Gânduri și planuri după BAC: Bianca și Anca, două eleve de 10 din Teleorman care au învățat la același liceu și vor să rămână în țară

0

Nouă candidați din județul Teleorman au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, plasând județul pe locul patru într-un top la nivel național. Dintre cei nouă elevi de 10, trei sunt de la Colegiul Național ”Unirea” din Turnu Măgurele. Este vorba de Bianca Voica, Anca Măican și Raluca Bobe. Am stat de vorbă cu Bianca și Anca, la finalul unei zile cu emoții, una de bilanț, dar care înseamnă și un nou început. 

Bianca Voica (foto) a terminat Științe Sociale la Colegiul Național ”Unirea” din Turnu Măgurele. Spune că nu se aștepta să ia nota maximă la BAC, deși nu i s-a părut un examen dificil. ”Nu, chiar nu mă așteptam să obțin această medie la examenul de bacalaureat, dar sunt bucuroasă că toate eforturile au fost răsplătite într-un final. Nu consider că a fost un examen atât de greu, deoarece m-am pregătit în toți acești ani și nu am lăsat totul pentru ultimul moment. Cea mai dificilă probă mi s-a părut proba la limba și literatura română, deoarece subiectele pot fi interpretate în mod diferit de fiecare corector în parte”, mărturisește Bianca.

”Este o mândrie pentru mine să mă aflu printre elevii din Teleorman cu media 10 la examenul de bacalaureat și mă bucur că am reușit să dovedim că și în județul nostru se poate ajunge la această performanță”, adaugă Bianca.

Deși este tentată de ideea de a pleca în străinătate la studii, Bianca își dorește să urmeze Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, aceasta fiind ”una dintre dorințele cele mai mari încă de la început.”

În ceea ce privește performanța liceului din Teleorman de a da trei elevi de 10 la BAC, Bianca crede că este și meritul profesorilor: ”Cu siguranță este și meritul cadrelor didactice care s-au dedicat și ne-au ajutat să ajungem la aceste performanțe.” Ideea este împărtășită și de Anca.

Anca Măican (foto) este absolventă de Matematică- informatică la colegiul din Turnu Măgurele și vrea să urmeze Medicina.

”Nu mă așteptam la media 10, a fost o surpriză plăcută să văd rezultatele, m-am bucurat enorm, atât eu, cât și familia mea. Probele la bacalaureat nu au fost foarte grele, au fost accesibile, iar cu puțină gândire și atenție se puteau rezolva. Am avut emoții pentru fiecare probă, însă emoțiile au fost constructive. Ca și sora mea, aș vrea să continui studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, iar după terminarea facultății voi rămâne in țară. Este nevoie de noi și aici”, spune Anca.

Privind în urmă, Anca consideră că liceul a fost o perioadă frumoasă, dar crede că este nevoie de o schimbare în sistemul de educație, chiar și în modul cum este conceput examenul de Bacalaureat:

”Deși au fost momente în care îmi doream să termin liceul cât mai repede, mă uit în urmă și realizez că liceul a fost cea mai frumoasă perioadă, în care am acumulat amintiri de neuitat și am legat prietenii pe viață. Sistemul educațional nu este perfect, se pot face schimbări, de la materiile pe care le învățăm pe parcursul anilor și până la examenele de bacalaureat care ar trebui să se axeze pe gândire logică, analitică și nu pe memorare.

Cum se simte ca elev de 10 în Teleorman, un județ cu rezultate nu foarte bune în clasamentele naționale, Anca este categorică: ”În opinia mea, nu contează în ce județ te-ai născut. Dacă ai ambiție și putere de muncă, poți ajunge în fruntea clasamentelor.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.