GramMania, primul festival-concurs de gramatică din România pentru elevi. Înscrierile încep duminică, 1 martie

5
Foto: facebook.com/ Școala de gramatică

Școala de gramatică, un proiect lansat anul trecut de profesoara Corina Popa,  organizează primul festival de gramatică din România. GramMania – ”Festivalul tinerilor care vorbesc corect” este un concurs adresat elevilor din clasele a III-a și a IV-a și elevilor de gimnaziu și de liceu și va avea trei secțiuni. Duminică se dă startul înscrierilor, iar cei mai buni dintre elevi vor fi premiați la ”Gala premiilor GramMania”, care va avea loc în data de 27 mai. Înscrierea și participarea la concurs sunt gratuite. 

”GramMania – Festivalul tinerilor care vorbesc corect” este un eveniment educațional care îi provoacă pe elevi la realizarea unor știri atractive de televiziune, a unor postări creative și amuzante pe rețelele de socializare și a unor texte originale, toate având în comun respectarea regulilor gramaticale. Organizatorii au lansat astfel un demers pornind de la ideea că ”învățarea limbii române poate fi atractivă, interactivă și distractivă”.

”Dorim să reunim în jurul nostru mii de copii care vor să învețe cu bucurie, să aducem preocuparea pentru vorbirea corectă în mijlocul oamenilor și să le oferim o șansă celor care speră la o educație „altfel” – actuală, interactivă, motivantă și distractivă”, spun organizatorii.

La Festivalul GramMania se pot înscrie elevii din România care se încadrează în următoarele categorii de vârstă: Juniori – clasele a III-a și a IV-a; Exploratori – elevii din toți anii de gimnaziu; Experți – liceeni.

Înscrierea și participarea la concurs sunt gratuite, iar un elev poate concura la una, la două sau la toate cele trei secțiuni ale concursului.

Secțiunile concursului:

  • Rubrica gramaticală – ”Transpune o temă sau o regulă gramaticală într-o știre demnă de a rula pe un post național de televiziune!” Elevii își vor îmbina abilitățile jurnalistice cu cele de comunicare și cu cele gramaticale, pentru a realiza o știre/ un promo (cu o durată maximă de 5 minute), pe care o vor prezenta ca un moderator TV în cel mai accesibil și mai atractiv mod pentru publicul larg. Cele șapte clipuri finaliste vor fi postate pe canalul de Youtube al Școlii de gramatică, urmând să intre în cursa pentru premiile dezvăluite în Gală și pentru premiul de popularitate, stabilit în funcție de numărul de vizualizări.
  • Postarea gramaticală – ”Surprinde-ți prietenii de pe rețelele de socializare cu cea mai creativă și mai amuzantă transpunere grafică/ textuală/ vizuală a unei probleme gramaticale (exemple: o formă corectă de plural, scrierea corectă cu un „i”/ doi „i” a unui verb, utilizarea lui „doar” și a lui „decât” etc.)”. Cele mai bune 7 postări vor fi distribuite pe pagina Școlii de gramatică și vor fi supuse votului publicului. Fiecare participant își prezintă public pe pagina personală de Facebook postarea cu care va urma să intre în concurs, cu descrierea #GramMania și tag către Școala de gramatică, urmând să încarce în formularul de concurs un printscreen al postării.
  • „Pledoarie pentru cuvânt” – ”Alege cuvântul cel mai drag ție (de exemplu: „bucurie”, „iubire”, „mulțumesc”, „iartă-mă”) și construiește în jurul lui un discurs tip TED, în care să ai în vedere: etimologia/ proveniența/ istoria cuvântului; Alte creații lexicale interne – cuvinte formate, pornind de la acesta („a iubi – iubire”, „nobil – a înnobila” etc.); Impactul pe care cuvântul ales îl are în viața ta; De ce ar trebui să îl rostim mai des?”

Înscrierea candidaților va avea loc în perioada 1 martie  – 20 aprilie, urmând ca între 27 aprilie și  17 mai să se desfășoare etapa I de jurizare, alegerea finaliștilor și anunțarea acestora și a profesorilor îndrumători, iar pe 27 mai – Gala premiilor GramMania (Palatului Copiilor).

Cei care doresc să se înscrie la festivalul GramMania vor completa un formular pe care îl găsesc AICI.

La Gala din luna mai vor fi acordate mai multe premii: Marele trofeu „GramMania”, trofeul fiecărei secțiuni, premiul pentru cel mai promițător junior, premiul pentru cel mai promițător explorator, premiul pentru cel mai promițător licean, premiul pentru originalitate, pentru creativitate, pentru popularitate (cea mai distribuită/ apreciată postare pe Facebook și cel mai vizualizat clip de Youtube), cea mai bună dicție, cel mai bun text, cea mai atractivă explicație.

Sponsorii și jurații pot acorda de asemenea premii speciale, iar premiile vor consta în bani, cărți/ cursuri gratuite, invitații la emisiuni TV și la spectacole etc. Juriul va fi format din filologi, profesori, jurnaliști, actori, redactori radio și TV și activiști civici din domeniul educațional.

Mai multe detalii despre Festivalul GramMania și regulamentul de desfășurare, găsiți pe site-ul Școlii de gramatică

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.