TITULARIZARE 2025. Proba scrisă a concursului de titularizare 2025 se va desfășura în data de 15 iulie, conform calendarului propus de Ministerul Educației. Rezultatele inițiale vor fi comunicate pe 22 iulie, iar cele finale pe 30 iulie. Probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă, precum şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe sunt programate în perioada 30 mai – 27 iunie.
Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2025-2026.
Potrivit calendarului propus, proba scrisă a concursului de titularizare se va desfășura pe 15 iulie și va începe la ora 9.00. Candidaţii vor fi prezenţi în sala de concurs cel mai devreme la ora 7.00 şi cel mai târziu la ora 8.00. Candidaţii care nu sunt prezenţi în sală înainte de a fi deschis plicul cu subiecte nu mai pot susţine proba scrisă.
După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depăşit cu 1-2 ore numai de către candidaţii cu deficienţe grave. Proiectul mai stabilește:
- Candidaţii şi asistenții supraveghetori nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanţă, precum şi alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea examenului în condiţii de legalitate, echitate şi obiectivitate.
- Candidații pot avea dicționare pentru disciplinele latină sau greacă veche și planurile de conturi pentru disciplina „economic, administrativ, poștă”.
- Materialele şi/sau obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen.
- Candidaţii care introduc în sala de examen materiale nepermise, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistați, sunt eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, prin decizie motivată a preşedintelui comisiei din centrul de concurs, situaţie în care asistenții supraveghetori sau membrii comisiei din centrul de concurs încheie un proces-verbal.
- Candidații eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu sunt repartizați pe posturi didactice/catedre în anul școlar 2025-2026. Pentru cadrele didactice titulare/debutante, eliminarea din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă constituie abatere disciplinară şi atrage după sine sancţionarea persoanelor respective în conformitate cu prevederile art. 210-212 din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
- Cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei eliminate din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă pierd această calitate începând cu data de 1 septembrie 2025.
Calendarul concursului de titularizare 2025 – proiect:
- organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe: 30 mai-27 iunie 2025;
- înregistrarea, la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2025: 5-16 mai 2025;
- verificarea și avizarea dosarelor candidaților de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de organizare și desfășurare a concursului: 6-20 mai 2025;
- validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original, conform graficului stabilit de comisia de organizare și desfășurare a concursului; neprezentarea la validare a absolvenţilor din promoțiile anterioare, atrage după sine anularea înscrierii la concurs: 6-21 mai 2025; 8-10 iulie 2025 pentru absolvenții promoției 2025/absolvenţii 2025 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic/candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației prin care se recrutează, se selectează, se pregătește și se sprijină personalul didactic de predare pentru a desfăşura activităţi didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar situate în medii dezavantajate, în anul şcolar 2025-2026;
- organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe: 30 mai-27 iunie 2025;
- afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă: 4 iulie 2025;
- desfășurarea probei scrise: 15 iulie 2025;
- comunicarea rezultatelor iniţiale: 22 iulie 2025;
- înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora comisiilor de soluţionare a contestaţiilor: 22-23 iulie 2025;
- soluţionarea contestațiilor: 24-29 iulie 2025;
- comunicarea rezultatelor finale: 30 iulie 2025;
- repartizarea candidaţilor: 31 iulie-1 august 2025;
- emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră: 4-22 august 2025.
Calendarul complet al concursului de titularizare 2025 – proiect:
Potrivit proiectului, candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă sau la proba practică minimum nota 5 (cinci) nu pot participa la proba scrisă. De asemenea, candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă în profilul postului sau la proba practică în profilul postului minimum nota 7 (şapte) nu pot ocupa posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată.
- Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială la clasă în profilul postului sau cel puțin media 8 (opt) la inspecțiile la clasă în profilul postului în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2025, pe parcursul anului şcolar 2024-2025, iar media de repartizare se calculează astfel: [(nota obținută la proba scrisa)*3+(nota obținută la proba practică/inspecția specială la clasă)]/4.
- Pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială în profilul postului sau cel puțin media 5 (cinci) lainspecțiile la clasă în profilul postului în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2025, pe parcursul anului şcolar 2024-2025, iar media de repartizare se calculează astfel: [(nota obținută la proba scrisă)*3+(nota obținută la proba practică/inspecția specială la clasă)]/4.