FSLI cere Senatului adoptarea urgentă a legii privind protecția profesorilor: ”Vreți școli în care există pericol?”

0

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere conducerii Senatului să introducă urgent în circuitul de avizare și aprobare proiectul de Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic. Sindicaliștii spun că acest proiect  este blocat de doi ani la Senat. ”Vreți școli în care există pericol, violență, abuz psihic, amenințări, limbaj neadecvat? Noi credem că nu! Dacă nu faceți nimic, vă dați acordul, domnilor parlamentari, pentru o singură premisă: aceea în care cadrele didactice și elevii vor merge cu teamă la școală”, este mesajul FSLI.

”Apel public: Nu mai vrem școli în care profesorii să se teamă să meargă din cauza violenței!

Avem școli în România în care profesorii sunt umiliți, jigniți, scuipați sau loviți, unii dintre ei răniți grav. Numărul cazurilor de violență, de orice tip, la adresa cadrelor didactice, este în creștere, iar noi, cu toții, stăm neputincioși în fața unui fenomen care ia amploare, pentru că legile nu se aplică sau pentru că există lacune în sistemul legislativ.

Unde vom ajunge în această situație? Într-o stare perpetuă de pericol în care se vor afla cadrele didactice, dar și elevii. Suntem deja cu un pas acolo – cadrele didactice au început să se teamă să își desfășoare activitatea pentru că în unitățile de învățământ poate oricând să pătrundă un agresor, care să facă rău angajaților din învățământ sau elevilor”, arată Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii ce conducerii Senatului României ”să introducă urgent în circuitul de avizare și aprobare proiectul de Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, îndrumare și control în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției”.

”Solicităm acest lucru pentru că, după ce a trecut tacit de Camera Deputaților, acest proiect de lege este blocat, de peste doi ani, la Senat”, precizează FSLI.

Ce prevede proiectul de lege:

”Personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, de protecţia acordată similar funcţiilor de autoritate publică. 
Art. 2. În aplicarea prevederilor art. 1, personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control se bucură de:
a) respect și considerație față de persoana sa şi față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari şi terţiari ai educaţiei, precum şi din partea celorlalți salariați ai unității;
b) un climat de ordine, disciplină și respect, în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale;
c) autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare;
d) susținerea părinților sau reprezentanților legali ai beneficiarilor primari ai educației, în realizarea actului educaţional;
e) dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ;
f) protecție juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor;
g) sprijin și implicare din partea autorităților, inclusiv a celor care au atribuții în domeniul învățământului, pentru asigurarea tratamentului, consideraţiei şi respectului cuvenit funcției, în raport cu importanța socială și sarcinile specifice; 
h) beneficiul campaniilor desfăşurate la nivel național și local, de către autoritățile administrației publice, pentru creșterea consideraţiei și prestigiului social.”

Sindicaliștii spun că, odată proiectul de lege aprobat, acesta ”va deveni un scut de protecție pentru colegii noștri, iar spațiul școlar va fi unul sigur, în care să se presteze un act educațional de calitate”.

Solicităm tuturor parlamentarilor României să trateze cu seriozitate maximă această problemă a siguranței din școli! Mulți dintre d-voastră sunteți părinți sau chiar bunici. Vreți școli în care există pericol, violență, abuz psihic, amenințări, limbaj neadecvat? Noi credem că nu! Faceți ceva, pentru că aveți toate prerogativele prin care puteți schimba realitatea, oferind o soluție acestei probleme grave cu care se confruntă cadrele didactice!

Dacă nu faceți nimic, vă dați acordul, domnilor parlamentari, pentru o singură premisă: aceea în care cadrele didactice și elevii vor merge cu teamă la școală! Spațiul în care are loc actul educațional trebuie să fie unul al siguranței, al încrederii și al dezvoltării.

Dacă va fi nevoie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ va iniția o campanie de strângere de semnături în toate unitățile școlare din țară, pentru susținerea acestui proiect de lege. Considerăm, de asemenea, că în această situație este nevoie de solidaritate și unitate în Parlament, fără să mai existe conceptul de “Putere” sau “Opoziție”. În lupta împotriva violenței asupra cadrelor didactice trebuie să fim toți de aceeași parte!”, arată FSLI.

Vezi aici proiectul adotat tacit de Camera Deputaților

Proiectul a fost trimis la Senat pe data de 10 mai 2016. Guvernul  a emis un punct de vedere negativ, transmițând, în martie 2017, că nu susține inițiativa legislativă. Proiectul se află de atunci în lucru la comisiile permanente ale Senatului.

Vezi aici stadiul proiectului la Senat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.