Măsuri luate de autorități împotriva coronavirusului: Școlile unde se raportează cazuri de coronavirus vor fi închise

0
Foto: theverge.com

Şcolile în care va fi depistat cel puţin un caz de coronavirus vor fi închise, conform unei proceduri adoptate de autorităţi, a anunțat, duminică, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, relatează Agerpres.

„S-au aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie de coronavirus. Această procedură a fost redactată de Institutul de Sănătate Publică şi nu ia în considerare doar aspectele medicale. Comitetul judeţean care decide în final, la propunerea DSP şi a Inspectoratului Şcolar din judeţul respectiv, poate să analizeze şi alte criterii decât cele medicale când ia această decizie: criterii sociale, criterii bazate pe discuţiile cu părinţii şi aşa mai departe”, a explicat Raed Arafat.

Pe de altă parte, autorităţile au interzis de duminică, în contextul prevenirii unei răspândiri a coronavirusului în România, activităţile publice la care participă mai mult de 1.000 de persoane, fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, 

Dacă participă mai puţin de 1.000 de persoane, decizia interzicerii unei astfel de activităţi va fi luată la nivel local. Măsura este valabilă până la 31 martie şi poate fi prelungită.

„Începând de astăzi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activităţi care presupun participarea unui număr mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activităţile cu un număr mai mic de 1.000 de persoane, măsura va fi adoptată la nivelul local pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor şi a tipului de activitate (…). Aceste măsuri se pot prelungi şi după data de 31 martie. Ele sunt prevăzute până în data de 31 martie. Ele pot fi prelungite în funcţie de evoluţia la nivel european şi mondial. Măsura vizează atât activităţile publice, cât şi cele private desfăşurate în interiorul unei incinte sau în aer liber. Este o măsură preventivă la acest moment, dar este necesară„, a spus Arafat.

Întrebat dacă meciurile de fotbal se vor desfăşura fără spectatori, Arafat a răspuns: „Da. (…) Considerăm că în acest moment sunt măsuri care sunt necesare pentru prevenire. (…) Dacă este o întâlnire care depăşeşte 1.000 de persoane înseamnă că nu are loc”.

De asemenea, vor fi sistate stagiile de practică ale studenţilor în spitale şi vizitele aparţinătorilor în unităţile medicale.

„Sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii universităţilor de medicină şi farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor persoanelor internate. Se exceptează la această măsură studenţii care participă în calitate de voluntar în unităţile sanitare respective”, a afirmat secretarul de stat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a arătat că, în ceea ce priveşte adunările care cuprind sub 1.000 de persoane, vor fi luate în considerare densitatea mulţimii, natura evenimentului şi a contacţilor, dacă cei care participă sunt înregistraţi dinainte sau nu, durata şi modul în care participanţii ajung la acest eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.