Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, celebrată pe 23 aprilie

0
Foto: pixabay.com

Data de 23 aprilie 2019 marchează atât Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, cât și comemorarea a 403 ani de la moartea poetului și dramaturgului englez William Shakespeare, relatează Mediafax.

Cum a fost stabilită Ziua Internațională a Cărții

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor a fost stabilită în 1995, de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Decizia a fost luată în timpul unei conferințe generale susținute în Paris.

Organizația a ales ziua de 23 aprilie având în vedere semnificaţia importantă la nivelul literaturii mondiale: data comemorează atât moartea scriitorilor William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega, cât și nașterea autorilor Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejia Vallejo.

Cum este celebrată Ziua Internațională a Cărții

Festivitățile UNESCO

Ziua Internațională a Cărții și Drepturilor de Autor este un tribut adus cărților și scriitorilor. Ea are ca scop încurajarea lecturii – atât în rândul adulților, cât și al tinerilor – și omagierea autorilor din întreaga lume, care au contribuit la progresul social și cultural al umanității.

Cea de-a 24-a ediție a Zilei Internaționale a Cărții se va concentra asupra limbilor indigene. Tematica a fost aleasă în contextul în care Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca anul 2019 să fie dedicat acestor limbi aflate pe cale de dispariție, cu scopul de a atrage atenția asupra vorbitorilor lor și culturilor acestora, dar și pentru a celebra diversitatea culturală din lume.

Ziua Internațională a Cărții este și prilejul alegerii unei noi Capitale Mondiale a Cărții, titlu înfiinţat de UNESCO în anul 2001. Aceasta este acordată, împreună cu reprezentanții industriei mondiale a cărții, unui oraș din lume care promovează cărțile și cititul în rândul locuitorilor săi. Printre orașele care au deținut în trecut această titulatură se numără Madrid, New Delhi, Montreal, Amsterdam și Atena.

Capitala Mondială a Cărții în anul 2019 va fi localitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost apreciată pentru propunerile creative de a-i determina pe locuitori – și pe numeroșii migranți găzduiți – spre lectură și pentru inițiative menite să schimbe creația literară în zonă și în restul lumii arabe. Sharjah va organiza o conferință asupra libertății de exprimare, o competiție pentru poeți, ateliere pentru crearea de cărți în alfabetul Braille și evenimente dedicate populației sale multietnice.

Alte modalități de celebrare din lume

Regiunea Catalonia din Spania a integrat Ziua Internațională a Cărții celebrărilor de ziua Sfântului Gheorghe, cunoscută ca „Diada de Sant Jordi”. Sărbătoarea a fost marcată din 1436, iar una dintre tradițiile sale presupunea oferirea de daruri între apropiați. Celebrarea cu caracter religios a căpătat un caracter cultural începând cu secolul al XX-lea, când locuitorii regiunii au început să își dăruiască flori și cărți. Tradiția spune că băieții oferă flori fetelor, iar ele le dăruiesc cărți în schimb.

În Marea Britanie, Ziua Internațională a Cărții este sărbătorită, din 1998, prin dăruirea de vouchere tuturor elevilor înscriși în forme de învățământ de zi. Programul a fost celebrat în 2006 prin susținerea unei inițiative dedicate lecturii în rândul adulților. De la ediția din 2007, copii au putut să schimbe tichetul primit pentru o carte lansată special sau să îl folosească pentru a beneficia de reduceri la cărți sau audiobook-uri cu prețuri mai mari de 3,45 euro.

Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor este stabilită în România concomitent cu Ziua Bibliotecarului. Aceasta a fost instituită printr-o hotărâre de guvern, aprobată pe 14 aprilie 2005.

Noaptea Cărţilor Deschise

În România, ziua este marcată prin evenimentul Noaptea Cărților Deschise. Alături de prieteni ai cărților, copii, studenți, părinți, bunici, acest eveniment a devenit un adevărat manifest pro-cultură ale cărui ecouri au depășit granițele țării – o realizare importantă pentru România, țară pe care statisticile europene încă o plasează la coada listei la capitolul obișnuințelor de lectură.

Cea de-a șaptea ediție a Nopții Cărților Deschise, cel mai mare eveniment de încurajare a lecturii din România, prilejuit de Ziua Internațională a Cărții și Drepturilor de Autor, va avea loc la Arcul de Triumf din București, marți, între orele 19.00 – 00.00.

Marți seară, Arcul de Triumf, simbolul victoriei și al independenței în România, își deschide porțile și devine gazda extraordinară a cărților și a cititorilor. Este o ocazie unică de a descoperi acest monument-simbol deschis special pentru public cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, amenajat cu spații inedite de lectură, biblioteci, cărți pentru toate vârstele și zone multimedia de informare culturală.

De la ora 20.00, un spectacol de video-mapping va transforma exteriorul Arcului de Triumf într-o imensă bibliotecă virtuală. Având cartea, arta și istoria locului drept teme centrale, această animație modernă cu efecte tridimensionale inedite și dinamice, va deschide iubitorilor de carte un univers fantastic de cunoaștere. Opere celebre ale omenirii, cărți rare și noutăți, cele mai frumoase biblioteci de pretutindeni, toate vor fi îmbinate într-o magie interactivă de culoare, lumină și sunet.

Biletul de intrare este, de asemenea, unul simbolic, iar organizatorii le propun participanților la eveniment să aducă o carte din propria bibliotecă. Ulterior, toate cărțile strânse de la cititori vor fi selectate și donate în comunități defavorizate.

Comemorarea lui William Shakespeare

Deși ziua de 23 aprilie a intrat in istorie ca dată a decesului lui William Shakespeare, ea are dublă semnificație pentru viața autorului. Cu toate că ziua nașterii sale nu este cunoscută, ea este celebrată pe data de 23 aprilie, cu trei zile înainte de data oficială la care acesta a fost botezat (26 aprilie 1564). Importanța semnificativă a autorului în lumea literară a fost omagiată prin numeroase monumente și evenimente dedicate.

Biserica din orașul Stratford-upon-Avon în care a fost botezat și înmormântat dramaturgul are un monument funerar dedicat scriitorului, care a fost construit între anii 1616 și 1623, când a fost menționată în prima colecție a pieselor dramaturgului, „First Folio”. Shakespeare mai este omagiat în Colțul Poeților din Catedrala Westminster, printr-o statuie ridicată pe Bulevardul Hausmann din Paris și un monument în Central Park, ridicat în orașul american New York cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la nașterea dramaturgului.

Comemorarea a 400 de ani de la moartea dramaturgului, care a avut loc în 2016, s-a desfășurat la nivelul întregii Marii Britanii. Shakespeare a fost onorat prin expoziții dedicate operelor sale și zonelor din Londra în care a locuit, evenimente dedicate adaptărilor cinematografice ale pieselor sale, adaptări de operă şi de teatru ale creațiilor sale și expunerea unor exemplare rare ale operei lui Shakespeare.

Orașul natal al lui William Shakespeare, Stratford-upon-Avon, organizează anual o paradă în memoria sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.