Directorii de școli, avertizați de sindicate că riscă plângeri penale dacă mai cheamă angajații la lucru

0
Foto: republica.ro

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a transmis inspectoratelor școlare și conducerilor unităților de învățământ o adresă prin care atrage atenția asupra respectării măsurilor dispuse de autorități privind COVID -19 în ceea ce privește programul de lucru. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că, în multe unități școlare, angajații au fost chemați la lucru, în ciuda recomandărilor făcute de autorități, deși prezența lor nu este ”obligatorie și necesară”. ”Cei care nu respectă aceste măsuri riscă plângeri penale”, avertizează sindicaliștii.

În nota trimisă către școli și inspectorate, FSLI atrage atenția că nu este necesară prezența cadrelor didactice în unitățile de învățământ pe perioada suspendării cursurilor, întrucât aceștia nu derulează, în acest interval de timp, activități de predare – învățare – evaluare care să impună prezența fizică în unitatea de învățământ. ”Mai mult, atunci când se vor dispune măsuri de recuperare a materiei, cadrele didactice nu vor fi remunerate suplimentar”, spun sindicaliștii.

FSLI arată că, în ceea ce privește celelalte categorii de angajați din unitățile și instituțiile de învățământ, trebuie respectate recomandările Ministerului Muncii și flexibilizat programul de lucru astfel încât, în funcție de specificul activității, să se recurgă la munca de la domiciliu și la evitarea supraaglomerării la locul de muncă.

În condițiile în care conducerile unităților de învățământ și ale inspectoratelor școlare, vor continua să ignore măsurile dispuse de instituțiile abilitate  pentru a limita răspândirea pandemiei, prin chemarea la școală a salariaților a căror prezență nu este necesară și obligatorie, vom recomanda acestora să formuleze plângere penală împotriva angajatorului pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal”, avertizează FSLI.


Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.