Ministrul Educației: ”Voi continua vizitele în mai multe județe. Sunt școli în care condițiile nu sunt cele mai bune.” Scrisoarea trimisă primarilor

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, la TVR 1, că va continua vizitele neanunțate în școli, spunând că va arăta și exemple de bună practică, în care primarii au investit în educație. Monica Anisie a vorbit despre vizita în Ialomița și a precizat că, în acest moment, potrivit datelor Ministerului Educației, mai sunt 859 de școli care au încă toaleta în curte. În cursul zilei, ministrul a trimis și o scrisoare primarilor în care face un apel public către aceștia de a asigura ”finanțarea corespunzătoare a educației în bugetele pentru anul 2020”. ”Din păcate, în prezent există <școala de la sat> și <școala de la oraș>. Între aceste două categorii sunt diferențe care devin tot mai mari”, arată ministrul în scrisoare.

Întrebată, în emisiunea de la TVR 1, despre inspecțiile pe care le-a făcut la începutul acestei săptămâni, în Ialomița, ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că nu este vorba despre inspecție sau control.

”Nu am mers în inspecție sau în control. Nu este vorba despre așa ceva, este vorba de o vizită pe care o voi continua să o fac în mai multe județe și aș vrea să mai precizez un lucru: nu este, așa cum s-a speculat în spațiul public, o campanie de promovare personală. Asta trebuie să fie foarte clar spus. Îmi pasă de ceea ce se întâmplă în școală. Eu sunt un ministru care ar trebui să fie prezent în școală și pentru școală. Trebuie să am grijă și de condițiile în care învață elevul, nu numai de procesul de educație în sine. Încă mai există situații, multe, în care aceste condiții nu sunt cele mai bune pentru elevi, de aceea mi-am propus să fiu alături de școală și de colegii mei directori, profesori în a aduce condițiile foarte bune în școală”, a declarat Monica Anisie.

Referindu-se la vizita din Ialomița, ministrul a spus că a mers la unitățile de învățământ din acest județ pentru că, deși au avut bani în buget, primarii nu și-au făcut treaba.

”Foarte puțini primari au reușit să facă ceea ce și-au propus”, a precizat ministrul Educației, adăugând că, ”în această campanie” pe care o va continua, va arăta și exemple de bună practică pentru că sunt ”primari care au făcut și care se preocupă de binele copilului la școală.”

Ministrul Educației nu poate avea alte pârghii de a ”obliga” primarii (…) Nu se poate să fii primar mai multe mandate și să lași copiii din comunitatea în care tu trăiești să învețe într-o astfel de unitate de învățământ”, a mai spus Monica Anisie.

Potrivit ministrului, 859 de școli mai au încă toaleta în curte și, deși au fost alocați bani pentru toate, ”au cheltuit din banii respectivi numai 126 de școli”.  Monica Anisie a arătat că, pentru anul acesta, sunt prevăzuți peste 31 de milioane de lei pentru acest lucru.

”Dacă tot am prevăzut în buget acești bani, de ce să nu-i cheltuim? De aceea, eu mi-am propus astăzi să le transmit tuturor primarilor o scrisoare deschisă prin care să le solicit să fie alături de școală, să fie alături de copii, de cei din comunitatea pe care ei o păstoresc”, a conchis ministrul Educației.

Scrisoarea trimisă primarilor 

Monica Anisie a trimis, joi, primarilor scrisoarea despre care a vorbit, în care arată că, de la adoptarea Legii educației naționale, ”autoritățile publice locale au alocat puțin spre deloc bani pentru educație, deși aveau o obligație legală și morală în acest sens”.

”Din păcate, în prezent există <școala de la sat> și <școala de la oraș>. Între aceste două categorii sunt diferențe care devin tot mai mari. Împreună, putem face ca această diferență să dispară, să existe aceeași calitate a școlii românești, indiferent unde se află geografic. (…) Vă propun un restart în finanțarea educației! Începând din acest an, toți să ne asumăm angajamentele față de copii și cadre didactice. Fac un apel public către dumneavoastră să asigurați finanțarea corespunzătoare a educației în bugetele pentru anul 2020”, scrie Monica Anisie în scrisoare trimisă primarilor.

Citiți AICI scrisoarea trimisă de ministrul Educației primarilor

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.