Revolta unui licean față de autorități, în cazul unor copii dintr-un cătun din Buzău: ”Oameni fără scrupule ce sunteți, voi le tăiați aripile!”

0
Foto: digi24.ro

Șapte copii, cel mai mic de 6 ani, dintr-un cătun din Buzău parcurg în fiecare zi 10 kilometri pe jos pentru a merge la școală. Drumul trece printr-o pădure, însă de ani de zile autoritățile nu au găsit o soluție pentru ei. Povestea elevilor din satul Cătun care sunt nevoiți să înfrunte frigul, viscolul și chiar animalele sălbatice pentru a ajunge la școala din Valea Salciei a fost relatată de Digi 24. Mihai Tănase, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și președinte al Asociației Elevilor din Constanța, consideră revoltătoare lipsa de reacție a oficialităților: ”Trist, revoltător, nu există adjective să descrie ce se întâmplă cu acești copii. Autoritățile? Dorm în nepăsare.”

”Să învăț, să plec de aici, cât mai repede. Aici nu ai cum să îți creezi un viitor. Mai ales cu animalele astea ce să faci, cu vaca și atât?”, spune unul dintre elevii din Cătun, nevoiți să bată atâta drum pentru a învăța la școală. ”Eu aș vrea să merg mai departe, să îmi fac un viitor, să plec de aici, că nu se poate așa”, mărturisește un altul. Acesta este visul unor copii care, în absența unor măsuri luate de autorități, pot ajunge oricând să abandoneze școala. Microbuzul școlar care ar trebui să îi ducă la cursuri este doar o dorință care pare să nu se îndeplinească prea curând. Ministerul Educației sau cel al Dezvoltării nici nu s-au obosit să răspundă întrebărilor reporterilor Digi 24.

Foto: Captură Digi24

Povestea celor șapte copii, prezentată de Digi 24, o puteți citi și vedea într-un material video AICI.

Mihai Tănase (foto), președintele Asociației Elevilor din Constanța, cunoscut pentru pozițiile sale ferme în ceea ce privește drepturile elevilor și transportul școlar, a reacționat, într-o postare pe Facebook, la situația în care se află cei șapte copii din Cătun, Buzău: ”Trist, revoltător, nu există adjective să descrie ce se întâmplă cu acești copii. Autoritățile? Dorm în nepăsare.

De fapt, mint. Nu dorm. Încă din vară au decis, în mod ticălos, să distrugă orice speranță a acestor copii în momentul în care Guvernul a aprobat ordonanța prin care desființa serviciul de transport public județean. Au toate pârghiile să rezolve problema, dar le pasă mai mult de interesele comerciale ale transportatorilor, le pasă mai mult de edilii lor. Doamnă prim-ministru, domnule ministru al dezvoltării, v-ați gândit măcar un moment la copiii care merg kilometrii întregi prin ploi, prin ninsoare, prin frig, ca să aibă o șansă la un viitor mai bun? Firește că nu. Nu vă pasă, nu v-a păsat niciodată.

Nu puteți să invocați niciun argument. Nici că nu ați știut, pentru că ați fost avertizați. Nici că în teritoriu oamenii nu și-au făcut treaba și au încălcat legea, pentru că tot din grupul vostru infracțional fac parte. Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre-Emanoil Neagu, doarme și el. E normal, e printre acei președinți de consilii județene pe care i-ați scutit din a mai da niște bani pentru a asigura accesul tuturor la servicii de transport de calitate.

Oameni fără scrupule ce sunteți, ca ei sunt sute de alți copii care îndrăznesc să spere la un viitor mai bun. Speră să plece din satul lor, să scape de sărăcie, să ajungă oameni mari. Voi le tăiați aripile, îi aruncați în colțurile țării, sperând, poate, că n-o să îi observe nimeni. Dacă până și adulții, oamenii de la care ei așteaptă un ajutor, le întorc spatele, cum vor putea ei să își depășească condiția? Dar stați fără grijă, imaginea voastră o să rămână intactă, vorbim doar de câteva sutimi de procent în rata deja crescută a abandonului școlar. Mi-e silă.

Citește și Asociația Elevilor din Constanța: Copiii dintr-o comună, nevoiți să se trezească la ora 4 pentru că nu au curse către școală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.