Profesorii sunt Superman, Super Woman sau Spider-Man pentru elevii lor. „Ne-ați învățat cum să fim cea mai bună versiune a noastră” – Gala MERITO 2024

0
Un copil de la ciclul primar, povestind despre învățătoarea lui, la Gala MERITO 2024. Sursa foto: Captură video Facebook

Gala MERITO 2024 a adus sub lumina reflectoarelor, miercuri seară, o nouă generație de profesori: o educatoare, un director de școală, un psihopedagog, trei învățătoare și cinci profesori de gimnaziu și liceu. Elevii și foștii lor elevi spun despre ei că sunt profesori speciali, oameni care i-au inspirat și îi inspiră, le dau încredere și îi motivează. În clipurile care au rulat pe scena galei, cei 11 profesori MERITO au fost comparați de copii cu supereroi și descriși ca Spider-Man, Super Woman, Superman sau Thor.

Ca în fiecare an, emoții, lacrimi și bucurie la Gala Merito, mai ales când profesorii își văd elevii, foștii elevi sau părinții acestora vorbind despre ei. Ioana Hochia, învățătoare la Colegiul de Arte din Baia Mare, unul dintre profesorii MERITO 2024 și primul inspector premiat, a urcat în lacrimi pe scenă, după ce a văzut clipul de prezentare.

”Aș vrea să îi transmit că îmi este foarte dor de ea și îmi lipsesc zilele în care veneam aici, în această clasă minunată, și stăteam cu ea și vorbeam despre tot felul… Îmi vine să plâng… Dar, nu, de la emoții pentru că chiar îmi lipsește foarte tare”, a spus o fostă elevă, ștergându-și lacrimile. Învățătoarea a plâns și ea tot de la emoții. ”Sunt Ioana și sunt optimistă. Nu mă aștept să vină schimbarea de sus în jos. Am pornit-o de jos în sus și chiar am pornit-o de la firul ierbii și o duc gradual și natural, așa cum trebuie făcut. Am fost debutantă, am făcut 36 de kilometri și eu cu microbuzul, 6 kilometri pe jos la următoarea școală și vreau să spun că am crescut cu ajutorul oamenilor, așa ca voi.

Am învățat că singură nu pot să schimb nimic. N-ai cum să schimbi un sistem așa de mare și amplu, fără oameni alături de tine. Și am găsit oameni-resursă peste tot. Ei sunt ancorele mele. Am aflat de curând că sunt și eu o resursă pentru ei. Asta e mare lucru, am ajuns la rândul meu o resursă. Vă vine să credeți?”, a spus Ioana Hochia, pe scena Galei MERITO. Înainte să-și primească trofeul, învățătoarea aflase de la alți elevi ce au învățat de la ea: ”Am învățat că mereu trebuie să fii bun cu ceilalți. Chiar dacă ceilalți se comportă urât cu tine, să le dai a doua șansă”. ”E foarte bună cu noi, ne învață extrem de multe chestii doamna noastră învățătoare și așteaptă să fim excelenți.” ”Ea întotdeauna a fost atentă la noi, să ne simțim bine. Puteai să povestești cu ea deschis orice, te înțelegea tot timpul și mi-a rămas în suflet. O voi ține minte toată viața.”

Antonela Samson este profesoară psihopedagog-logoped la Şcoala Gimnazială Specială pentru Surzi nr. 1 din Bucureşti. Elevii săi au vorbit despre ajutorul pe care îl primesc de la profesoara lor: ”Mă ajută să scriu și să fiu mai bună.” ”Mă ajută să fiu un copil vesel și mi-a oferit iubirea ei fără să ceară nimic în schimb și să cred în șansa mea.” Profesoara a mărturisit, în fața celor prezenți, că merită să fii profesor pentru că, în primul rând, ”creăm relații care ne ajută mai departe atât pe noi, cât și pe copiii pe care noi ajungem sau nu să îi inspirăm, să îi ajutăm și să mergem alături de ei pe traseul pe care ei îl au”. ”Îi mulțumesc din suflet și mamei mele și vreau să îi spun că s-a înșelat, pentru că mereu îmi spunea să las munca pentru că nimeni nu îmi va ridica o statuie. Dar ce crezi, mama? Astăzi am primit o statuie”, a spus Antonela Samson, în aplauzele sălii.

Mariana Pitiş a primit titlul de educatoarea MERITO 2024. Predă la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 din Târgovişte, iar pentru copii, ea este un supererou: ”Spider-Man că ne ajută la nevoie”, ”Wonder Woman”, ”Superman, pentru că ne salvează din situațiile rele când ne lovim și când ne batem”, ”Seamănă cu Superman pentru că ne lasă să facem ce vrem”. ”Cred că este cel mai important moment al carierei mele”, a declarat educatoarea.

