Radu Szekely, despre rezultatele de la BAC: ”M-a surprins și pe mine numărul mare de note modificate după contestații”

0
Foto: SparkNews.ro

Radu Szekely, consilier al ministrului Educației, consideră necesară ”o pregătire mai temeinică” a profesorilor evaluatori în aplicarea baremului de corectare la examenul de Bacalaureat. Radu Szekely se declară surprins de numărul mare de note modificate în urma contestațiilor și crede că ar fi indicată trecerea ”de urgență” la itemi obiectivi pentru a se elimina ”orice doză de subiectivitate inerentă omului”. Totodată, consilierul ministrului explică de ce Ministerul Educației a comunicat, vineri, separat rata de promovare la BAC pentru promoția curentă.

Radu Szekely face câteva precizări pe Facebook, în nume personal, legate de rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat. Consilierul ministrului explică decizia MEN de a publica separat rezultatele pentru promoția curentă (Ministerul Educației nu a comunicat rata de promovare totală, incluzându-i și pe absolvenții din promoțiile trecute) și face un comentariu referitor la rezultatele contestațiilor și la situația liceelor cu promovabilitate 0.

De ce nu a publicat MEN rata de promovare totală

”Orice s-ar spune, nu am subestimat nici o clipa opinia publica si nici nu am dorit sa „ascundem realitatea” in momentul publicarii procentului de promovabilitate dupa contestatii. Ne asteptam ca toata lumea sa observe modul diferit de raportare si sa isi faca, daca doreste, calculele. Este important sa vedem datele reale pe fiecare promotie, mai ales din perspectiva studiilor longitudinale, astfel incat sa poata fi analizat impactul masurilor care s-au luat sau se vor lua, asupra rezultatelor invatarii. Pe de alta parte, din perspectiva clasificarii, poate fi considerat nedrept pentru unele licee, care au promovabilitate de 100% pe promotia anului curent, sa nu le fie recunoscut acest merit. Cred ca modul actual de prezentare a datelor este mai transparent, mai corect”, a scris Radu Szekely pe Facebook.

Notele de la contestații

”M-a surprins si pe mine numarul mare de note modificate dupa contestatii. Asta nu inseamna ca evaluatorii de la contestatii au neaparat dreptate. Cu tot respectul pentru cei care au evaluat lucrarile, este necesara o pregatire mai temeinica a acestor evaluatori in aplicarea baremului si, pe de alta parte, ar fi indicata trecerea de urgenta la itemi obiectivi, care sa elimine orice doza de subiectivitate inerenta omului.” 

Liceele cu promovabilitate 0

”Exista peste 20 de licee in tara cu promovabilitate zero. La liceele tehnologice promovabilitatea este cu mult sub liceele teoretice. In cele mai multe cazuri este o situatie care se repeta de la an la an. De ce chinuim tinerii astia cu stresul unui examen pe care oricum stim ca nu il vor promova? Egalitatea sanselor nu inseamna ca trebuie sa facem toti acelasi lucru, nici macar sa incercam acelasi lucru. Avem nevoie de un sistem de consiliere si orientare profesionala puternic, care sa ajute copiii in alegerea parcursului educational astfel incat sa-i duca spre succes, nu spre un posibil (sau garantat) esec”, este opinia consilierului ministrului Educației.

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2019. Numărul absolvenților de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat 2019, în prima sesiune, a crescut cu peste 2.400 după soluționarea contestațiilor, potrivit datelor publicate pe bacalaureat.edu.ro. Și numărul mediilor de 10 a ajuns la 224, de la 177 înregistrate după primele rezultate. În urma recorectării lucrărilor, la proba de Limba și literatura română, unele medii au crescut chiar și cu 2 puncte. Mai mult, în Giurgiu, un elev a fost notat inițial cu 1,9 și cu 5 la contestație. Detalii aici.

Ministerul Educației a anunțat, vineri, că rata finală de promovare la examenul de bacalaureat 2019, după soluționarea contestațiilor, înregistrată de absolvenţii care au finalizat studiile liceale în promoția 2018-2019 și au susţinut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019 este de 75,5%. În schimb, rata de promovare a absolvenților din promoțiile anterioare este de 26,1%. Potrivit MEN, după soluționarea contestațiilor, 89.215 candidați (din 129.167 prezenți) au promovat examenul (în creștere de la 86.794 de candidați reușiți inițial).

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.