Elevi de la trei licee din București au fost parlamentari pentru o zi: au dezbătut și votat proiecte în ședința de plen

0
Foto: facebook.com/ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Peste 150 de elevi de la trei licee din Bucureşti – Colegiul Naţional ”Sfântul Sava”, Colegiul Naţional „Tudor Vianu” şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” – au participat, vineri, 7 iunie, la Parlament, la simularea unei şedinţe de plen a Camerei Deputaţilor, în care au putut să dezbată şi să adopte trei proiecte de lege, relatează Agerpres. Unul dintre proiecte a vizat introducerea în programa şcolară a disciplinei ”Educaţie pentru cultura democraţiei”.

Şedinţa, care s-a desfăşurat chiar în sala de plen a deputaţilor, a fost condusă de vicepreşedintele Camerei Carmen Mihălcescu şi a debutat cu intonarea imnului de stat şi cu depunerea jurământului de credinţă de către micii ‘parlamentari’.

„Declar deschisă şedinţa Parlamentului copiilor şi vă anunţ că din totalul a 162 de deputaţi până în acest moment şi-au înregistrat prezenţa 162, ceea ce este un record pentru Parlamentul României”, a precizat Mihălcescu, în debutul şedinţei.

Deputatul le-a transmis elevilor că participarea lor la ședința de plen este un „exerciţiu de democraţie aplicată”. „Practic, este o formă de educaţie tacită, extrem de valoroasă pentru voi, în primul rând, şi pentru mine, în special. Voi aveţi ocazia să vedeţi şi să înţelegeţi cum funcţionează instituţia fundamentală a democraţiei care este Parlamentul, iar pentru mine este o şansă de a mă conecta la modul vostru de a gândi, la preocupările şi valorile voastre.

Aveţi ocazia să vedeţi cum se fac legile, cum se croieşte viitorul, pentru că legile descriu modul în care oamenii îşi doresc să funcţioneze societatea în care trăiesc. Veţi înţelegeţi responsabilitatea pe care trebuie să o avem faţă de toţi ceilalţi. Veţi înţelege că legile nu trebuie să răspundă intereselor de moment, ci unei viziuni mult mai ample asupra societăţii”, le-a spus vicepreşedintele Camerei elevilor prezenţi.

La simulare au participat elevi de la Colegiul Naţional ”Sfântul Sava”, Colegiul Naţional „Tudor Vianu” şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, care şi-au prezentat şi susţinut mai multe iniţiative proprii, au argumentat amendamentele aduse, parcurgând, în acest sens, toate etapele procedurale legislative.

Proiectele de lege propuse de elevi s-au referit la gestionarea deşeurilor din plastic în unităţile de învăţământ, normele de reîmpădurire şi introducerea în programa şcolară a disciplinei ‘Educaţie pentru cultura democraţiei’. În final, elevii au primit diplome de participare.


”Parlamentul copiilor” se află la a VI-a ediţie. Datorită acestui program, peste 1.400 de elevi au avut posibilitatea de a se familiariza cu procesul legislativ. Prima ediţie a „Parlamentului copiilor” a avut loc în anul 2014.

Citește și: Mesajul unor eleve de la Șincai, într-un clip cu ”șosete colorate”. Ce sfaturi au pentru colegii din generația lor VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.