Adelin Stanciu, profesor de biologie la Şcoala Profesională Gropniţa şi la Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza”din Iaşi, este cel de la care copiii au învățat ”să fie oameni”. ”El a avut o influență wow asupra mea și recunosc că am luat câteva dintre faptele lui. Simt că mi-a pus bazele unui viitor strălucit și am învățat multe de la el”, a spus unul dintre elevii săi. Un altul l-a asemănat cu ”Superman pentru că are o putere imensă de convingere, cu sfaturi și încurajări”: ”M-a ajutat să-mi dau seama de ceea ce îmi place și ce vreau să fac mai departe.” ”Am rămas cu un lucru pe care ni l-a spus în urmă cu ceva timp, că în viața asta, mai înainte de toate, trebuie să înveți să fii un om bun, un om drept, un om care știe să ajute pe alți oameni și să ai încredere în tine. Este un diriginte special”, a spus o elevă.

”Sincer, nu știu ce caut aici fiindcă n-am fost decorat până la vârsta asta, n-am depus niciun dosar cu șină, nu am făcut ceva atât de măreț și nici nu știu cum să mă comport. E ceva copleșitor. Și nominalizarea în sine, și reacțiile de după eveniment mă determină să mă reinventez, mă invită la studiu, la cercetare și la ridicarea standardelor. Mă bucur că în anii aceștia, în cei cinci ani de activitate, încă pot să ascult, încă pot să aduc inovație, să motivez și să inspir copiii, comunitatea și alți colegi din țară, direct sau în mediul online. Vă salută proful de bio!”, a transmis profesorul de pe scena galei.

Reka Balázs, învățătoare la Şcoala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe, i-a văzut pe micuții săi, cărora le predă în limba maghiară, descriind-o ca fiind ”bună și curajoasă”: ”Nu ne dă teme grele”, ”M-a ajutat să îmi pun plasturele, m-a rugat să mă spăl pe mâini și apoi m-a îmbrățișat”, ”Pokemon pentru că are părul roșu, este puternică și curajoasă și învățăm multe lucruri de la ea. Este cea mai bună tanti învățătoare!”

”De foarte multe ori mă gândesc care va fi rolul meu în povestea de viață a elevilor mei, dacă dincolo de cunoștințe, dacă dincolo de competențele dobândite, vor lua cu ei darul cel mai de preț pe care poate să îl dea un dascăl: încrederea în propriile forțe, încrederea că întotdeauna există oameni cărora le pasă. Eu cred în puterea cuvântului, cred că o vorbă bună, încurajatoare, rostită de mine, de noi, dascălii, la momentul potrivit, îi poate conduce pe elevii noștri la fântâna vieții”, a arătat învățătoarea.

Anca Enache-Coatu este profesoară de limba şi literatura română la Liceul Tehnologic Puieşti, județul Vaslui. Ce au învățat elevii de la ea? ”De la doamna profesoară am învățat că nu întotdeauna trebuie să ascult ce spune lumea din jurul meu și să fiu ceea ce îmi doresc eu.” ”Aș putea să îi asociez supereroina Doctorița Plușica. Consider că și dumneaei încearcă să salveze lumea prin intermediul cărților.” ”Ce am învățat de la ea cred că este pasiunea. Adolescenții, știu, sunt problematici, sunt vulnerabili, niciodată nu știu cum să gestioneze o situație, sunt conduși doar de sentimente și este un exemplu foarte bun pentru tineri ca persoana pe care o au în procesul lor de dezvoltare să fie pasionată de ceea ce face. Ea ne transmite pasiunea cu care face lucrurile și cred că asta este cel mai important.”

Profesoara crede în ideea că ”învățarea nu ajunge la creier dacă nu atinge și sufletul” și s-a declarat ”cea mai norocoasă” persoană: ”Cred că am cea mai frumoasă meserie din lume. Lucrez în fiecare zi cu oameni amuzanți, energici, creativi și foarte profunzi. Cei mai mulți dintre ei au între 10 și 18 ani. De la ei am înțeles că la școală nu vin să învețe doar elevii, ci și profesorii.”

Nicoleta Simona Ghenea, învățătoare la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova, a avut surpriza să fie prezentată chiar pe scenă de fosta ei profesoară de biologie, Genelia Petrescu, profesor Merito 2017: ”Sunt unele întâlniri pe care le avem în viață și care, indiferent cât de demult au avut loc sau cât de pasagere au fost în viața noastră, se stochează cu siguranță în memoria noastră afectivă.

