Asociaţia Elevilor din Constanţa le cere deputaților să respingă ordonanța care a eliminat transportul judeţean din sfera serviciilor publice

0
Foto: digi24.ro

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită deputaţilor să respingă de urgenţă OUG nr. 51/2019 şi ”să acorde o şansă la educaţie elevilor din România ce nu pot ajunge la şcoală fără subvenţionarea transportului”, ca urmare a admiterii de către Curtea Constituţională a României (CCR) a obiecţiei formulate împotriva angajării răspunderii Guvernului.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

În urma deciziei CCR, spun elevii din Constanța, OUG nr. 51/2019 rămâne în vigoare, iar transportul județean se află, în continuare, în afara serviciilor publice. ”Acest lucru înseamnă, în concret, că firmele de transport sunt, în continuare, libere să nu acorde reduceri pentru elevi sau să transporte cetățenii de pe toate traseele din județe, acesta fiind un atentat serios la accesul elevilor la educație”, se arată într-un comunicat al AEC.

Elevii trag un semnal de alarmă asupra ”necesității reintroducerii transportului județean în sfera serviciilor publice prin respingerea OUG nr. 51/2019 în Parlamentul României, concomitent cu modificarea art. 105 din Legea educației, pentru stabilirea clară a responsabilității de acordare a reducerilor elevilor, conform art. 84 din Lege”.

”AEC solicită președinților comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului
României să introducă proiectul de lege pe ordinea de zi a ședințelor de săptămâna viitoare și, ulterior, plenului Camerei Deputaților să o respingă”, se mai menționează în comunicat.

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța:

Asociația Elevilor din Constanța solicită deputaților să dea o șansă la educație elevilor din România ce nu pot ajunge la școală!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită deputaților din Parlamentul României să respingă de urgență OUG nr. 51/2019 și să acorde, astfel, o șansă la educație elevilor din România ce nu pot ajunge la școală, ca urmare a admiterii de către CCR a obiecției formulate împotriva angajării răspunderii Guvernului.

Astăzi, 29 ianuarie, Curtea Constituțională a României a admis obiecția de neconstituționalitate formulată împotriva angajării răspunderii Guvernului pentru anularea efectelor OUG nr. 51/2019. Așa cum AEC a anunțat și în trecut, legea adoptată prin angajarea răspunderii de către Guvern nu rezolva problema elevilor cu transportul, ci o prelungea cu un an și jumătate.

Astfel, odată cu decizia de astăzi, OUG nr. 51/2019 rămâne în vigoare, iar transportul județean se află, în continuare, în afara serviciilor publice. Acest lucru înseamnă, în concret, că firmele de transport sunt, în continuare, libere să nu acorde reduceri pentru elevi sau să transporte cetățenii de pe toate traseele din județe, acesta fiind un atentat serios la accesul elevilor la educație.

Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra necesității reintroducerii transportului județean în sfera serviciilor publice prin respingerea OUG nr. 51/2019 în Parlamentul României, concomitent cu modificarea art. 105 din Legea educației, pentru stabilirea clară a responsabilității de acordare a reducerilor elevilor, conform art. 84 din Lege.

În perioada ce urmează, reprezentanții AEC vor purta negocieri cu membrii comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului, în vederea acordării unor avize și raport negativ asupra proiectului de lege pentru aprobarea ordonanței, motiv pentru care apelăm la empatia deputaților, la înțelegerea lor și la dorința ca fiecare elev din România să poată ajunge la școală. 

Astfel, AEC solicită președinților comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului României să introducă proiectul de lege pe ordinea de zi a ședințelor de săptămâna viitoare și, ulterior, plenului Camerei Deputaților să o respingă.”

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

Potrivit unor surse din CCR, citate de Agerpres, Curtea a admis sesizarea PSD, „pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiţii stabilite prin decizii ale forului constituţional pentru utilizarea asumării răspunderii şi s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare”.

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu este de acord cu decizia Curţii Constituţionale, care a admis sesizarea PSD asupra proiectului în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

El a adăugat că, prin această decizie, Curtea Constituţională „nu vrea şi nu este de acord” cu ceea ce a dorit Guvernul, şi anume în special copiii din familiile sărace să meargă la şcoală cu transportul public subvenţionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.