Școala în natură. Într-o comună din Bacău, elevii citesc pe dealurile de peste drum de școală și au o zonă de lectură, cu ”meniu” zilnic FOTO

0
Zona de lectură din curtea Școlii Gimnaziale ”Regina Maria” Mănăstirea Cașin

La Școala Gimnazială ”Regina Maria” din Mănăstirea Cașin, județul Bacău, elevii au de anul acesta un loc special afară, unde pot citi și se pot relaxa. ”Zona de lectură”, amenajată în curtea imensă a școlii, este ca o sală de clasă, cu bușteni și o tablă, unde toți copiii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a, își petrec pauza de lectură sau fac ore în aer liber. Școala participă la campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, și elevii citesc nu doar pe ”insula” din curte, dar și în poienile și dealurile de peste drum de școală.

Cum a apărut ”Zona de lectură” la școala din Mănăstirea Cașin, un loc ca o pată de culoare, ne povestește Simona-Alisa Moraru, învățătoare și consilier educativ, cea care a inițiat proiectul și l-a pus în aplicare cu ajutorul profesorilor, al angajaților școlii, al părinților, al oamenilor din sat și chiar al copiilor.

Grădinița școlii este inclusă într-un proiect numit <Citește-mi 100 de povești!>”. Era nevoie și de o insulă de lectură permanentă. Coordonez  la nivel de școală un club de lectură, <Prietenii cărților>, cu activități online și offline. Încerc mereu să descopăr căi de a atrage copiii spre lectură, iar colegele mele, doamna directoare mă ajută, colaborăm frumos. Participăm la o mulțime de activități care au legătură cu lectura așa că o insulă de lectură era binevenită ca loc în care să ne adunăm să citim, să povestim. În condițiile actuale, pentru a aduce o stare de bine în școală, se impunea ca lecțiile să fie făcute și altfel. Preluând una dintre ideile doamnei Anca Tîrcă, specialist în educație, o clasă în aer liber era una dintre soluții.

Prin urmare, punând la un loc motive, idei, dragoste de lectură, de copii și multă muncă, ne-am adunat, ne-am susținut reciproc, ne-am ajutat: soțul meu, doamna directoare, colegii, vecini, părinți, copii din școală de vârste diferite, personalul auxiliar al școlii. Am reușit pentru că am avut sprijin și pentru aceasta chiar sunt recunoscătoare”, spune Simona-Alisa Moraru, care predă anul acesta la clasa I.

Potrivit învățătoarei, zona de lectură este folosită de toate clasele, de la picii de grădiniță până la elevii de gimnaziu: ”Și pentru lectură, și pentru unele lecții care se pot desfășura afară. Cum împărțim zona? Oamenii buni se înțeleg. În plus, avem norocul unei școli cu o curte verde imensă și doar traversând un drumeag, dăm de dealuri și câmpuri cu păpădii. Dacă nu mai e loc la insulă, natura ne așteaptă.

Zona de lectură din curtea școlii, care a fost gândită inițial ca o ”insulă”, se va extinde și deja a început redecorarea magaziei de lemne și va fi pictată cu mesaje pro lectură. În plus, copiii de grădiniță se vor bucura de căsuțe-biblioteci, ce vor fi pictate și amenajate la inițiativa educatoarelor.

”Doamnele educatoare au donat căsuțe-biblioteci pentru preșcolari, iar magazia de lemne va căpăta o altă înfățișare, în același spirit al voluntariatului, al promovării interesului pentru lectură în rândul copiilor, indiferent de vârstă, datorită artistului plastic Carmen Diblă, fostă elevă a școlii noastre, actualmente mămică cu copii la grădinița noastră”, precizează învățătoarea.

Cu siguranță, vor mai fi și alte idei și planurile pentru frumos și lectură nu se vor opri aici, adaugă Simona-Alisa Moraru, la rândul său fostă elevă a școlii din comună, unde s-a întors peste ani ca învățătoare. ”Analizând bine, toată viața mea a stat sub semnul cărților. Bunicul îmi citea mult… Lui îi datorez dragostea de lectură. Părinții, doamna învățătoare, doamna dirigintă m-au susținut permanent. Și pentru că oameni care au trecut prin viața mea m-au adus aproape de cărți, am considerat că și eu sunt datoare din postura în care mă aflu să ajut la rândul meu…”, mărturisește învățătoarea din Mănăstirea Cașin.

Sursa foto: Arhiva personală – înv. Simona-Alisa Moraru și pagina de Facebook Școala Gimnazială ,,Regina Maria” Mănăstirea Cașin

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.