Nu știu ce însemn eu pentru ea, nu știu ce am reprezentat eu pentru ea, dar știu exact ce a însemnat ea pentru mine: sensul și energia dimineților în care parcurgeam 35 de kilometri de drum șerpuit și neasfaltat la vremea aceea, pentru că la capătul acelui drum mă așteptau copiii și, printre ei, Simona Ghenea, cu inteligență, spirit și maturitate dincolo de vârstă. Eu chiar nu știu ce am făcut pentru tine, însă știu ce ai făcut tu pentru mine. (…)  Am conștientizat, în perioada în care am avut interacțiuni cu Simona în comunitatea din care făcea parte, cât de valoroasă este pentru un profesor puterea pe care i-o dă un copil, pentru că asta s-a întâmplat cu mine la început de drum.”

”Mă întrebați ce ați însemnat pentru mine. În primul rând, la vârsta aceea, eram în clasa a V-a, mi-ați insuflat cu microscopul acela pe care nu o să îl uit niciodată pasiunea pentru biologie, cunoaștere și mi-ați deschis cumva gândul că, într-o zi, voi îmbrățișa domeniul științei. Și nu întâmplător, de-a lungul timpului, chiar m-am îndreptat spre STEM. Ați fost cel care a impactat, pentru că vorbim de tema de astăzi, demersul meu pentru viitor și vă mulțumesc”, i-a răspuns învățătoarea Simona Ghenea.

Gabriela Deliu, profesoară de fizică la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” Braşov, a aflat de la elevii și foștii elevi din clipul de prezentare cum i-a influențat: ”Am învățat că oricât de mult ai încerca și ai da greș, mereu poți să mai încerci încă o dată și șansele ca tu să reușești sunt mai mari decât data trecută și, desigur, într-un final, o să iasă cum trebuie și corect, ceea ce este un exemplu extraordinar de perseverență pe care doamna îl are.” ”Mi-a dat încredere în mine să-mi dezvolt ideile și să îmi dau seama singură cum se întâmplă lucrurile din jur. M-a inspirat să fiu mai curioasă, să întreb, să nu îmi fie frică să mă duc la persoane să spun: Hei, asta cum funcționează, ce face, ce se întâmplă?” ”Este mămica mea din liceu, este omul care mi-a îndrumat pașii, este omul datorită căruia, în mare parte, sunt astăzi ce sunt. Am plecat la facultate, la București, la Fizică, pentru că a fost modelul meu de profesor de fizică și mi-a plăcut foarte mult felul în care ne preda, felul în care ne vorbea, cum își exprima de fiecare dată materia pe care dumneaei o preda.”

Profesoara de fizică a mărturisit că elevii ”au fost și sunt în continuare motorul căutărilor” sale: ”Am fost o norocoasă pentru că am știut de la început ce vreau să fiu și n-am rătăcit prin tot felul de profesii. M-am dus țintit către ceea ce voiam să fac.”

Aurelia Curelaru, profesoară de limba franceză la Şcoala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” din Vaslui, vine din Republica Moldova, a făcut liceul la Huși, facultatea la Iași și, în anii trecuți, a predat și istorie. Atunci când a devenit profesoară de franceză, primii săi elevi i-au spus ”Doamna Madame”. Ce au transmis copiii din clipul de la Gala Merito: ”M-a învățat să fiu încrezătoare în mine, să nu îmi fie frică de răspunsurile pe care le dau, să fiu puternică.” ”În viața mea de copil, eroul după care mă ghidez și pe care îl urmez este mama. Așa și doamna profesoară de limba franceză: pentru mine este ca o mamă, ca o a doua mamă, așa o văd eu și așa o privesc.” ”Eu, de la doamna profesoară, am învățat să am mai multă încredere în mine, să-mi continui drumul și să nu mă afecteze prea mult părerile celorlalți.”

”Dacă pe viitor o să am copii, mi-aș dori din tot sufletul ca aceștia să aibă parte de o profesoară precum ați fost dvs. Și cred că sistemul de învățământ românesc are nevoie de profesori precum sunteți dvs. Încă o dată, vreau să vă mulțumesc enorm de mult pentru tot ce ați făcut, vă mulțumesc că v-ați lăsat toate problemele la ușa clasei noastre și v-ați focusat pe noi, ne-ați ascultat și, pe lângă că ne-ați învățat franceză, ne-ați învățat și cum să trăim armonios în viață, cum să ne dezvoltăm și cum să fim cea mai bună versiune a noastră.”

Foarte emoționată, ”Doamna Madame” le-a mulțumit profesorilor care i-au fost ”îngeri în drumul” de ”formare ca om, ca profesor, ca adult”, dar și elevilor săi care ”au avut curajul să îmi dea și ei aripi”: ”Peste tot m-a urmărit acea replică a doamnei profesoare de limba latină că un profesor adevărat nu-ți taie aripile, ci te ajută să le desfaci, să zbori, să cucerești lumi la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Și ce înseamnă aripi? Înseamnă ambiție, înseamnă responsabilitate, înseamnă implicare, înseamnă putere, perseverență și, bineînțeles, inspirație.”

