Experiența trăită de șase elevi din Oradea şi profesoara lor, într-o expediție pe mare cu un vas vechi de 120 de ani

0
Foto: ebihoreanul.ro

Şase liceeni şi o profesoară de la Colegiul Tehnic” Mihai Viteazul” din Oradea au avut parte de aventura vieții lor, după ce au participat, alături de adolescenţi din alte ţări, la o expediție în care au parcurs peste 700 de kilometri pe Marea Baltică, într-un vas vechi de 120 de ani, scrie ebihoreanul.ro. Elevii și-au pregătit singuri mâncarea, au navigat și au îndurat pe punte frigul de peste noapte.

Călătoria celor șase elevi români și a profesoarei lor, împreună cu tineri din Germania, Polonia şi Slovacia, dar şi din Maroc și Afganistan, a început pe 9 mai în oraşul german Rostock și s-a încheiat 10 zile mai târziu, relatează sursa citată.

”Scopul proiectului a fost ca în timpul călătoriei adolescenţii să dezbată probleme de actualitate”, a explicat profesoara Delia Mela, cea care a inițiat participarea la proiectul ”Beyond Borders – Europe of Youth” (Dincolo de graniţe – Europa tinerilor), în care tinerii au discutat despre schimbările climatice şi efectele lor, identitatea europeană şi drepturile omului.

Astfel, cei şase elevi – Ioana Cionca (clasa a IX-a), Adela Tomoş (clasa a X-a), Anghel Ambro (clasa a X-a), Casian Kerezsi (clasa a X-a), Pablo Costin (clasa a X-a) şi David Lele (clasa a XI-a), însoţiţi de profesoara Tűnde Kristó, s-au îmbarcat pe Lovis, un vas vechi de 120 de ani, recondiţionat, și au pornit în călătoria care s-a dovedit o advărată lecție de supraviețuire.

În zece zile petrecute pe mare, tinerii s-au autogospodărit, și-au pregătit singuri mâncarea, au făcut curățenie și au participat şi la navigare, iar pe timpul nopţii au vegheat, pe rând, de pe punte. ”Era frig, vânt puternic, umezeală. A fost groaznic, mai ales noaptea, când trebuia să facem de gardă”, povesteşte Adela, conform sursei citate.

Pe 19 mai, Lovis a revenit la Rostock, unde tinerii şi-au prezentat impresiile într-o conferinţă şi au dezbătut temele proiectului cu eurodeputatul german Helmut Scholz şi un reprezentant al Ministerului de Externe de la Bonn, Jascha Papp. Concluziile? Europa este ca un bloc de apartamente, iar ţările „chiriaşe” trebuie să respecte regulile comune, în caz contrar riscând sancţiuni sau chiar evacuarea.

După experiența trăită, Pablo, unul dintre cei șase elevi orădeni, spune că această călătorie l-a făcut să aprecieze mai mult ce are acasă. ”Ne-am dat seama că, de fapt, nu a fost doar despre Europa, a fost despre noi, o călătorie care să ne maturizeze şi să ne facă să depăşim zona de confort”, a declarat și Casian.

Foto: ebihoreanul.ro

Citește și: Elevii de clasa a VIII-a de la o școală din Galați renunță la ”ținutele sofisticate” de banchet pentru a ajuta copiii săraci

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.