Încă o zi liberă pentru elevi. Școlile vor fi ÎNCHISE vineri, 25 ianuarie, din cauza gripei

0

Școlile vor fi închise vineri, 25 ianuarie, din cauza numărului mare de cazuri de infecții respiratorii acute, care a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat, anunță Ministerul Sănătății. Ministerul Educației a fost informat despre evoluția infecțiilor gripale și a decis, prin ordin, ca ziua de vineri să fie liberă pentru elevi. Preșcolarii și elevii au liber și joi, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, aceasta fiind declarată zi nelucrătoare. 

Toate școlile din România au cursurile suspendate vineri. Ministerul Educației a luat decizia în urma unei informări a Ministerului Sănătății.


UPDATE Ministerul Educației informează, într-un comunicat de presă, că elevii și preșcolarii vor avea liber vineri, 25 ianuarie:

Vineri, 25 ianuarie 2019, elevii și preșcolarii din toate unitățile de învățământ preuniversitar din țară vor fi liberi, conform unui ordin emis de Ministerul Educației Naționale, ca urmare a recomandărilor Ministerului Sănătății.

Astfel, conform datelor raportate de Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna precedentă a fost înregistrată a doua săptămână epidemică din acest sezon gripal, cu o activitate gripală cu un trend crescător.

Decizia de ultimă oră a MEN a fost luată ca o măsură care poate determina limitarea extinderii circulației virusului gripal în rândul preșcolarilor și elevilor. Având în vedere că data de 24 Ianuarie este declarată oficial zi liberă, copiii vor fi mai puțin expuși, timp de patru zile, riscului crescut de îmbolnăvire din cadrul colectivităților.”


”Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia.  Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat.  Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa.

Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa, care constă în suspendarea cursurilor in unitatile de invatamant preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta măsură a fost aprobată printr-un  Ordin al ministrului Educației Naționale.  Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarata oficial zi libera,   timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea in colectivitati”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

În ordinul semnat de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, se arată că, vineri, vor fi suspendate cursurile în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din ţară.

„În data de 25 ianuarie se suspendă cursurile în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din ţară. Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare până la sfârşitul semestrului, respectiv al anului şcolar, stabilite de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ şi comunicate MEN”, se menţionează în ordinul ministrului.


“Vom continua sa supraveghem atent evolutia gripei in toata tara. Impreuna cu Ministerul Educatiei, vom continua triajul epidemiologic in unitatile de invatamant saptamana viitoare,  odata cu realuarea activitatii in unitatile scolare. Recomand parintilor sa puna accent in continuare pe masurile igienico-sanitare , iar  pe parcursul celor 4 zile libere  sa evite expunerea copiilor in colectivitati”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Ministerul Sănătății mai informează că măsurile de prevenire si control demarate de Ministerul Sanatatii saptamana trecuta,  la debutul sezonului gripal, se mentin in perioada urmatoare.

Deciziile de suspendare  a orelor de curs pe o perioada limitata de timp  se vor aplica punctual. De asemenea, in  urma analizei solicitarilor transmise de medicii de familie si centralizate de Directile de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii a demarat procedurile pentru a achizitiona suplimentar  un numar de aproximativ 25.000 de doze de vaccin”, se mai arată în comunicat.

”Este imbucurator faptul ca  numarul persoanelor din categoriie  de risc au ales sa se vaccineze in numar mai mare in acest sezon, astfel incat din cele 1.300.000 de doze achizitionate initial de Ministerul Sanatatii mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei, de aceea am decis  sa suplimentam  numarul de vaccinuri gripale  pentru a  oferi protectie unui numar cat mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asiguram vaccinarea gratuita. Vom urgenta procedurile de achizitie si estimam ca saptamana  viitoare  poate  incepe distribuirea acestora  catre medicii de familie”, a declarat totodată Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății recomandă populației  sa aplice cu rigurozitate recomandarile specialistilor pentru evitarea imbolnavirilor si a raspandirii virusului gripal:

•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;
•        Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
•        Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
•        Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
•        Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
•        Continuarea vaccinarii antigripale

In functie de situatia epidemiologica,  unitatile sanitare sunt responsabile sa limiteze accesul vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc crescut, conchide Ministerul Sănătății.

Citește și:

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.