungul întregului videoclip, capetele din vitrină ne spun foarte multe prin privirea lor (nu putem spune același lucru și despre vorbele acestora, întrucât ele pot fi trucate de gândurile acestora).
  • Tema clipului este iubirea spontană, cea care se strecoară prin toate colțurile inimii cât ai clipi, cea care nu îți dă de ales. O carte care are această temă este „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, scrisă de Camil Petrescu.
  • Tema acestui videoclip este iubirea simplă și sinceră, fără urmă de nesăbuință. O carte pe care am citit-o anul acesta și emană aceleași sentimente, în aceeași manieră, este ,,Când ți se pune pata”, scrisă de Wendelin Van Draanen.

  • Dragostea îți dă totul peste cap și te face să te contrazici singur. Atunci când iubești pe cineva, poți fi trist și fericit în același timp… Fericit pentru că te simți bine lângă acea persoană, dar trist atunci când te gândești că totul se poate termina.
  • Sentimentele care predomină într-o relație de iubire sunt diverse, mai ales în momentul când personajul realizează că este îndrăgostit. În situația prezentată, avem o antiteză clădită pe manifestările întortochiate ale sentimentelor de iubire.
  • Imaginea îmi dă de înțeles că atunci când iubești  îți pierzi capul. Nu mai gândești limpede și tot ceea ce îți dorești să faci este să fii alături de omul pe care îl iubești indiferent de cum ar fi acesta… iar asta mă duce cu gândul la poemul Luceafărul.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.