Campania unor liceeni din Pucioasa despre educație și învățarea unei meserii. Elevii au ales povestea Ancăi Tîrcă pentru a-și promova mesajul

0

Elevi din clasele a IX-a și a X-a de la Colegiul Național ”Nicolae Titulescu” din Pucioasa, județul Dâmbovița, au demarat un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii, pornind de la povestea de succes a unei personalități. Anca Tîrcă, specialist în educație, fost profesor de limbă engleză și director de școală, este personalitatea aleasă de liceeni în proiectul cu care vor participa la Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației. Câștigătorii concursului vor participa la un eveniment Ziua Euroscola organizat la Strasbourg, în 2020.

Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA se află la ediția a XII-a (2019-2020), aceasta desfășurându-se sub titlul generic ”Educația schimbă vieți”, contextul în care are loc concursul fiind ”Educaţie şi formare 2020”.

Scopul concursului este de a valorifica experiențele elevilor acumulate în cadrul acestui demers și de a contribui astfel la conștientizarea rolului educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean, precum și asigurarea prosperității economice durabile, prin conceperea și implementarea unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității.

În acest scop, Colegiul a demarat un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii, pornind de la povestea de succes a unei personalități relevante, precizează profesoara Mihaela Cristina Diaconescu, unul dintre coordonatorii proiectului.

Proiectul de campanie se va dezvolta în perioada august-octombrie 2019, iar obiectivele specifice ale campaniei de informare și conștientizare sunt:

    • promovarea importanței rolului educației și al practicării profesiei, pentru dezvoltarea personală și pentru dezvoltarea unei comunități durabile,prin conceperea și implementarea, de către elevi, a unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității, pornind de la o poveste de succes;
    • dezvoltarea relațiilor comunitare, prin inițierea de parteneriate și structuri sustenabile, la nivel local, destinate conștientizării nevoii și importanței educației, pe plan personal și la nivelul comunității locale;
    • dezvoltarea competențelor elevilor (de comunicare, digitale, artistice, sociale și civice)pentru inițierea și implementarea de campanii de informare, destinate promovării importanței educației, în organizația din care provin și la nivel comunitar;
    • valorificarea competențelor și experiențelor elevilor din echipa de campanie,pentru identificarea nevoilor de educație și pentru îmbunătățirea modului în care organizația din care provin și comunitatea locală, răspund acestor nevoi.

Profesoara Mihaela Cristina Diaconescu spune că proiectul de campanie cu care Colegiul se înscrie în Concursul EUROSCOLA este “Better Education Through Trusted  Educators & Role models”, sloganul proiectului fiind “BETTER – an Educational Journey to Your Very Own Path”.

Echipa de campanie este formată din 24 elevi din clasele a IX-a A și a X-a A, fiind coordonată de prof. Diaconescu Mihaela Cristina și prof. Voicu Victoria.

Personalitatea de succes, prin intermediul căreia va fi promovat rolul educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean și asigurarea prosperității economice durabile, este Anca Tîrcă, specialist în educație, fost profesor de limbă engleză și director de școală, expert și consultant în numeroase proiecte educaționale naționale și internaționale.

”Anca Tîrcă a proiectat și implementat/ coordonat în România și în alte țări peste 200 de programe de formare finanțate de Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNICEF, Know How Fund, World Bank, Amnesty International, Centrul Educația 2000+ etc., a lucrat  și lucrează ca team leader,  key expert sau consultant pentru  diverse companii sau instituții: The World Bank, WYG International UK, WYG Turkey, ANPCDEFP, European Consultants Organisation Bruxelles, Trend Consultant, Scoala Europeană București, British Council, MEN, ISJ Dâmbovița etc. Pe parcursul întregii sale activități profesionale, Anca a promovat și a susținut activ schimbarea în educație, dezvoltarea profesională continuă și reformarea școlilor prin practicarea unui management participativ. A dezvoltat curricula și module de formare, a elaborat studii și analize și a scris numeroase cărți despre educație”, menționează sursa citată.

În cazul în care se vor număra printre câștigători, elevii și profesorii din Colegiul Național “Nicolae Titulescu” care au implementat proiectul de campanie “Better Education Through Trusted  Educators & Role models” vor participa la un eveniment Ziua Euroscola organizat la Strasbourg, în cursul anului 2020.

”Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.

Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European, discută în comisii, formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative, într-o altă limbă decât limba maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant primește un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispoziție o subvenție pentru acoperirea costurilor călătoriei la Strasbourg. Numărul echipelor clasate pe primele locuri este dat de numărul evenimentelor planificate la Strasbourg în cadrul programului Ziua Euroscola pentru anul 2020”, spune profesoara Mihaela Cristina Diaconescu.

Proiectul de campanie al liceenilor din Pucioasa este descris, pe larg, AICI, iar noutăți despre derularea campaniei găsiți pe pagina de Facebook.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.