Sorin Hagiu, profesor de limba engleză şi director la Şcoala Gimnazială Giarmata din județul Timiş – directorul MERITO 2024 – este și el ”Domnul Teacher” pentru copii. A ajuns director la 30 de ani în școala în care a învățat, iar un elev crede că acesta este ca Superman: ”Adică are curajul să spună ce trebuie, n-are frică și mereu e rapid la locul acțiunii, unde e nevoie de el. Să o țină tot așa și să nu fie influențat de comentariile unor părinți care l-ar face să se simtă prost, pentru că este o persoană unică și nimeni nu ar putea să facă ceea ce face el. Nu am cuvinte să spun cum m-a marcat. E doar wow!”

Thor, l-a descris o elevă, ”pentru că pur și simplu, găsește întotdeauna o soluție, cum să rezolve lucrurile din școală și le face foarte bine. Cu un sfat bun, cu o vorbă bună, întotdeauna a reușit să mă ajute.” ”Reușește să liniștească pe toată lumea. Nu știu cum reușește, dar și pe mine m-a liniștit de foarte multe ori”, a punctat un alt elev.

”Numele meu este Sorin, dar și mie copiii îmi spun Domnul Teacher, la fel ca Doamna Madame. Avem o poreclă foarte faină”, și-a început discursul Sorin Hagiu pe scena Merito, continuând: ”La fel ca foarte mulți dintre elevii mei, și eu provin dintr-o familie modestă din punct de vedere financiar și statisticile nu mi-ar fi dat foarte mari șanse să devin un om atât de educat cum sunt astăzi din punct de vedere academic, bineînțeles. Nu toți copiii sunt la fel de norocoși și aici încerc eu să intervin. Uneori îmi iese, uneori mai puțin.

Pentru mine speranța unui viitor mai bun pentru copiii mei se concretizează atunci când un elev rom finalizează opt clase, atunci când mama unui copil cu sindromul Down alege să-și înscrie copilul în școala noastră și chiar termină grădinița sau când toată clasa pregătitoare mă îmbrățisează pe coridor. Atunci știu că am făcut ceva bine. Din păcate, de foarte multe ori, în România, profesorii și directorii mai ales dedicați, care își fac treaba cu profesionalism, care vin primii și pleacă ultimii de la școală sunt stingheri, nesiguri, nu sunt încurajați și sunt priviți ca niște nebuni. Ei bine, eu, în seara asta, sunt și mă simt în continuare nebun, dar știu că nu sunt singur.”

Corina Buzoianu este profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Național „Spiru Haret” din Bucureşti și a avut și ea surpriza plăcută să fie prezentată, pe scena Merito, de o fostă elevă, Ana Marițiu: ”Mă cunoaște doamna profesoară de mai bine de jumătate din viața mea și sunt onorată să spun că am crescut sub ochii ei și am avut ocazia să am un asemenea om care să-mi marcheze parcursul profesional, dar mai ales personal. În ceea ce privește impactul pe care l-a avut doamna profesoară în viața mea, din punct de vedere profesional, pot spune că m-a învățat să fiu disciplinată, să fiu responsabilă, să fiu meticuloasă, să vreau mereu mai mult de la mine, așa cum vrea și dumneaei de la ea. Dar cel mai important impact pe care l-a avut în viața mea este cel personal și, din acest punct de vedere, m-a învățat, m-a împins întotdeauna de la spate atunci când mi-a fost frică, când m-am îndoit de mine. Am avut ocazia să îi ascult sfatul și să prind curaj. Și cea mai importantă lecție cu care am rămas de la dumneaei este că niciodată nu trebuie să te dai bătut, nici chiar atunci când simți că toate lucrurile merg împotriva ta.”

Profesoara, impresionată de cuvintele fostei eleve, a arătat că încearcă întotdeauna să le creeze copiilor contexte în care ei să se pună în valoare. ”Cred că dacă reușim să facem copiii să se simtă bine la școală, dar nu în sensul relaxării totale, ci să fie acolo cu noi și să se simtă bine, atunci ei vor fi foarte motivați să învețe. Cred că asta trebuie să facem. Copiii vin cu niște talanți, cu niște daruri pe care noi trebuie să le descoperim și, dincolo de disciplina pe care o predau, încerc să fac lucrul acesta”, a spus Corina Buzoianu.

Profesorii MERITO. Tema celei de-a noua ediții a Galei a fost ”Impact prin Educaţie”

Sursa foto: Facebook/Proiectul Merito – Doria Dragusin și proiectulmerito.ro

Citește și: Profesorii premiați la Gala MERITO 2024. Cine sunt cei 11 laureați ai ediției din acest an. Comunitatea a ajuns la 104 cadre didactice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.