Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare 2022-2023 va începe pe 11 aprilie. Calendarul și metodologia, publicate în Monitorul Oficial

0
Foto: pixabay.com

CLASA PREGĂTITOARE 2022-2023. Înscrierile în clasa pregătitoare 2022-2023 vor începe în data de 11 aprilie și se vor încheia pe 10 mai. Calendarul și metodologia de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar 2022-2023 au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

În clasa pregătitoare vor fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv. Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie pot fi înscriși, la solicitarea părinţilor, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Potrivit calendarului aprobat prin ordin al ministrului Educației, luni, 28 martie, vor fi afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de
clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar.

Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali va avea loc în perioada 11 aprilie – 10 mai. Cererile vor fi depuse online sau la unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea.

Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie -31 decembrie 2022 va avea loc în perioada 30 martie – 8 aprilie.

Prima etapă de înscriere în învățământul primar se va desfășura în perioada 11 – 27 mai, iar a doua etapă va începe în data de 30 mai.

Lista candidaților înmatriculați și situația numărului de locuri rămase libere, după prima etapă de înscrieri, vor fi afișate în data 27 mai, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar.

Condiții de înscriere în clasa pregătitoare

  • Potrivit metodologiei de înscriere în învățământul primar, părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare.
  • Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar.
  • Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie—31 decembrie inclusiv pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.
  • Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie—31 decembrie inclusiv care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an școlar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Procedura de înscriere

  • Înscrierea în învățământul primar se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoțite de documente justificative.
  • Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.
  • În situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite unității de învățământ declarația-tip pe propria răspundere,  cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere.
  • Validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice și constă în compararea.

Calendarul înscrierii la clasa pregătitoare 2022-2023

Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar 2022-2023:

Citește și: Clasa pregătitoare 2022-2023. Ministrul Educației: Începând cu data de 28 martie, putem spune că se va da startul înscrierilor în clasa pregătitoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.