Klaus Iohannis, reacție la afirmațiile ministrului Educației privind rezultatele testelor PISA: ”Ba trebuie să ne îngrijorăm”

0
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că rezultatele testelor PISA 2018 ar trebui să ne îngrijoreze fiindcă ”este vorba despre viitorul națiunii noastre” și a arătat că ”este nevoie de o abordare integrată, nouă” pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație. Șeful statului a răspuns în acest fel declarațiilor făcute de ministrul Educației, Monica Anisie, care spunea, într-o intervenție televizată, că ”nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare” pentru că ”accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ceea ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”. 

Întrebat de un jurnalist dacă susține afirmațiile ministrului Educației, președintele Klaus Iohannis a spus că ”este cazul să fim îngrijorați”.

Ba trebuie să ne îngrijorăm. Eu m-am îngrijorat de la început, de aceea am început proiectul România Educată. Am reiterat rezultatele foarte bune, dar și discrepanțele fantastice pentru că lucrurile trebuie îmbunătățite sistemic. Aici vorbim despre probleme sistemice. Acestea nu pot fi rezolvate printr-o măsură punctuală, nici măcar printr-o lege nouă. Este nevoie de o abordare integrată, nouă și este cazul să fim îngrijorați fiindcă este vorba despre viitorul națiunii noastre”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În ceea ce privește solicitarea lui Dacian Cioloș pentru realizarea unui pact pe educație și numirea unui ministru din afara sistemului pentru minimum cinci ani, șeful statului a arătat că el s-a ”ferit întotdeauna” să aducă în discuție ”chestiuni de o importanță vitală pentru România, în condiții de campanie electorală sau doar pentru a obține o știruță pe Facebook”.

”Este un lucru extrem de important să discutăm despre educație. Probabil și în lumina celui mai recent studiu PISA, în care România a dovedit că nu a făcut progrese, dimpotrivă, s-au înregistrat, în anumite domenii, regrese. (…) Educația din România are nevoie de o reformare profundă, are nevoie de o reașezare, drept pentru care am lansat proiectul România Educată. (…)

Eu m-am ferit întotdeauna să aduc în discuție aceste chestiuni de o importanță vitală pentru România, în condiții de campanie electorală sau doar pentru a obține o știruță pe Facebook. Este important însă de subliniat în acest context că o condamnare paușală, așa cum au încercat unii ieri și alaltăieri, nu ajută pe nimeni, cum nici măsuri punctuale nu ajută sistemul, după cum am văzut în ultimii ani.

Avem multe școli foarte bune, avem profesori foarte buni, avem copii cu rezultate extraordinare la olimpiade de tot felul. În partea cealaltă, avem o discrepanță inadmisibil de mare între învățământul din mediul urban și cel din mediul rural. Avem rezultate destul de proaste la teste precum este PISA. Toate acestea trebuie să ne dea de gândit, dar nu într-un mod electoralist, ci într-un mod în care putem să reformăm profund întregul sistem și eu sunt foarte hotărât să merg mai departe cu România Educată și, la final, să avem un cadru, un concept, o legislație și o abordare care face sistemul educațional din România real și durabil mai bun”, a spus Klaus Iohannis.

După rezultatele slabe înregistrate de România la testele PISA, ministrul Educației, Monica Anisie, declara la Digi 24 că ”nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare” pentru că ”accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ceea ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”.

Ulterior, ministrul anunța că ar putea fi luată în calcul introducerea unei ore de lectură și că le va solicita profesorilor să înceteze să le mai ceară copiilor să memoreze comentarii.

Dacian Cioloș a scris, joi, pe Facebook, că președintele Klaus Iohannis ar trebui să inițieze un nou pact național pentru educație prin care să existe un angajament al partidelor că va fi păstrat același ministru al Educației minimum cinci ani, indiferent cât de des se schimbă guvernele și indiferent de culoarea lor politică.

”Cu tot respectul pentru doamna Anisie, cred că un astfel de ministru ar trebui să fie din afara sistemului actual, dar să îl cunoască bine, de preferat o personalitate publică recunoscută tocmai pentru performanță în economia reală. (…) Ministerul Educației trebuie scos în afara jocurilor politice”, consideră Cioloș.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.