Fonduri tăiate de la educație, în București. Reprezentanții elevilor cer primarului general al Capitalei retragerea proiectului

0
Foto: liceulfranklin.invatamantsector3.ro/

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) solicită primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, retragerea proiectului, aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București din data de 26 iunie, prin care este tăiat bugetul pentru educație, fiind diminuate fondurile alocate modernizării și extinderii unor grădinițe, școli și licee din Capitală. Reprezentanții elevilor ”condamnă oprirea modernizării infrastructurii școlare” și o acuză pe Gabriela Firea că, deși a declarat că dorește să finanțeze infrastructura sistemului educațional a Capitalei, prin programul ”Nicio unitate de învățământ cu program în trei schimburi”, la 7 luni distanță, ”își calcă peste promisiuni, făcând exact contrariul”.

Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului București pe anul 2019, aflat pe ordinea de zi a CGMB, prevede o reducere a fondurilor alocate unor lucrări de construcție, modernizare și extindere la mai multe unități de învățământ din București.

”AEBI condamnă ferm tăierea fondurilor de la educație și anume un procent de 21,9% (35.681.000lei). Spre exemplu, de la învățământul preșcolar sunt tăiate fondurile alocate pentru modernizarea și extinderea unor grădinițe, preșcolarii fiind nevoiți să rămână în construcțiile vechi, majoritatea cu un risc seismic ridicat, ceea ce ne dovedește lipsa de interes a Primăriei Generale pentru aceștia”, arată Asociația, într-un comunicat de presă.

Elevii din ciclul gimnazial sunt de asemenea vizați de aceste tăieri de buget, spun  reprezentanții elevilor, ”acestora fiindu-le tăiate fondurile de la infrastructură: ”Doamna Primar Gabriela Firea dorește să înjumătățească bugetul acordat acestora. De asemenea, fondurile pentru construirea unor after-school-uri în Sectorul 5 vor fi aduse la 1000 de lei pentru fiecare construcție în parte, un buget cu un cuantum sfidător și imposibil de folosit pentru construcția acestora.”

Asociația atrage atenția și în privința lucrărilor de modernizare de la liceele bucureștene: ”Modernizarea liceelor nu prezintă nici ea o prioritate pentru Primăria Municipiului București, fiind de asemenea tăiate fonduri pentru Grupul Școlar Nichita Stănescu, Liceul Benjamin Franklin și Liceul Teoretic Ștefan Odobleja.”

Reamintim faptul că primarul general Gabriela Firea afirma, în data de 9 decembrie 2018, faptul că dorește să finanțeze infrastructura sistemului educațional a Capitalei, prin programul ”Nicio unitate de învățământ cu program în trei schimburi’”. La 7 luni distanță, primarul general al Capitalei își calcă peste promisiuni, făcând exact contrariul.

Asociația Elevilor din București și Ilfov solicită retragerea urgentă a acestui punct de pe ordinea de zi pentru ședința Consiliului General al Primăriei București din data de 26 iunie, deoarece educația este subfinanțată oricum. O tăiere a bugetului și anularea lucrărilor de construcție/modernizare/extindere poate doar să aducă un minus învățământului din București care se află într-o situație jenantă datorită bazei materiale învechite din București, multe licee nefiind dotate corespunzător, astfel, parcursul elevilor în procesul de educație nu își poate atinge potențialul maxim, dacă finanțarea educației nu reprezintă o prioritate pentru Autoritatea Locală, iar elevii nu pot învăța într-un mediu propice desfășurării actului educativ. Considerăm că infrastructura modernă are un rol important în actul educației mai ales prin instrumentele inteligente pe care elevii le pot folosi, instrumente de tip proiectoare, table inteligente, care ar prezenta un beneficiu major pentru elevi în parcursul acestora”, se mai arată în comunicat.

”Suntem de părere că subfinanțarea educației prezintă deja o problemă pentru sistemul de învățământ românesc. Incapabilitatea Primăriei Municipiului București de a manageria bugetul nu trebuie să afecteze educația și îmbunătățirea acesteia. Suntem dezamăgiți de inițiativa doamnei primar Gabriela Firea și solicităm retragerea acestui punct de pe Ordinea de zi, deoarece ar reprezenta o bătaie de joc la adresa tuturor elevilor din Municipiul București. Asociația Elevilor din București și Ilfov va lupta ca fondurile acordate educației să nu fie tăiate în București”, a declarat Alex Rădulescu, vicepreședinte AEBI.

Aici puteți găsi Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului București pe anul 2019

Citește și: Bursele elevilor din sectorul 4: Bursa de performanță – 50 de lei, bursele de merit – de la 30 de lei. Asociația Elevilor: ”Sunt ruşinos de mici!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.