Ligia Deca: Legile educației vor fi făcute publice la începutul anului viitor, după perioada de vacanţă/ Ar trebui să fie aşteptate cu bucurie

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, miercuri, că proiectele legilor educației vor fi făcute publice la începutul anului viitor, după perioada de vacanţă. ”Aş dori să le transmit părinţilor că nu vor exista schimbări bruşte şi că orice modificare relevantă pentru parcursul educaţional al copiilor va fi anunţată din timp, fără a crea dezechilibre în sistem”, a spus ministrul, adăugând că noile legi vor viza ”bunăstarea elevilor, creşterea calităţii și echității în sistem” și ”ar trebui să fie aşteptate cu bucurie”.

Întrebată într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, în ce stadiu sunt proiectele legilor educației și care sunt principalele modificări, Ligia Deca a răspuns: ”Legile educației, așa cum am mai afirmat, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică şi integrare a feedback-ului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanţă. (…) Odată ce ele sunt făcute publice, intră și în primă lectură în ședința de Guvern, urmează procedura de avizare interministerială şi după adoptare în Guvern, cât mai devreme la începutul sesiunii parlamentare viitoare, le vom vedea şi în procedură de dezbatere parlamentară.”

De asemenea, întrebată de jurnaliști ce le transmite părinţilor care aşteaptă să afle ce schimbări vor avea loc în educație, Ligia Deca a arătat că, încă de când a preluat mandatul, a spus că una dintre priorităţile asumate este ”predictibilitatea în sistem”.

”Aş dori să le transmit părinţilor că nu vor exista schimbări bruşte şi că orice modificare relevantă pentru parcursul educaţional al copiilor va fi anunţată din timp, fără a crea dezechilibre în sistem. (…) Vom avea în vedere o perioadă de tranziţie, suficientă în aşa fel încât toţi cei care sunt vizaţi de reformele educaţionale să aibă timpul necesar pentru adaptare şi să aibă toate informaţiile necesare. Legile care vor fi promovate de către Guvern vor viza tocmai bunăstarea elevilor și creşterea calităţii și echității în sistem. Deci cred că ele ar trebui să fie aşteptate cu bucurie”, a declarat ministrul Educației.

În ceea ce privește întârzierea adoptării pachetului de legi, Ligia Deca a precizat că a preluat mandatul acum mai puţin de 3 luni şi ”este firesc ca atunci când un ministru îşi asumă politic un cadru legislativ atât de amplu să aibă timpul necesar să facă toate acele discuţii pentru ca asumarea cadrului legislativ să fie în conformitate cu cele mai bune soluţii identificate”.

”Nu mi se pare un timp nerezonabil pentru un nou ministru, înţeleg aşteptarea din sistem şi promit că la începutul anului viitor ea va avea ca rezultat acest nou pachet legislativ în spaţiul public”, a spus ministrul Educației.

Ligia Deca a mai arătat că a lucrat, în calitate de consilier prezidențial, la proiectul şi la viziunea ”România Educată”, dar proiectul legislativ a fost asumat de către Ministerul Educaţiei şi de către fostul ministru Sorin Cîmpeanu.

”Există, sigur, comunicare interinstituţională, dar proiectul legislativ nu a fost asumat de către mine, ca şi consilier prezidenţial, ci a fost asumat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, atunci când a fost lansat în dezbatere publică. După comentariile venite în dezbaterea publică, am luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluţii care au ajuns la minister”, a conchis Ligia Deca.

Citește și: Proiectele legilor educației, amânate pentru 2023: „Este mai bine ca punerea în transparență a legilor să fie într-o perioadă care să nu fie o perioadă de sărbători”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.