BAC 2019. Andronescu: ”Am primit sute de mesaje de la elevi. Ei invocă dificultatea subiectelor, dar un subiect este ușor dacă ai învățat”

0

REZULTATE BACALAUREAT 2019. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, că rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este aproape similară cu cea din 2018. Potrivit ministrului, județele în care s-au înregistrat cele mai bune rezultate sunt Cluj, Iași și Bacău, iar la polul opus se află Harghita, Giurgiu și Ilfov. Andronescu a avut și un răspuns pentru candidații care i-au trimis mesaje în care îi semnalau dificultatea subiectelor. 

„Procentul de promovare este aproximativ similar cu cel de anul trecut, să spunem că sunt rezultate parţiale, elevii au dreptul la contestaţii, (…) rezultatele se mai pot schimba. 177 de elevi au luat media 10,00, ceea ce este spre mulţumirea noastră, spre lauda lor şi spre mulţumirea părinţilor.

Au fost 136.000 de elevi înscrişi, aproximativ, s-au prezentat 129.000 – deci primul semnal de alarmă este ce s-a întâmplat cu cei 6.000 de elevi, care au fost motivele pentru care nu s-au prezentat la examen. 84 de elevi au fost scoşi din examen, un număr exagerat de mare, pentru că ştiau că pedeapsa este destul de drastică – doi ani nu se mai pot apropia de examenul de Bacalaureat. A fost tentativă de fraudă.

În acelaşi timp, aş vrea să remarc judeţele care au obţinut peste media naţională şi anume Clujul – aproape 81%, Iaşiul – 76%, Bacăul – 75% şi între 70 şi 75% se plasează Sibiu, Galaţi, Braşov şi Bucureşti. La polul celălalt, cu rezultatele cele mai slabe, plasăm, din păcate, Ilfovul, cu 38%, Giurgiu – 47%, Harghita – 50%” , a precizat Ecaterina Andronescu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, potrivit Agerpres.

Ministrul Educaţiei a ținut să amintească că, în această perioadă, a primit pe telefonul personal sute de mesaje de la elevii care au susținut examenul de Bacalaureat şi care au invocat dificultatea subiectelor.

„Am primit în această perioadă sute de mesaje de la elevi, pe telefonul meu personal. Ei invocă dificultatea subiectelor, dar un subiect este uşor dacă ai învăţat, dacă te-ai pregătit. Examenul de Bac nu se poate pregăti cu o săptămână sau două înainte de susţinerea probelor, ci se pregăteşte în toţi anii de liceu. Acesta este mesajul meu pentru elevi. Sigur, şi şcoala trebuie să facă mai mult şi să fie mai atentă, pentru că mai mulţi elevi spuneau că unele subiecte n-au fost tratate de profesorii lor şi trebuie să vedem de ce nu s-a respectat programa şcolară. Dar întotdeauna există căi de a îmbunătăţi”, a spus Ecaterina Andronescu.

Citește și BAC 2019. Petiție a elevilor de la Tehnologic pentru 20 de puncte din oficiu la Matematică: ”Subiectele devin tot mai grele”


Primele rezultate ale examenului de bacalaureat au fost publicate, luni. Contestaţiile pot fi depuse tot luni, în intervalul orar 12:00-16:00. Între 9 și 12 iulie vor fi rezolvate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 13 iulie. Candidații care nu au promovat se pot înscrie pentru a doua sesiune de examen, în perioada 15 – 19 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.