Sindicatele din educație avertizează că există riscul ca angajații din învățământ să nu-și primească salariile la timp: ”Este inadmisibil”

0

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” cer public Ministerului Educației să explice „de ce nici până la ora actuală kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor EDUSAL nu a fost trimis în teritoriu și cine se face vinovat pentru această situație”.

UPDATE joi, 9 februarie. Ministerul Educației anunță că programul Edusal de actualizare a salariilor a fost livrat în unităţile de învăţământ în cursul serii de miercuri: ”În cursul serii de ieri, a fost livrat, în unitățile de învățământ preuniversitar, kitul Edusal. În această dimineață, va avea loc o ședință cu reprezentanții inspectoratelor școlare (vor participa inspectorul școlar general/ un inspector școlar general adjunct, sefii departamentelor Contabilitate și Salarizare de la nivelul inspectoratelor școlare) pe tema actualizărilor.”

”Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităților de învățământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informațiile primite, secretarele și contabilele spun că este puțin probabil să reușească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, așa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori.

Nu ne interesează că Ministerul Educației a fost în negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul, ne interesează doar ca angajații din sistem să-și ia salariile la timp. Cei mai mulți dintre salariați au împrumuturi, facturi de plată și alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relația cu terții”, se arată într-un comunicat al celor două federații, semnat de președinții Simion Hăncescu și Marius Ovidiu Nistor.

În acest context, sindicaliștii cer Ministerului Educației să publice contractul și să precizeze ”cât a plătit în ultimii 10 ani firmei care a realizat și asigură mentenanța EDUSAL”.

”De asemenea, considerăm că este necesar ca Ministerul Educației să dezvolte propriul soft pentru calculul și plata salariilor pentru ca astfel de întărzieri să fie evitate. În plus, solicităm ca persoanele care se fac responsabile pentru această întârziere să fie trase la răspundere.

Menționăm că nu este prima dată când modificările aduse aplicației EDUSAL sunt trimise cu întârziere sau cu erori de calcul. De fiecare dată colegii din unitățile de învățământ, care se ocupă de plata salariilor, sunt obligați să stea peste program sau să lucreze de acasă, în timpul liber. Cu toate acestea, orele suplimentare nu sunt plătite”, se mai precizează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.