Monica Anisie, după vizitele neanunțate din Ialomița: Sunt hotărâtă să îmi mut „biroul” în teritoriu

3

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a început, marți, vizitele neanunțate în unitățile de învățământ preuniversitar, primele vizate fiind două grădinițe și o școală din județul Ialomița, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, ministrul a constatat mai multe probleme, între care și faptul că toaletele sunt amenajate în curtea unităților de învățământ, iar elevii sunt nevoiți să meargă prin frig, noroi și nesupravegheați până acolo. 

Monica Anisie a vizitat Grădinița din satul Frumușica, Școala Generală din comuna Axintele și Grădinița din comuna Sălcioara. Conform MEC, scopul vizitelor este acela de ”a identifica problemele reale cu care se confruntă elevii și profesorii, dar și de a vedea care este stadiul lucrărilor din aceste unități de învățământ pentru renovarea/amenajarea toaletelor”.

”Toate cele trei unități de învățământ au fost incluse în diferite programe de reabilitare, însă primarii nu au reușit să modernizeze clădirile respective și să asigure condiții decente pentru elevi și profesori”, se arată în comunicat.

MEC anunță că ministrul va trimite tuturor primarilor o scrisoare deschisă prin care le va solicita ”să investească în educație”.

”Așa cum am anunțat, sunt hotărâtă să îmi mut „biroul” în teritoriu. Voi petrece
cel mai mult timp printre colegii profesori și elevi. Cadrele didactice trebuie să
fie consiliate pentru asigurarea actului educațional de calitate. Trebuie să ne
ajutăm colegii, nu să îi punem la zid. Totodată, trebuie asigurate condiții optime
pentru elevi”, a declarat Monica Anisie.

Comunicatul integral al Ministerului Educației: 

”Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării: O școală bună înseamnă o comunitate consolidată

Unitățile de învățământ vizitate:

● Grădinița din satul Frumușica, comuna Axintele
● Școala din comuna Axintele
● Grădinița din comuna Sălcioara din județul Ialomița

Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a început de astăzi, 14 ianuarie 2020, vizitele neanunțate în unitățile de învățământ preuniversitar. Vizate au fost două grădinițe și o școală din județul Ialomița: Grădinița din satul Frumușica, Școala Generală din comuna Axintele și Grădinița din comuna Sălcioara. Aceste vizite au scopul de a identifica problemele reale cu care se confruntă elevii și profesorii, dar și de a vedea care este stadiul lucrărilor din aceste unități de învățământ pentru renovarea/amenajarea toaletelor.

Toate cele trei unități de învățământ au fost incluse în diferite programe de reabilitare, însă primarii nu au reușit să modernizeze clădirile respective și să asigure condiții decente pentru elevi și profesori.

Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a constatat că toaletele sunt amenajate în curtea unităților de învățământ, iar elevii sunt nevoiți să meargă prin frig, noroi și nesupravegheați până acolo. De asemenea, la cele două grădinițe verificate, nu există pază la intrare, în condițiile în care autoritățile publice locale sunt responsabile să asigure siguranța în unitățile de învățământ pe care le administrează. O altă problemă identificată a fost cea legată de asigurarea încălzirii în sălile de clasă.

,,Așa cum am anunțat, sunt hotărâtă să îmi mut „biroul” în teritoriu. Voi petrece el mai mult timp printre colegii profesori și elevi. Cadrele didactice trebuie să fie consiliate pentru asigurarea actului educațional de calitate. Trebuie să ne ajutăm colegii, nu să îi punem la zid. Totodată, trebuie asigurate condiții optime pentru elevi.

Voi trimite tuturor primarilor o scrisoare deschisă prin care le voi solicita să investească în educație, deoarece finanțarea corespunzătoare a educației trebuie să fie un efort comun între stat și autoritățile administrației publice locale. Fac un apel public către toți primarii din România să citească atent art.105 din Legea nr.1/2011 și să asigure finanțare corespunzătoare în bugetele pe 2020. Am constatat cu tristețe că, de la adoptarea Legii nr.1/2011, unele autoritățile publice locale au alocat puțin spre deloc bani pentru educație, deși aveau o obligație legală și morală în acest sens. O școală bună înseamnă o comunitate consolidată! Investiția în grădinițe, școli și licee înseamnă investiția în comunitatea locală unde ele funcționează”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.

În cadrul vizitei, ministrul educației și cercetării s-a întâlnit și cu primarii celor două comune – Grigore Tudor – comuna Axintele și Gabriel Stoica – comuna Sălcioara. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, va continua seria de vizite neanunțate în școlile din țară.”

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, declara, în noiembrie 2019, într-un interviu acordat Știrilor ProTV, că, ”de săptămâna viitoare”, va începe vizite neanunțate în școli. ”Vreau să merg în școli fără să anunț în vreun fel prezența mea acolo, pentru că nu sunt persoana căreia să-i placă festivismul”, spunea ministrul.

Citește și: 

3 COMENTARII

  1. Sunt bine venite astfel de vizite dar cred ca mai înainte ar trebui anunțată conducerea unității de învățământ și mai ales pregătit temeinic personalul didactic trimis să predea.Si cum il poti pregăti foarte bine daca nu este motivat?

  2. Zice dna miniatru sa ne ajutam colegii, nu sa ii punem la zid. Dar ea ce tocmai a facut? A urecheat public, national o colega care calcase un pic pe bec. 😆

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here