Ludovic Orban: După 15 mai este posibil să redeschidem școlile. Luăm în calcul inclusiv un scenariu privind deschiderea graduală

0
Foto: tribuna.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat joi seară, la Digi 24, că școlile s-ar putea redeschide după data de 15 mai, însă o decizie clară va fi luată în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus. Premierul a spus că sunt luate în calcul mai multe scenarii privind anul școlar, printre care finalizarea cursurilor în online și chiar susținerea în online a examenelor, dar și deschiderea graduală a școlilor, ”fără clase pline”. Șeful Executivul a dat asigurări că anul școlar va fi încheiat, iar elevii vor susține examenele naționale.

Ludovic Orban a explicat că decizia privind redeschiderea școlilor va fi luată în funcție de ”cum evolează dinamica infectărilor și de reducerea la maximum a oricărui risc pentru elevi și studenți de infectare cu virusul”.

După 15 mai este posibil să redeschidem școlile. Pe 20 mai, pe 25 mai, pe 1 iunie când ne va permite, pe baza analizelor pe care le avem, contextul epidemiologic”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a invocat mai multe scenarii luate în calcul cu privire la anul școlar, spunând că ”niciodată nu am luat în calcul amânarea anului școlar sau neorganizarea examenelor, examenul de capacitate, examenul de bacalaureat”.

”Obiectivul nostru este ca toți elevii să finalizeze acest an școlar. Atingerea acestui obiectiv și modalitățile în care se vor organiza examenele, modalitățile în care vor fi pregătite toate aceste examene sigur că vor depinde de contextul epidemiologic.

E o variantă în care se pot finaliza toate cursurile și toate orele pe online și chiar examenul să se dea pe online, e posibil să se dea examenul în alte condiții. Sunt și variante intermediare de redeschidere graduală a școlilor, fără clase pline. La noi sunt mulți elevi într-o clasă, spre deosebire de alte țări europene și luăm în calcul inclusiv un scenariu posibil privitor la deschiderea graduală sau la împărțirea elevilor.

Aici, ministrul Educației, împreună cu specialiștii, lucrează la diferitele variante și vom fi pregătiți pentru orice situație. Dar, repet, obiectivul nostru clar este ca toți elevii și toți studenții să încheie anul școlar, să poată să își dea examenele și mai ales să poată să se înscrie în formele ulterioare de învățământ, cei care dau examenul de capacitate să poată să se înscrie la licee, cei care dau examenul de bacalaureat să poată să continue să se înscrie la facultăți”, a precizat Ludovic Orban.

Citește și: Premierul Ludovic Orban: Dacă după 15 mai lucrurile vor fi în regulă, putem să dăm drumul la activitatea şcolară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.