Curtea școlii din comuna Gălbinași, județul Călărași, a prins culoare într-un proiect desfășurat de Asociația ”Aura Ion”, cu ajutorul sponsorilor și al voluntarilor. Lucrările au avut loc în cadrul campaniei ”EduPlant” prin care asociația își propune înfrumusețarea și amenajarea spațiilor exterioare ale școlilor aflate în zone defavorizate. Creată în memoria studentei Aura Ion care și-a pierdut viața, în ianuarie 2014, în accidentul din Munții Apuseni, asociația ajută școlile să creeze un mediu colorat în care ”copiii învață și cresc, oferindu-le o stare de bine și speranță”. ”Astfel, spiritul Aurei trăiește prin fiecare mică schimbare pozitivă pe care o aducem în viețile celor care au cea mai mare nevoie”, spune Mariana Ciucă, sora Aurei Ion.
Campania EduPlant, demarată anul trecut de Asociația ”Aura Ion”, se adresează școlilor situate în zone defavorizate, din punct de vedere socio-economic, atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Lucrările vizează înfrumusețarea grădinii școlii, prin realizarea de bănci și mese din paleți, colorarea gardurilor și pereților școlii sau plantarea de flori și arbuști. Totul se desfășoară cu ajutorul sponsorilor pe care asociația reușește să îi atragă și al voluntarilor care participă la lucrările de amenajare.
La școala din Gălbinași, nu mai puțin de 140 de voluntari din partea unei companii și 50 de voluntari locali – profesori, elevi și părinți – au reușit, la începutul lunii septembrie, să transforme spațiul exterior al școlii într-un loc mai frumos și mai primitor.
Din donații și sponsorizări au fost achiziționate materialele necesare și s-a amenajat întreaga curte: vechile desene au fost refăcute și create altele noi, s-au construit bănci și mese din paleți, iar cele existente au fost reparate și vopsite, a fost amenajat un spațiu de joacă, gardul a fost refăcut și pictat, aleile decorate, cauciucurile colorate, s-au plantat flori, arbuști și un gard viu pe aleea principală, în timp ce platforma de premiere a fost acoperită cu o mochetă artificială și montată o pergolă.
”Au fost zone unde doar am împrospătat și reparat și zone unde s-au făcut lucrări de la zero. Au fost alături de noi 15 cadre didactice ale școlii și foarte mulți elevi și părinți. De altfel, lucrările începute de noi au continuat și în zilele ce au urmat cu ajutorul copiilor și al părinților.
Noi ne dorim foarte mult să mobilizăm și comunitatea, este unul dintre obiectivele noastre principale. Avem foarte multe școli pe lista de așteptare – noi realizăm și renovări la interior – și căutăm voluntari pentru proiectele pe care le avem în plan”, precizează Mariana Ciucă, președintele Asociației ”Aura Ion”. Detalii despre recrutarea de voluntari pot fi găsite aici.
Chiar dacă sunt multe școli înscrise în campania ”EduPlant”, lista viitorilor beneficiari este deschisă, condiția pe care unitățile de învățământ trebuie să o îndeplinească fiind să se afle într-o zonă defavorizată.
”Primim cereri de la orice școală din medii defavorizate. Ne pot contacta la adresa de email mariana.ciuca@auraion.ro sau se pot înscrie completând un formular online (n.red. – formularul îl găsiți aici, iar aici mai multe informații despre cerințele de înscriere). Analizăm cererile, le includem în programul nostru <Dăruim pentru educație>, iar la momentul potrivit, și cu resursele disponibile, organizăm evenimentele, lucrările propriu-zise. În luna octombrie urmează un eveniment la școala din Mila 23, din Delta Dunării, și un altul la Școala Pustiana din Bacău. Către aceste școli, noi distribuim și ghiozdane, mobilier, echipamente IT etc”, declară Mariana Ciucă.
În fapt, Asociația ”Aura Ion” ajută școlile cu diverse materiale sau echipamente de care au nevoie și desfășoară mai multe proiecte, între care și ”Donează un ghiozdan echipat”. În această toamnă, au fost dăruite 400 de ghiozdane, iar în ultimii șase ani au fost donate în total peste 3000 de ghiozdane.
”Ne dedicăm proiectelor ce sprijină educația și dezvoltarea copiilor, știind că educația este cea mai puternică armă prin care putem schimba lumea în bine. În același timp, prin inițiativele noastre, ne străduim să colorăm mediul în care acești copii învață și cresc, oferindu-le o stare de bine și speranță. Astfel, spiritul Aurei trăiește prin fiecare mică schimbare pozitivă pe care o aducem în viețile celor care au cea mai mare nevoie”, explică Mariana Ciucă.
Alte imagini de la școala din Gălbinași:
Imagini cu spații amenajate în cadrul campaniei ”EduPlant”:
Școala din comuna Stejaru, județul Teleorman
Școala din comuna Chiscani, județul Brăila
Școala din comuna Șuțești, județul Brăila
Școala din comuna Scurtu Mare, județul Teleorman
Școala din comuna Sârbeni, județul Teleorman
Sursa foto: Facebook/ Asociația Aura Ion și arhiva personală – Mariana Ciucă