Reintroducerea admiterii la liceu, propusă de PNL. Liberalii vor să modifice Legea educației naționale

0

Admiterea la liceu ar putea fi reintrodusă dacă un proiect de lege, pe care PNL intenționează să îl depună, va trece de Parlament. Liberalii vor și examen de admitere la facultate, dar și dublarea numărului consilierilor școlari și înființarea de cabinete medicale în fiecare școală. La sfârșitul anului trecut, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara că nu este de acord cu examenul de admitere în liceu.

Liberalii și-au stabilit prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară, printre acestea numărându-se și un pachet pe Educație.

Pentru începutul noii sesiuni parlamentare, PNL lansează în dezbatere publică, pentru ca ulterior să depună inițiative legislative următoarele proiecte: modificarea Legii Educației Naționale astfel încât să fie reintrodus examenul la finalul clasei a 8-a pentru intrarea în liceu și examenul de admitere la facultate. De asemenea PNL propune dublarea numărului de consilieri școlari astfel încât școlile să poată asigura prin consilieri îndrumarea copiilor pentru cel mai bun traseu educațional”, a declarat Raluca Turcan, luni, după Biroul Politic Național al PNL.”

Liderul grupului liberalilor din Camera Deputaților a precizat că PNL va depune  și ”o inițiativă legislativă pentru ca fiecare școală să beneficieze de cabinet medical dotat, cu asigurarea personalului de specialitate”.

Întrebată despre reintroducerea examenelor de admitere la liceu și facultate, Raluca Turcan a spus că PNL nu vrea să împovăreze și mai mult elevii, scopul modificărilor fiind unul care vizează performanța și competiția.

”Sunt două proiecte de modificare a Legii educației naționale pe care le lansăm în dezbatere publică și le vom concretiza în inițiativă legislativă pentru a reintroduce examenul de admitere la liceu și examenul de admitere la facultate. În felul acesta, dacă avem copii bine focalizați pe traseul lor educațional, putem să avem performanță în învățământul teoretic și să întărim partea de învățământ profesional. 

Vorbim de două soluții pe care le vom îmbrăca în cea mai bună formulă legislativă. Nu vă imaginați că PNL va urmări să împovăreze și mai mult copiii care deja, în școlile de stat, sunt asediați cu foarte multă informație și mai puțin formați pentru cariera lor viitoare. De aceea, examenul de admitere la liceu va fi astfel gândit încât să crească competiția, să încurajeze copiii să se pregătească mai bine și să meargă spre învățământul teoretic, cei cu note peste 5 să poată intra în liceu, iar învățământul profesional să fie regândit în parteneriat cu mediul economic”, a mai explicat Turcan.

Ce proiecte au anunțat liberalii pentru domeniul Educației:

  • Modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale în vederea reintroducerii examenului de admitere la liceu și facultate;
  • Dublarea numărului de consilieri școlari;
  • Întărirea învățământului profesional-dual. Dublarea numărului de burse pentru, actualizarea cuantumului acestora și oferirea unor deduceri fiscale reale pentru companiile care vor să investească în programe de formare profesională;
  • Cabinetele medicale şcolare funcționale. În cel mult 3 ani, în toate şcolile din România vor trebui să funcţioneze cabinete medicale şcolare cu activitate permanentă şi cu aparatură şi materiale sanitare moderne. 

Ce spunea ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, în decembrie 2018:

”Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a (…) Poate nişte evaluări intermediare ar trebui”.

Citește și: 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.